PIATRA LUNII

French Art Nouveau Twin Stork pendant/brooch in gold, garnet, and pearl c. 1900
https://www.veniceclayartists.com/beguiling-ornamental-brooches/

Ianuarie 2021 – GRANATUL INCANDESCENT

Granatul este protectorul celor născuți în luna ianuarie numele provenind din latină, „Garanatus”, care înseamnă „asemănător semințelor”, cu referire la rodie. Această referință are sens, deoarece mărgelele mici din granat arată exact ca semințele roșii aprinse din interiorul unei rodii. Granatul a fost foarte popular de-a lungul istoriei, primele mărturii fiind descoperite într-un colier purtat de un tânăr într-un mormânt vechi de peste 5000 de ani. Aceasta este dovada durității și durabilității pietrei. Simbolismul granatului este extrem de bogat și variat. Culturile din întreaga lume au apreciat această piatră prețioasă pentru culorile sale fabuloase. Granatul incandescent a inspirat, de asemenea, multe legende populare insuflând dragoste, prietenie, lumină și vitalitate. Pe drept prețuit și adorat demult, astăzi granatul este într-o nemeritată uitare.

Piatră de inel cu granat pirop cu un intaglio al unui picior înaripat sprijinit pe un fluture, 1,2 cm. Roma imperială, circa Secolele I-III e.n. Metropolitan Museum of Art, New York https://www.gemsociety.org/article/garnet-symbolism-legends/

Granatul popular aparține grupului silicaților, existând diferite varietăți de granat în întreaga lume cu aceleași proprietăți fizice și formă cristalină, dar fiecare având o compoziție chimică unică. Duritatea sa este de ordinul 6 la 7,5 pe scara Mohs. Granatul are un luciu sticlos unic, și se găsește într-o varietate de culori care include roșu, galben, portocaliu, maro, verde, roz, albastru, sau negru. Există chiar și granate incolore

Cele mai cunoscute granate sunt următoarele șase tipuri:
Almandin – unul dintre cele mai populare granate, are nuanțe de roșu și violet (așa-numitul „cărbune viu”) și își datorează culoarea atât de atractivă grație incluziunilor de fier.
Andradit (Demantoid) – are culori galben-portocaliu și negru.
Spessartin – are culori portocale și maronii.
Pirop – un alt granat popular, are nuanțe roșii și purpurii („pyrope” este denumirea greacă pentru „ochi de foc”).
Grosular – o piatră minunată, are culorile galben, verde, alb și roz, din care provin tsavoritul și hesonitul. Tsavoritul este verde transparent, a fost descoperit în Tanzania în 1968, și mai este denumit și „jadul sud-african”. Hesonitul este supranumit și „piatra de scorțișoară”.
Uvarovit – are doar nuanțe de verde, este foarte rar, foarte scump și aproape imposibil de găsit.

Sunt încă multe combinații între tipurile de granate, cum ar fi rodolitul, frecvent utilizat în bijuterii, și pe care colecționarii îl adoră. Această varietate este o simbioză între pirop și almandin, iar culorile lui sunt în mod normal mai mult roșu-violet, existând și o varietate care are nuanțe mai reci de violet, cunoscută sub numele de „boabe de struguri”.

Broșă cu granat rodolit, aur, diamante, rubine, email și argint, creată de bijutierul rus Fabergé, sec. XIX, https://www.bshannondesigns.com/post/rhodolite-garnet-such-an-underrated-gem

Un lucru fascinant și puțin știut este că unele granate au capacitatea de a-și schimba nuanțele la fel ca alexandritul. Granatele Malaia, https://www.theraregemstonecompany.com/malaia-malaya-garnet se pot schimba de la albastru/verde la lumina zilei, la culori roșiatice în lumină incandescentă. Aceste nuanțe albastre se găsesc doar în acest granat special, reprezentând o excepție de la regulă.

Cercei Malaia Garnet, montați în aur de 18 carate. https://www.nicepng.com/maxp/u2t4q8r5i1q8a9e6/

Popularele granate sunt întâlnite pe toate cele cinci continente, în special în zone cu activitate vulcanică, remarcabile zăcăminte fiind găsite în Brazilia, America de Nord, India, Tanzania, Madagascar și Rusia. Granatul are o istorie lungă, care datează din Antichitate. Teofrast a numit piatra după antrax, care în latină înseamnă „cărbune”. Pliniu cel Bătrân nu se va abate prea mult de la aceasta, numind granatul carbunculus, care înseamnă literalmente „cărbune fierbinte” – cu referire directă la varietatea roșie. Abia în Evul Mediu a apărut numele „granat”, folosit pentru prima dată de teologul și filosoful german Albert cel Mare, inspirat din numele latin „malum granatum” care înseamnă rodie, cu referire la granatul roșu, sau la forma sa de boabe/semințe, granum în latină.

Marile civilizații din bazinul mediteraneean, Egiptul, Grecia și Roma antice au folosit întotdeauna granatele roșii pentru ornamente delicate și bijuterii prețioase. Citat în Biblie și în Coran, granatul a avut și o valoare religioasă importantă. Conform legendei, Noe a folosit un granat strălucitor pentru a ilumina arca în zilele și nopțile întunecate ale deluviului. Vechiul Testament include granatul ca una dintre cele douăsprezece pietre prețioase din pieptarul lui Aaron. Tradiția creștină consideră granatul sângeriu ca un simbol al jertfei lui Hristos. Coranul susține că granatul luminează al patrulea cer al musulmanilor. Vikingii își împodobeau morții cu granate roșii, crezând că ii ajută să-și găsească drumul spre Valhalla, raiul nordic.

În Europa, granatul roșu a fost piatra preferată a capetelor încoronate și înaltei nobilimi, și foarte popular în secolele XVIII și XIX. A fost folosit frecvent pentru bijuterii în Anglia victoriană și purtat la orice ocazii, dar și ca numitele bijuterii boeme (cu referire atât la regiunea Bohemia din Cehia, cât și la bijuteriile neconvenționale, și spiritele nonconvenționale, artistice). În Spania medievală rodia era fructul favorit și la fel granatul ca gemă, iar în astrologia spaniolă a vremii reprezenta soarele.

În Asia, un granat gravat cu figura unui leu era un talisman eficient care proteja și păstra sănătatea, îl vindeca pe purtătorul sau de toate bolile, îi va aduce onoruri și îl va feri de toate pericolele posibile în călătorii, iar dacă un granat își pierdea strălucirea, era un semn sigur al dezastrului iminent. De asemenea, exista o afinitate între granate și tradiția războinicului. Credința tribală era că piatra va provoca răni deosebit de sângeroase. Astfel, soldații britanici care luptau împotriva războinicilor Hunza din nordul Pakistanului in 1812, au fost împușcați cu gloanțe din granat, crezând-se că pietrele roșii erau mai letale decât plumbul.

Granatul, piatră sangvină prin excelență, este renumit în litoterapie pentru virtuțile sale asupra sistemului cardiac și circulator. Întărește inima, elimină afecțiunile și reglează circulația sângelui. De asemenea, aduce beneficii pentru a revitaliza ficatul, splina și rinichii. Proprietățile sale antiinflamatorii îl fac un bun remediu pentru artrită, osteoartrita, reumatism, abcese, boli de piele și leziuni interne și externe și protejează împotriva otrăvurilor. Grecii mai credeau ca granatul apără copiii de înec.
La nivel mental și spiritual, granatul este o piatră calmantă, aducând seninătate acolo unde sunt neliniști și frământări. Piatră a curajului și a încrederii în sine, ajută la întărirea forței interioare pentru depășirea obstacolelor și atingerea scopului propus. Granatul promovează altruismul și compasiunea, răbdarea de a-i asculta pe ceilalți și de a-i înțelege fără a-i judeca.

Cercei granat din epoca Victoriana, Anglia https://ro.pinterest.com/pin/445363850652645932/

Granatul oferă încredere, energie și forță pentru a face față dificultăților zilnice. O excelentă piatră de ancorare, ajută la depășirea depresiei și descurajării, aceasta fiind poate cea mai puternică virtute a granatului.

Tiffany & Co. Blue Book bracelet set with yellow diamonds, (thejewelleryeditor.com)

Toate cele bune și LA MULȚI ANI!
SMP

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s