Aurul sciţilor (II).

Aurul sciţilor (II).

Între 1864-1868, în peninsula Taman au fost întreprinse săpături la tumulul Bolşaia Blizniţa (Bolchaia Bliznitsa), locul de înmormântare al unei familii, unde se aflau patru camere funerare. În una dintre acestea a fost înhumată o femeie de rang înalt, după toate aparenţele preoteasă a zeiţei fertilităţii Demeter, cu o mare cantitate de aplice din aur pentru vestminte rituale.

Campaniile de săpături conduse la sfârşitul sec. XIX şi începutul sec. XX în Caucazul septentrional au adus la lumină un material important, legat de sciţii care au ocupat această regiune. Astfel, în bazinul Kubanului, lângă satul Ulski (Oulski), sub un kurgan înalt de 15 metri, arheologii au degajat resturile unei construcţii din lemn în jurul căreia se aflau scheletele a 360 de cai.

Necropole scitice ce conţin un mare număr de cai nu sunt rare, dar un număr atât de mare de animale sacrificate nu a mai fost întâlnit niciodată. Judecând după piesele de harnaşament, este posibil ca diferite triburi să fi adus aici cai, în calitate de ofrande funerare.

Studiile asupra culturii scitice arhaice s-au îmbogăţit substanţial după descoperirile făcute în anii 1903-1904 în cei şase tumuli din satul Kelermes. Materialul exhumat este în mod particular interesant, deoarece reflectă legăturile existente între sciţi şi popoarele din Orient, precum un akinakes din fier cu teaca din aur, împodobită cu animale fantastice în stil asirian. O armă asemănătoare mai fusese descoperită în 1763, în kurganul de la Litoi, în Ukraina.

Adevărata artă scitică are ca piesă de referinţă o placă de scut din aur în formă de panteră, provenită din săpăturile de la Kelermes. În 1897, la Kostromskaia, în Kuban, a fost descoperită o altă placă de scut din aur, care înfăţişa un cerb culcat. Reprezentările de animale sunt o trăsătură caracteristică a artei sciţilor.

EXPERTIZARE BIJUTERII

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s