PIATRA LUNII – MAGIA FLĂCĂRII VIOLETE

An Edwardian amethyst and diamond brooch, circa 1910
https://ro.pinterest.com/pin/522980575471272862/

Februarie 2021 – MAGIA FLĂCĂRII VIOLETE
Conform astrologilor din toate timpurile, nestemata care protejează nativii lunii februarie este ametistul, o piatră cu adevărat formidabilă, magică, rafinată și suavă, vrând parcă să contrabalanseze prin intensitatea și puterea ei scurtimea, frigul și puținul soare al acestei luni. Cele mai vechi ametiste descoperite sunt cele datând de peste 25.000 de ani de pe teritoriul Franței, în morminte neolitice, folosite ca pietre decorative de oamenii din Cuaternar „Timpul Rece” (1,8 milioane de ani – 12.000 de ani înainte de era noastră). Ametistul are o istorie bogată în tradiții și legende. Se spune că inelul purtat de Cleopatra era un ametist gravat cu figura lui Mithras, o zeitate persană care simbolizează Ideea Divină, Sursa Luminii, și Viața. Și tot ametistul este piatra Sfântului Valentin, protectorul îndrăgostiților, cel care purta o piatră gravată cu figura lui Cupidon, iar Ziua Îndrăgostiților este sărbătorită în 14 februarie.
Tot în acest articol câte ceva și despre un văr al ametistului, rafinatul ametrin.

Roman intaglio engraved gem of Caracalla in amethyst, once in the Treasury of Sainte-Chapelle.
https://en.wikipedia.org/wiki/Amethyst#/media/File:Intaglio_Caracalla_Cdm_Paris_Chab2101.jpg

Ametistul este un cuarț cristalin în culori care variază de la liliachiu pal până la violet-roșcat intens. Are o duritate relativ ridicată de 7 pe scara Mohs, ceea ce înseamnă că este foarte rezistent la zgârieturi, și potrivit pentru orice tip de bijuterii. Cuvântul ametist provine din cuvântul grecesc „amethystos” care literalmente înseamnă „remediu împotrivă beției”, crezându-se în antichitate că piatra îi ajută pe purtătorii săi să nu se intoxice cu vinul licoros.

Coupe en améthyste en forme de coquille, achetée par Louis XIV en 1687 – Milan, seconde moitié du XVIe siècle
This is Versailles: Louis XIV’s Collection (thisisversaillesmadame.blogspot.com)

O legendă greco-romană spune că Bahus, zeul vinului, a fost jignit de Diana, zeița vânătorii. Hotărât să se răzbune, el a decis că prima persoană pe care o va întâlni în pădure va fi mâncată de tigrii săi. S-a întâmplat ca prima persoană să fie frumoasa Ametist, preoteasă în templul Dianei. Înfricoșată, ea a chemat-o pe zeiță să o salveze și, în fața ochilor lui, Bahus a văzut cum fecioara se transformă într-o făptură albă, pură, și strălucitoare, din piatră. Înțelegând că a greșit și pocăindu-se pentru cruzimea sa, Bahus a turnat peste ea vin, dând astfel pietrei nuanța violetă a strugurilor. Ca orice legendă, și aceasta a avut urmări, pasul către folosul practic fiind unul destul de logic și foarte scurt. Astfel, în Roma antică, pentru vin erau folosite cupele de ametist, pentru ca băutorii să nu se teamă că bând în exces se vor îmbăta și se vor face de râs…
Primii egipteni credeau că ametistul posedă puteri magice și puneau ametiste în mormintele faraonilor. În Evul Mediu, piatra a fost folosită ca medicament, crezându-se că te ține treaz (și de somn, nu doar de vin!), că ascute intelectul și protejează purtătorul de vrăjile malefice. Se mai credea că aduce victoria în luptă. În mitologia arabă, ametistul proteja purtătorul de visele rele și gută.

Gold and amethysts brooch. Paris, France, ca. 1830. The Friedsam Collection, 1931. Metropolitan Museum of Art, New York. https://www.metmuseum.org/art/collection/search/197158

Ametistul este piatra celei de-a șasea aniversări a căsătoriei. Gândiți-vă când purtați ametist că sunteți în companie regală: Ecaterina cea Mare Rusiei, (1729–1796) sau Wallis, Ducesă de Windsor (1896–1986) au avut o înclinație specială pentru această nestemată, împodobindu-se cu diademe, coliere, cercei, brățări și alte ornamente magnifice. Sunt celebre parurile cu ametist ale caselor regale și aristocratice britanice, suedeze, sau franceze.

Parură napoleoniană de ametiste de mai sus a fost transformată relativ recent din colier în tiară. Piesa originală deținută și purtată de Împărăteasa Joséphine, prima soție a lui Napoleon, a trecut la familia Bernadotte, care s-a relocat în Suedia (devenind în timp casa regala suedeză). Imaginea prezintă întâi un detaliu, și apoi (de la stânga la dreapta) Regina Silvia a Suediei, Prințesa Madeleine și Prințesa moștenitoare Victoria, purtând-o în forma sa actuală împreună cu cerceii asortați, la diferite ocazii.

Fabuloasa tiară cu ametiste cabochon și diamante (1808) a Familiei ducale d’Otrante, care a urmat familia Bernadotte în Suedia Tiaras and Crowns (tumblr.com)

Și înainte de a trece la bijuterii mai puțin aristocratice, încă o tiară italiană cu ametiste, din secolul XX

A bold and extravagant 18kt yellow gold and large amethysts Tiara. Made in Italy, circa 1950.Amethyst & Gold Tiara – Eleuteri

Rusia a fost principala sursă de ametist până în secolul al XIX-lea. Odată la fel de rar ca rubinul sau smaraldul, ametistul a apărut brusc din abundență în perioada victoriană, când s-au descoperit importante zăcăminte in Bolivia, Brazilia Uruguay și Zambia, făcându-l mai accesibil. În continuare doar câteva piese minunate, pentru exemplificarea diversității și frumuseții ametistului, atât singur, cât și în compania altor cristale și pietre prețioase.

McTeigue & Co Platinum, 14K Yellow-Gold, Amethyst, Demantoid Garnet, Diamond Thistle Flower Brooch https://www.rubylane.com/item/1823948-WE-x20x20502/McTeigue-Co-Platinum-14K-Yellow-Gold#.WuAPii5ziAY.pinterest
„Kilim” bracelet. BVLGARI, 1988. Gold, emeralds, amethysts, rubies, cultured pearls, diamonds. Bulgari Heritage Collection. http://www.alaintruong.com/archives/2018/09/17/36711390.html

Mai sus un colier excepțional creat de casa de bijuterie italiană Bvlgari, parte a Colecției Sărbătoarea Măslinelor, care a fost inspirată și omagiază sărbătorirea naturii și petrecerile populare tradiționale. Colierul include:

⦁ Pietre prețioase caboșon verzi, violete și albastre, care imită măslinele coapte gata să fie culese din livezile de măsline italiene;
⦁ 47,84 de carate de peridot, 43,37 carate de ametiste, și 42,69 carate de turmaline
⦁ Diamante albe rotunde tăiate strălucitor și diamante pavé cu o greutate totală de 29,75 carate acoperă elementul inflorescența cu frunze și mșsline
⦁ Diamante pavé colorate pe ramura colier, care cântăresc 3,85 carate
⦁ Aur alb de 18 carate.

Colier „Bvlgari Magnificent Inspirations Extravaganza” din aur roz, cu 12 ametiste mari având un total de 344,25 carate, perle de cultură din Mările Sudului, smaralde, ametiste, spinele și diamante, și mai jos, cercei cu ametiste, diamante și alte cristale.

AMETRINUL

Una dintre cele mai rare, mai frumoase și mai extravagante pietre prețioase este ametrinul, o combinație bicoloră de cuarțuri, ametist și citrin. Culorile contrastante îi conferă un aspect fascinant și deoarece efectul de zonare a culorilor este natural, nu pot exista niciodată două pietre identice.

Cele mai frumoase ametrine au culori și nuanțe de la portocaliu mediu la portocaliu puternic, și violet luminos până la violet intens. Pietrele mai mari, de peste cinci carate, sunt cele care au nuanțele cele mai fascinante. De cele mai multe ori ametrinul se fațetează dreptunghiular, deoarece acest stil maximizează efectul bicolor. Bijutierii caută o distribuție atractivă și egală a fiecărei culori, cu o graniță cât mai clară între cele două în centrul pietrei prețioase. Singura sursă comercială a ametrinului este mina Anahi din Bolivia, aproape de granița cu Brazilia. Asemănător tanzanitului, numit după singura țară unde poate fi găsit, și ametrinul se mai numește bolivarit.

Legenda spune că un conchistador spaniol a descoperit mina în secolul XV și a adus nestemata în Europa când a prezentat mai multe exemplare Reginei Isabela I a Castiliei. Spaniolul primise mina ca zestre când s-a căsătorit cu o prințesă amerindiană, pe nume Anahi. După aceea, mina a fost pierdută (sau uitată), vreme de mai mult de trei secole.
După redescoperirea minei din anii 1960, ametrinul a început să apară din nou pe piață la începutul deceniului următor, 1970. Astăzi mina numită Anahi după numele prințesei, produce ametrin, ametist și citrin. Zona minei Anahi este îndepărtată și puțin accesibilă. Călătoria către și de la mină se face doar cu avioane mici (care nu au nevoie de piste lungi pentru decolare și aterizare), sau printr-o combinație de drumuri pe uscat și ape, folosind mașini și bărci.

Ametrinul este considerat unul dintre cele mai rare și mai frumoase dintre toate cuarțurile. Ca și alte pietre prețioase naturale aduce beneficii purtătorilor săi, și are puteri speciale de vindecare a unor afecțiuni. Se spune că tratează depresia și aduce pacea și liniștea interioară. Unii cred că, întrucât conține ametist și citrin unite într-o singură piatră naturală, poate combina simultan proprietățile ambelor cristale, fiind un vehicul excelent pentru conștientizarea psihică și iluminarea spirituală (ametistul), dar și un magnet pentru bani și norocul în afaceri (citrin).
Ametrinul unește unic energiile masculine și feminine, putând fi numit și cristalul echilibrului. Mai multe informații la „Bolivian Ametrine by GIA”

Toate cele bune,
SMP

Mina de ametrin Ayoreita, Bolivia. – expertdiamant

Lasă un comentariu