Tezaurul Iranului-cea mai ampla colectie de bijuterii si pietre pretioase din lume.

Tezaurul Iranului-cea mai ampla colectie de bijuterii si pietre pretioase din lume.

In aceasta postare revin pe larg la un subiect mult mai vechi din cadrul blogului (si, in mod particular, drag mie), bijuteriile si pietrele pretioase aflate in Teheran / Iran.

Diamantul Darya-i-Noor (Marea de Lumina), 186 carate.

Cel mai magnific glob existent in lume.

Inaltime-110 cm

Diametru-45 cm

Pietre pretioase folosite-51.000 buc

Greutatea aurului utilizat-cca. 35 kg

Cel mai mare: rubin-cca. 75 ct / spinel, cca. 110 ct / smarald, cca. 175 ct / safir, cca. 34 ct / diamant, 15 ct.

Marile si oceanele din smaralde, pamanturile din rubine si spineli, Iran / Britania / parti din Asia de Sud din diamante. Baza construita din lemn acoperit cu un strat de aur.

Se spune ca a fost comandat de Nasseridin Shah (1848-1896).

Coroana folosita de Reza shah, la incoronarea sa din 25.04.1926. Fiul sau, Mohammad Reza Shah Pahlavi, ultimul Shah al Iranului, la incoronarea sa din 26.10.1967.

Conceputa si realizata de un grup de bijutieri iranieni, sub conducerea lui Haj Serajeddin, care s-a aflat in serviciul emirului de Buhara, apoi a emigrat din Uniunea Sovietica in Iran.

Coroana este din catifea rosie, aur si argint.Inaltime totala-29,8 cm; latime-19,8 cm; greutate-2,080 kg. Cuprinde 3380 diamante, cu greutate totala 1144 ct, cel mai mare fiind un briliant de 60 ct; 369 perle naturale, pe 3 siruri; 5 smaralde cu greutate totala 200 ct, cel mai mare avand cca. 100 ct; cel mai mare safir, cca 20 ct.

Coroana Kiani a fost folosita in timpul dinastiei Qajar; Reza Shah, fondatorul dinastiei Pahlavi, a avut propria sa coroana, dar aceasta a fost expusa in timpul incoronarii sale.

Este realizata din catifea rosie, pe care sunt cusute cca. 1800 perle cu diametrul 7-9 mm. Mai cuprinde cca. 300 smaralde, cel mai mare cca. 80 ct; cca. 1800 rubine si spineli, cel mai mare 120 ct; cel mai mare diamant, 23 ct.

Inaltime (fara egreta), 32 cm; latime, 19.5 cm.

Aceasta tiara a fost conceputa de Harry Winston din New York, pentru casatoria din 1958 a imparatesei Farah cu Reza Shah Pahlavi; este considerata tiara sa favorita, deoarece a purtat-o adesea la evenimente oficiale.

Banda inferioara, in forma de inima, este realizata din platina cu diamante; deasupra, pe trei siruri, diamante galbene, roz si incolore. La partea superioara, 7 smaralde mari inconjurate de diamante, cel mai mare cantarind 65 ct, cel mai mic, 10 ct. Cele mai mari doua diamante cantaresc fiecare cca. 15 ct.

Carafa si ligheanul au fost folosite pentru spalarea mainilor inainte si dupa fiecare masa.

Carafa: aur masiv, 4,224 kg; inaltime 42,5 cm. Incrustata cu smaralde, rubine, perle si spineli. Cel mai mare: rubin-22 ct; smarald, 30 ct.

Ligheanul: aur masiv, 10,5 cm inaltime / 29,5 cm diametru / 1,870 kg. Email si smaralde, din care cel mai mare smarald-25 ct.

Ornament purtat de Fathali Shah. Rama din argint si aur, cu diamante, rubine, spineli. Cel mai mare diamant, 10 ct; cel mai mare spinel, 50 ct.

Nader Shah a purtat acest scut in timpul campaniilor sale din India; se presupune ca pietrele pretioase au fost adaugate ulterior in onoarea sa. In palatul Golestan se mai pastreaza si acum arcul sau, dar acesta nu este ornamentat.

Diametru 46 cm. Incrustat cu spineli, smaralde, diamante, rubine. Spinelul central (225 ct) este unul dintre cele mai mari din lume. Cel mai mare smarald, 140 ct; diamante intre 6-8 ct fiecare.

Despre aceasta tiara, inalta de 7, 20 cm nu exista prea multe informatii, dar stilul sugereaza a II-a jumatate a sec. XIX.

In centru este montat un spinel roz de 25 ct; diamante , perle , smaralde (cel mai mare, 20 ct).

Numita si sabia Shahi, a fost un cadou pentru Nasseridin Shah din partea primului sau ministru, Amin-o’Sultan.

Imagine prezinta o mica sectiune, dar teaca este incrustata in intregime cu cca. 3000 de pietre pretioase de aceeasi calitate.

Conform inscriptiei de pe sabie, a fost realizata in anul 1306 (1889 / 1890 e.n.) de catre Mirza Ali Nagi. A fost oferita regelui 6 ani mai tarziu,  1894 sau 1895.

A fost purtata de Mohammad Reza Shah la incoronarea sa din 1967.

Aceasta centura este din tesatura de fir de aur, putand fi vazuta in fotografiile lui Nasseridin Shah Qajar, a II-a jumatate a sec. XIX. Lungimea, 195 cm, fiind probabil executata pentru Nasseridin Shah, sau pentru tatal sau, Mohammad Shah. Nu ar fi putut fi facuta pentru Fathali Shah, acesta avand o talie subtire.

Smaraldul din catarama are cca. 5 cm inaltime, cca. 175 ct, inconjurat de diamante. Posibil sa fi fost folosit anterior in alt ornament. Posibil sa fi fost adus din India de catre Nader Shah.

Centura a fost folosita pentru incoronarea lui Reza Shah Pahlavi; pentru incoronarea din 1967 a fiului sau, Mohammad Reza Shah Pahlavi, a fost folosita o alta banda.

Pana la ceremonia dee incoronare din 1967 sotiile monarhilor persani nu au fost incoronate; de aceea a fost necesara crearea unei noi coroane, sarcina care a revenit bijutierilor francezi Van Cleef & Arpel.

Conform traditiei pietrele au fost selectate dintre cele aflate in tezaur.

Coroana este din catifea verde si aur alb, in greutate de 1,481 kg; are montate38 smaralde (cel mai mare, 91,32 ct), 105 perle (cea mai mare, 22 mm lungime), 34 rubine, 2 spineli de 83 ct., si 1469 diamante.

Tiara a fost conceputa de catre Harry Winston pentru casatoria din 1958 a imparatesei Farah cu Mohammad Reza Shah Pahlavi.

Piesa centrala este Noor-ul-Ain, cca. 60 ct, taiere briliant, forma aproximativ de para; este unul dintre cele mai mari diamante roz din lume, originea posibila fiind India. Este montat in platina, inconjurat de diamante roz, incolore si galbene, fiecare intre 14-19 ct.

Aceste diamante africane, cunoscute impreuna drept „Iranian Yellows”, au fost achizitionate de catre Nasseridin Shah in a III-a sa calatorie in Europa, 1889.

Cel mai mare din intreaga colectie (nu este expus din motive de securitate) cantareste 152 ct; cel mai mare din imagine, 135 ct. Alte 3 diamante de aici, 120 ct fiecare.

In tezaur sunt expuse mii de diamante indiene nemontate, multe dintre acestea aduse din India de catre Nader Shah.

In stanga jos, diamantul Taj Mah (115 ct); celelalte 4 diamante, 72,5 / 54,5 / 47, 5 / 54,35 ct.

Tronul Naderi este construit din lemn acoperit cu aur, inaltime 225 cm, incrustat cu 26.733 pietre pretioase, dintre care 4 spineli mari (cel mai mare, 65 ct), 4 smaralde mari (cel mai mare 225 ct). Cel mai mare rubin, 35 ct.

Numele nu are legatura cu Nader Shah, „nader” insemnand in persana si „rar” sau „unic”.

Aceasta vitrina contine un numar de articole, in majoritate smaralde. O sabie scurta, numita iatagan, se afla in centrul raftului inferior, avand manerul din fildes, si teaca incrustata cu smaralde. Are 73 cm lungime, fiind un dar de la Reza Gholi Khan pentru Naser-o’Din Mirza, inainte de incoronarea sa ca Nasseridin Shah.

Deasupra sabiei sunt cativa epoleti acoperiti cu peste 300 diamante, si smaralde mari. Au fost purtati de Nasseridin Shah, astfel cum apar intr-o fotografie de epoca. Deasemenea, ace, brose si alte obiecte cu smaralde.

Pe raftul superior sunt sute de smaralde nemontate, si un panou unde sunt expuse 13 inele cu smaralde mari.

Capacul acesta pentru bolurile cu mancare este doar unul dintre numeroasele piese asemanatoare aflate in tezaur.

Aur masiv, diametru 19 cm, inaltime 10 cm, incrustat cu perle, diamante, smaralde, spineli, rubine. Cele mai mari 4 rubine au cate 12 ct fiecare, cel mai mare smarald 30 ct, cel mai mare spinel 25 ct.

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s