Provenite din stele: microdiamantele şi nanodiamantele.

Provenite din stele: microdiamantele şi nanodiamantele.

microdiamant

Sunt acestea diamante formate în stele şi căzute pe Pământ?

În anul 1985 a fost descoperit un nou tip de diamante, care urmează să devină fundamental pentru economie; nu este vorba despre pietre preţioase, ci de microdiamante, sub 1 micron (1 micron = 1/1000 mm).

Prima descoperire a acestor diamante minuscule a avut loc în Kazahstan, iar ecoul în lumea ştiinţifică internaţională a fost enorm. Era vorba despre diamante conţinute sub formă de incluziuni în roci de la suprafaţa Terrei, care la un anumit moment au parcurs 120-150 km spre interiorul Pământului. Zăcământul cel mai important, Kumdy-Kol, are rezerve enorme dar şi mari probleme, deoarece conţinutul per tona de minereu este scăzut, iar costurile de extracţie ridicate.

Descoperirea acestor microdiamante terestre a redeschis o mare dezbatere ştiinţifică, începută odată cu recuperarea de nanodiamante (vizibile doar cu microscopul electronic, la o putere de mărire peste x 100.000) în meteoriţi, în particuler în condritele Orgeuil (căzut în 14 mai 1864), Allende şi Murchison. (Am văzut un fragment de meteorit, conţinând diamante , în Londra.)

Oamenii de ştiinţă sunt acum convinşi că în stele se formează pulbere de diamante; unii se hazardează în a emite ipoteza că explozia unei supernove a făcut posibilă ajungerea nanodiamantelor în sistemul solar. Apoi, acestea au constituit nucleele peste care s-au format diamantele în scoarţa terestră.

Ipoteza ar putea fi confirmată de faptul că-în anumite diamante-există anomalii chimice şi izotopice, care nu prezintă elementele unei origini în sistemul nostru solar. Aceste diamante cu anomalii au vârsta (determinată prin metode discutabile, totuşi) mai mare decât a Terrei.

nanodiamante
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s