
https://gem-a.com/gem-hub/gem-knowledge/best-luxury-jewellery-brands
Între începutul calendaristic al toamnei de la 1 septembrie și echinocțiul de toamnă din 22 septembrie este o perioadă magică, când încă te (mai) simți în vacanță deși ai început lucrul /școala/etc. și când parfumul amețitor al tuturor fructelor de vară și de toamnă nu te lasă să fii cu totul în niciuna dintre stările astea… Căpșune și cireșe întârziate, piersici și caise, pepeni de toate culorile, zmeură și mure, toate înghesuite pe tarabe de nerăbdătoarele prune, pere, mere, nuci și struguri autohtoni, la care se adaugă caruselul fructelor venite din țări îndepărtate, unele știute dintotdeauna, iar unele al căror nume și gust au fost aflate destul de curând… ca sa nu mai vorbim de armata de ardei, roșii, castraveți, măsline sau vinete – și ele fructe, vă vine să credeți sau nu!

Au toate acesta de-a face cu nestematele și bijuteriile? Oho, și încă cum! Acest articol evocă pe scurt povestea bijuteriilor Tutti Frutti create de Cartier, ca și de originile și influențele lor orientale.
Tutti Frutti Cartier
Smaralde, rubine și safire, sculptate sau gravate în formă de frunze, flori și fructe de pădure sau tăiate în mărgele canelate: aceste pietre emblematice ale bijuteriilor tradiționale indiene, au ajuns să inspire creațiile Cartier prin combinații de forme și culori nemaivăzute. În 1901, Pierre Cartier a fost însărcinat de regina Alexandra să creeze o piesă personalizată pentru ea. Colierul de diamante tip rețea din 1904, urma să fie purtat de regină cu trei rochii indiene pe care i le dăduse Mary Curzon, soția Viceregelui Indiei la acea vreme. După aceea, Cartier, fiind un bijutier magistral, a amestecat cu succes culorile vibrante utilizate în mod obișnuit în textilele indiene cu tehnicile meșteșugurilor moderne de bijuterii pentru a crea piese individualizate unice și admirate unanim.

Colierul Reginei Alexandra (a cărui urmă s-a pierdut în 1930) a avut un succes atât de mare încât a
condus la următoare comisioane regale și a devenit baza pentru lucrările viitoare ale Casei Cartier.
Într-un scurt video, Frank Everett explorează originile legendarei bijuterii Cartier Tutti Frutti printr-o brățară uimitoare expusă spre vânzare exclusiv online la Sotheby’s, și vândută cu suma de 1,3 milioane de USD.

În 1911, Jacques Cartier, fratele lui Pierre, a întreprins prima sa călătorie în India, unde a descoperit cultura pietrelor sculptate (carved stones). În deceniul următor, Casa Cartier a combinat aceste pietre prețioase cu modele inspirate de fructe și plante. Descris inițial în registrele Cartier cu termenul „frunziș” în perioada Art Deco, acest gen a adoptat numele de Tutti Frutti în anii 1970 și a fost înregistrat ca marcă comercială de Cartier în 1989. Astăzi ea constituie una dintre mărcile inconfundabile și ale semnăturii celebrei case de creație.

În 1936, Daizy Fellowes, moștenitoarea firmei Singer (cea cu mașinile cusut!), a comandat un colier
enorm și extravagant de la Cartier. Ea era bine cunoscută pentru eleganța și gustul ei sofisticat, iar
piesa extraordinară a uimit societatea mondenă, exact așa cum spera ea. Stilul a devenit apoi tot mai căutat, și s-a născut colecția Tutti Frutti, care cum am spus abia în 1970 a fost denumită astfel oficial.
Numele, menit să fie o referință ușoară, a oferit celebrarea plină de bucurie a culorii, texturii și formei pe care o încapsulează designul. În timp ce uneori termenul „tutti frutti” este folosit în mod eronat pentru a se referi la bijuterii colorate, casa Cartier a intenționat să fie folosită numai cu combinația a trei pietre prețioase prețioase: rubin, safir și smarald, cu accente de diamante. Inutil de spus cât de mult a fost prețuit, căutat și colecționat acest stil de bijuterii.
Cartier continuă să producă bijuterii rafinate – din 2016, Colierul Rajasthan (piesa de prezentare a
articolului), este o marcă a bijuteriilor Magicien. Acest rafinat design modern a necesitat 5.220 de ore pentru a se întrupa. Designul este al unei colerete care poate fi purtată în mai multe moduri. Include, de asemenea, un smarald antic de 136,97 carate ca punct focal. Această fenomenală nestemată de proveniență din Columbia, tăiată în formă de pernuță (cushion cut) poate purtată fi ca un colier – cu smaralde din Afganistan, dar și individual ca broșă.

https://zepjewelry.com/necklaces/necklace-collection-cartier-rajasthan-collier-platine-une-emeraude-de-
colombie-coussin-anti/
O serie de creații excepționale Tutti Frutti recente, pot fi văzute chiar pe website-ul Cartier, la
https://www.cartier.com/en-us/collections/jewelry/exceptional-creations/tutti-frutti-high-jewelry.html
Un alt celebru colier Cartier Tutti Frutti, Colierul Nopții, îi aparține Reginei Maxima a Țărilor de Jos,
primit de aceasta în dar de la soțul ei, Regele Willem-Alexander, la împlinirea vrâstei de 40 de ani.
India și nestematele mogulilor și maharajahilor
Acum cinci secole India se afla sub conducerea și influența dinastiei Mughal, cunoscători ai arhitecturii, artelor, mâncărurilor rafinate, îmbrăcămintei și, desigur, bijuteriilor. În timpul domniei lor, bijuteriile au primit o importanță maximă. Această artă a dat naștere unor bijuterii unice împodobite cu pietre prețioase mariși emailate cu modele cu motive florale. Membrii familiei regale și oameni de rang înalt au afișat cu mândrie astfel de bijuterii pe tot corpul lor, de la turbane cu nestemate și pene, colane,cercei cu perle, catarame, inele mari, brățări pentru brațe și picioare.



Secole mai târziu, bijuteriile Mughal și-au recâștigat gloria pierdută datorită lansării în 2008 a filmului Jodhaa Akbar (https://en.wikipedia.org/wiki/Jodhaa_Akbar), o poveste de dragoste între împăratul Mughal Akbar și prințesa Rajput Jodhaa, care poate fi vazuta pe Netflix (https://www.netflix.com/ro-en/title/70090035). Bijuteriile magnifice purtate de perechea principală, cu modelele sale ornamentate și aspectul imperial au atras atenția atât a oamenilor de rând cât și a bijutierilor. Astăzi, majoritatea bijuteriilor regale Mughal originale sunt păstrate în muzeele indiene.
După succesul repurtat încă de la început de Cartier cu primele bijuterii de inspirație indiană, încântați, maharajahii înșisi au comisionat bijuterii casei Cartier. În imaginea de mai jos, este Maharajahul din Patiala, Yadavinder Singh, purtând colierul Patiala realizat de Cartier în 1928 pentru tatăl său, Bhupinder Singh. Este probabil cea mai spectaculoasă piesă de bijuterie din platină. Acesta conține 2.930 de diamante, inclusiv având ca piesă centrală, cel de-al șaptelea cel mai mare diamant din lume „De Beers”, care are o greutate pre-tăiată de 428 de carate și cântărește 234,65 de carate în cadrajul său final. Piesa mai conține încă alte șapte diamante cuprinse între 18 și 73 de carate și rubine birmane.

In loc de epilog India rămâne atât o sursă de inspirație cât și o resursă importantă de materie primă safire, rubine și smaralde și alte pietre prețioase și metale de înaltă calitate. Mai jos, o serie de bijuterii Cartier Tutti Frutti mai timpurii sau mai noi.

În același timp, există pietre naturale, semiprețioase, care includ singure toate culorile tutti frutti, cum este spectaculoasa turmalină curcubeu de mai jos și unde se vede că orice creație umană este ulterioară celei divine și naturii.
Să ne bucurăm de frumusețea acestor pietre fascinante, de bijuteriile Tutti Frutti, de gustul și parfumul fructelor sezonului, ca și de melodiile cu acest nume care te trimit cu gândul la toate fructele (tutti frutti în italiană). Aceasta impresie poate fi una înșelătoare, unele melodii definind în fapt un concept și mai multe dintre cele mai caracteristice trăsături muzicale ale muzicii rock anilor 50-60, așa cum sunt volumul său tare, stilul vocal puternic și ritmul distinctiv. Ca exemplificare, cântecul intitulat chiar Tutti Frutti, cântatspre sfârșitul anilor 1950 de Little Richard și Elvis Presley (cei mai celebri interpreți).
Tot Tutti Frutti Te Kelas este cântecul lui Adrian Minune Simionescu, așa cum apare în 1997 în filmul Gadjo Dilo (Străinul nebun, https://en.wikipedia.org/wiki/The_Crazy_Stranger ). Să ne amintim în final și de Salade de fruits a lui Bourvil din 1959 (de data asta referința este chiar salata de fructe, ca expresie a iubirii). Toate aceste cântece care au fiecare câteva decenii bune își păstrează intactă magia, la fel ca bijuteriile create de Cartier!
Little Richard: https://www.youtube.com/watch?v=C_C9q4tuwXI
Elvis Presley: https://www.youtube.com/watch?v=hJ8mCwfUNq4
Bourvil: https://www.youtube.com/watch?v=NSXFvECdNj4
French Barbershop Quartet: https://www.youtube.com/watch?v=V6qDyhNuwVA
Cele bune,
SMP
