Conform dicționarului explicativ al limbii române, bijuteria este „un obiect de podoabă făcut din metal nobil (și pietre prețioase); giuvaer ”. Cu toate acestea, ochelarii, banalii nasturi, cataramele, mănușile și mai nou telefoanele mobile sau alte accesorii utilitare, așa cum sunt ceasurile, cordoanele sau evantaiele de exemplu, pot fi adevărate bijuterii! În funcție de rolul lor (ceremonial, ritual, religios, memorial, strategic, etc.), de materialul din care sunt făcute, de importanța sau de semnificația lor, obiecte comune sau prețioase devin adevărate talismane magice purtătoare de noroc sau aducătoare de nenorociri.
Și cum fiecare lucru are importanța pe care i-o dai, alegerea stă aproape întotdeauna în puterea celei/celui îl care poartă.
Ajungem – astfel personalizați, să fim mai ușor de înțeles și de “citit” de către ceilalți.
În plus, multe bijuterii și nestemate au generat povești și legende fabuloase, devenind obiecte ale dorinței, obsesii individuale sau colective.
Information About King Tutankhamun | Ancient Egypt | Egypt Tours Portal
În articolele informative de la mijlocul fiecărei luni calendaristice voi propune o temă pe care o voi prezenta, fără dorința și fără pretenția de a acoperi sau epuiza subiectul.
AUGUST 2020 – BIJUTERII SIMBOLURI ALE UNEI RELAȚII SPECIALE DE CUPLU: PRIETENIE, LOGODNĂ, CĂSĂTORIE …ȘI DUPĂ
Marcarea statutului unei relației parteneriale, de cuplu, este semnul începutului unui drum comun, o primă expresie a recunoașterii afecțiunii reciproce și apartenenței.

Cele mai întâlnite bijuterii în această fază incipientă a relației de cuplu/prietenie sunt brățările, amuletele și medalioanele, toate încărcate de simbolistică, dar relativ puțin împovărătoare în sensul responsabilității și angajamentului viitor. Câteva exemple, mai jos.
Dar înainte o scurtă istorioară, povestită chiar de William, Prințul de Walles, care i-a făcut cadou
viitoarei sale soții Catherine (Kate) Middleton în perioada când erau amândoi studenți și relația lor la
început, un binoclu… Reacția ei, conform lui William transmitea „Asta e un binoclu, ce se întâmplă?”.
Greșeala nu s-a mai repetat…. puteți să îl vedeți pe prinț spunând această poveste, considerată chiar
de el ca cel mai prost cadou:


Medalioane și amulete




Inelele promisiunii și de logodnă
Marchează stabilizarea și luarea unei decizii clare a afecțiunii și unui angajament de lungă durată, atât pentru cuplul însuși, cât și asumarea acestei decizii față de familie și prieteni. În afara afecțiunii, mai înseamnă că logodnicii “nu mai sunt liberi”… M-am întrebat mereu, de ce doar fetele / femeile poartă inele de logodnă ?
Aceste inele sunt foarte diferite. Dintre toate cel mai obișnuit este clasicul solitar cu diamant, dar moda se schimbă și o dată cu aceasta și forma, cristalul și culoare pietrelor, a metalului, etc. Mai trebuie amintit că de multe ori inelul de logodnă este moștenire de familie, având dublă încărcare sentimentală. O modă mai recentă propune alegerea inelului de logodnă în funcție de zodie, așa cum este prezentat în Cosmopolitan (ediția franceză): https://www.cosmopolitan.fr/quelle-bague-de- fiancailles-choisir-en-fonction-de-votre-signe-astrologique,2008657.asp
Am ales pentru ilustrare câteva inele de logodnă celebre.
Toi et Moi, care înseamnă „tu și eu” în franceză, sunt între cele mai romantice și mai simple cuvinte pe care cineva le-ar putea auzi de la persoana iubită. Să ai aceste cuvinte înscrise într-un inel este și mai romantic! Unul dintre primele inele Toi et Moi menționate în istoria bijuteriilor este cel oferit de Napoleon Bonaparte în 1796 primei sale soții, Josephine de Beauharnais. Inelul a fost realizat din aur, cu o bandă delicată care susține un safir și un diamant, ambele în formă de pară, cu tăietură veche. Fiecare piatră cântărește puțin sub 1 carat. Deși au divorțat în 1810, acest inel încă este un simbol puternic al romantismului și al dragostei. În 2013, inelul s-a vândut cu puțin sub un milion de dolari la Osenat, o casă de licitații franceze!

Cel mai celebru inel de logodnă din toate timpurile rămâne cel a Prințesei Diana, pe care astăzi îl poartă Ducesa de Cambridge, Catherine (Kate Middleton). De data aceasta, Prințul William nu a mai greșit!!! Inelul este format dintr-un safir oval de Ceylon, albastru, de 12 carate, fațetat și înconjurat de paisprezece diamante solitare. Metalul este aur alb de 18K.
După ce Prințul Charles și Lady Diana au divorțat, Diana a înapoiat inelul de logodnă fostului ei soț. Acesta l-a păstrat în palatul Kensington, unde locuise Diana. După moartea tragică a Dianei în 1997, prințul Charles le-a permis celor doi fii ai săi, William și Harry, să aleagă din bunurile ei amintiri. Harry, fratele mai mic, a ales inelul de logodnă, în timp ce William a ales un ceas Cartier de aur, dar când William a luat decizia de a o cere în căsătorie pe Kate, frații au făcut schimb.
Inelul este neobișnuit pentru că nu a fost făcut prin comandă specială, ci a fost ales chiar de Diana, de pe o tavă cu cinci inele, propuse de Casa Garrard & Co., fostul bijutier al coroanei britanice. La vremea logodnei în 1981, inelul a costat 28.000 de lire sterline. Acum este evaluat la peste 300.000 de lire sterline.


Între inelele de logodnă de familie poate fi amintit inelul viitoarei regine a Marii Britanii, soția Prințului Charles, Camilla Parker Bowles, azi Ducesă de Cornwall. El a aparținut reginei mame a Elisabetei a II-a.

O prezentare a celor 10 cele mai frumoase (de fapt faimoase!) inele de logodnă din istorie, conform revistei The Knot, găsiți la: https://www.theknot.com/content/celebrity-trendsetting-engagement-rings
este pasul suprem al recunoașterii angajamentului pentru partener/ă: căsătoria! Din nou, trebuie spus că mai mult femeile poartă verighete decât bărbații…
Primele exemple cunoscute de verighete, care datează de acum 6.000 de ani, se găsesc în Egiptul antic, inele de cânepă sau trestie țesute și schimbate între mireasă și mire. Egiptenii au văzut cercul ca un simbol al eternității și al Zeului Soare RA, astfel încât inelul semnifică iubirea veșnică. Purtarea verighetei pe degetul inelar al mâinii stângi apare în secolul al III-lea înainte de Hristos printre egiptenii care credeau că o venă conecta acest deget direct la inimă, vena amoris.
Tradiția occidentală a verighetelor (inele simple de fier) apare întâi în Grecia și apoi în Roma antică. Considerate ca un semn de loialitate, ele sunt asociate și cu zestrea. Europa creștină le păstrează utilizarea în Evul Mediu.
În funcție de perioadă și țară, purtăm verigheta (sau inelul de logodnă) pe mâna dreaptă, pe mâna stângă, pe degetul inelar și chiar pe degetul mare. În Evul Mediu, verigheta este purtată de preferință pe mâna dreaptă. Abia din secolele al XVI-lea și al XVII-lea a fost purtat pe partea stângă în Franța, Marea Britanie și alte țări după aceea. În Spania (cu excepția Cataloniei), Grecia, Ungaria, Mexic, Polonia sau Rusia, este încă purtată pe degetul inelar drept. În țările nordice este pe mâna stângă, dar în Norvegia, Austria și Germania, verigheta este purtată mai mult pe degetul inelar drept. În Olanda, catolicii poartă verigheta pe mâna stângă, iar protestanții pe mâna dreaptă. Câteva exemple de verighete, tradiționale sau mai moderne, în continuare.




Inelele “memento mori”
(în traducere din latină, nu uita că vei muri) reprezintă legătura puternică cu cel decedat după pierderea acestuia, și deși nu sunt în vogă în zilele noastre trebuie amintite. În perioadele georgiană (1714-1837) și cea victoriană (1837-1900) din Marea Britanie, erau la modă inelele de rememorare ale celor decedați, sub forma unui inel (semi)mortuar, care putea include fire de păr împletite sau simboluri și inscripții de aducere aminte. In continuare câteva exemple.

Memorabilia și inelul mortuar al poetului englez Lord Byron (1788-1824) și mai jos, o replică de aducere aminte pentru fanii celebrului poet.

Si pentru Napoleon Boaparte a fost creat un inel memento mori.


Un alt tip de inel, creat de asemenea după decesul persoanei în cauză este modelul de inel Gimmal, care descrie nici mai mult, nici mai puțin decât o viată de om… într-o serie de două sau trei inele îngemănate.




În fine, poate cel mai spectaculos inel de veșnică amintire este cel purtat de Regina Elisabeta I a Angliei (1533-1603) în memoria mamei sale Ann Boleyn, decapitată de soțul ei, regele Henric al VIII-lea.

Am lăsat ca încheiere și pentru inspirație, inelul-portret al unor miri bizantini, care datorită acestui inel fenomenal au rămas nu doar tineri pentru vecie, ci și etern căsătoriți! În traducere, inscripția OMONOIA (ομόνοια) înseamnă bună înțelegere, concordie!

Cele bune,
SMP
