MARI CREATORI / SALVADOR DALI

Dali, purtând el însuși Ochiul Timpului (1949 / 1951),
https://viola.bz/jewelry-art-by-salvador-dali/

15 NOIEMBRIE 2020 – BIJUTERII SUPRAREALISTE CREATE DE SALVADOR DALI
Cu acest articol începe o nouă serie dedicată marilor creatori de bijuterii, fie aceștia mari bijutieri individuali, case de „înaltă bijuterie” sau artiști faimoși în alte domenii, pentru care bijuteriile sunt parte a universului imaginat de ei, transmis către lume în general, colecționari și experți, ca și către cei/ cele care le-au inspirat și poate că au avut norocul să le și poarte. Primul este Salvador Dali, magicianul suprarealismului, un artist excentric cu o viață fascinantă și creator de bijuterii iconice.

Omul și creația suprarealistă
Salvador Domingo Felipe Jacinto Dalí Domenech, primul Marchiz de Dalí de Púbol (1904 – 1989) https://ro.wikipedia.org/wiki/Salvador_Dal%C3%AD, a fost un pictor spaniol, originar din Figueras, Catalonia, reprezentant de seamă al curentului suprarealist în artă. Grație aparițiilor excentrice și megalomaniei sale, a devenit o vedetă mondială, care a reușit să folosească puterea media pentru a-și spori averea și gloria. „Avida Dollars” – anagrama numelui Salvador Dali, care înseamnă „cel lacom după dolari”, a fost inventată de gelosul poet André Breton în 1939. Se intenționa să fie derogatorie. Dali nu s-a simțit insultat…

Depravat, multi-talentat, anarhist, paranoic, despot și critic: acestea au fost doar câteva dintre multele caracteristici atribuite lui Salvador Dalí, artistul care a renunțat la realitate pentru a crea o versiune ireal-hiperbolică. Dali nu s-a temut de portretizarea sexualității explicite în opera sa și a propus o metodă teoretică pentru a arăta pictura cu tonuri freudiene.

The Great Masturbator, 1929, Reina Sofia Museum, Madrid
https://www.museoreinasofia.es/en/collection/artwork/visage-du-grand-masturbateur-face-great-masturbator
The Persistence of Memory, 1949, © Salvador Dalí. Fundación Gala-Salvador Dalí, (Artist Rights Society), 2017 / Collection of the Salvador Dalí Museum, Inc., St. Petersburg, FL, 2017. https://www.sarasotamagazine.com/arts-and-entertainment/2017/06/did-you-know-that-salvador-dali-fancied-himself-a-jeweler

Scandalurile privind aventurile cu soțiile altor bărbați, întâlnirile sporadice cu poeți de sex masculin, vizitele publice la casele marilor magnați ai vremii, precum și o strategie notorie de marketing, au făcut ca munca lui Dali să devină un amestec bizar de viață publică și privată. Și-a făcut o marcă proprie din a fi suprarealist, mercantil, avid de celebritate, magnific. Dar nu doar personalitatea sa copleșitoare ci și noile sale idei l-au făcut incredibil de popular și l-au propulsat în mijlocul cercului de elită al artiștilor avangardei suprarealiste. Societatea high-life în care trăia Dalí era foarte diferită de cea a intelectualilor care au creat suprarealismul în anii după primul război mondial , creată ca opusă realității evidente și imediate, bazată pe un răspuns politic la decăderea socială și economică. Ca urmare, Dalí a fost supus unei forme de proces suprarealist și exclus din cercurile intelectuale de poeți, creatori și artiști care aveau legătură cu mișcarea. Viziunea sa însă cuprindea un câmp mai larg decât simpla Europă boemă, iar răspunsul său la oricare confruntări era: „Eu sunt suprarealismul”.

Dali a început să-și extindă influența la o scară globală și a transformat opiniile radicale exprimate de André Breton în Primul Manifest al Suprarealismului într-un mod care a șocat și a provocat lumea artistică. Cu toate că a încercat să fie întotdeauna în centrul atenției, să-i atragă pe patronii bogați și s-a opus idealurilor boeme, contribuțiile sale la semiotică și la structură meșteșugurilor artistice au fost completări inovatoare pentru arta modernă.

După câțiva ani de succes european s-a mutat la New York, unde și-a extins orizontul creativ dincolo de pictură și a început să experimenteze sculptura, design-ul de mobilier, bijuteriile, cinematografia (a colaborat cu Hitchcock) și orice alt demers care îl putea propulsa în lumina reflectoarelor. Mae West și Tiffany au fost între galeriile care i-au expus și vândut arta.

„Ruby lips” inspirată de Mae West, rubine și perle.
https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-jewels/collection/60/ruby-lips

Salvador și Gala, muza suprarealistă.

În 1929 Salvador Dali a invitat la moșia sa din Spania un grup de tineri artiști, poeți și scriitori. Nu toată lumea a acceptat propunerea „parvenitului spaniol”. Poetul Paul Éluard a venit cu soția sa. Când cuplul a coborât din mașină și Dali a văzut-o pentru prima oară pe Elena, a rămas pur și simplu fără cuvinte. Seara, s-a dus direct la ea și i-a spus: „Ești a mea, Gala! Te căsătorești cu mine?” Elena a izbucnit în râs și i-a răspuns că este deja căsătorită. Dali s-a închis în camera lui și a stat acolo toate zilele în timp ce oaspeții locuiau la el și se distrau. A ieșit doar când aceștia au început să plece, urmărindu-i pe Paul și Elena și a așteptat. S-a apropiat de mașină, a luat valiza ei, și ea a spus: „Rămân. Acum, Dali este soțul meu.” Gala avea 36 de ani el 25. Deși Gala a păstrat bune relații cu Éluard și alți foști iubiți, au fost căsătoriți și au avut o relație tumultoasă timp de 48 de ani, până la moartea ei. ( https://en.wikipedia.org/wiki/Gala_Dal%C3%AD ).

Passionate and Complicated Love Story Of Salvador Dalí And Gala, https://loeildelaphotographie.com/en/chateau-des-beaux-de-provence-gala-dali-the-surrealist-muse-pp/

Salvador Dali și-a utilizat propriul stil original, realizând ingenios fiecare dorință nebună a ei. „Ce vrei, dragă? De ce ai nevoie, dragă? ” „O inimă din rubin care bate!” Gala își dorea strălucire și lux, iar Dali a început să inventeze bijuterii incredibile. Le-a desenat scrupulos cu toate detaliile, apoi a ales personal metalele și pietrele prețioase, iar bijutierul, Carlos Alemany, le-a întrupat ideile în aur. Datorită acestui duet complicat, dar ideal al lui Salvador și Gala Dali, putem vedea Floarea vie, Broșa Ochiului Timpului, Tristan și Isolda și Madona Aquamarine, în Figueras (https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-theatre-museum-in-figueres/).

Istoria colecției de bijuterii create de Salvador Dali
Colecția de bijuterii semnate de Dali a început în 1941, când primele 22 de creații au fost cumpărate de milionarul american Cummins Catherwood. Apoi, Fondul Owen Cheatham a devenit deținătorul colecției prin achiziționarea altor piese. Până în 1970, în cooperare cu bijutieri talentați (de exemplu Fulco di Verdura), Salvador Dali a desenat 39 de schițe și a creat 37 bijuterii care au devenit o parte specială a expoziției Muzeului de Arte Frumoase din Richmond, Virginia, din SUA. În 1998, cu un an înainte de deschiderea Teatrului și Muzeului Dali din Figueras, această colecție de bijuterii a fost prezentată ca parte a expoziției intermediare din Spania, țara natală a artistului.

The Royal Heart, 1953
Atenție! Chiar puteți vedea cum bate inima, așa cum dorea Gala.

O dată cu trecerea timpului, această colecție unică a continuat să-și schimbe proprietarii. În 1981, bijuteriile suprarealiste au devenit proprietatea unui multimilionar saudit care a vândut colecția pe bucăți către trei firme din Japonia. Mai târziu, unul dintre acești cumpărători a inițiat întoarcerea în Spania a capodoperelor bijuteriilor create de Salvador Dali. Abia în 1999, Fundația Gala-Salvador Dali a răscumpărat colecția pentru 5,5 milioane de euro (echivalentul de atunci a 900 de milioane de pesetas). În zilele noastre, în sala de expoziții special creată din turnul Galata al Teatrului și Muzeului Dali din Figueras, sunt expuse 39 de bijuterii născute din fanteziile suprarealiste ale marelui Salvador Dali. Două dintre acestea au fost create după desenele sale, după moartea sa.

Madelle Hegeler arată cum se poartă bijuteriile create de Dali, 1959,
https://www.reddit.com/r/Colorization/comments/i98fo6/madelle_hegeler_showing_off_salvador_dalis/
Leaf Veined Case
 http://mikestravelguide.com/things-to-do-in-figueres-visit-the-dali-joies/

Colecția Dali reprezintă un set unic de bijuterii, fiecare dintre ele conținând „semnătura” universal recunoscută a maestrului. Aurul, platina, perlele și pietrele prețioase nu sunt doar materiale scumpe. Sunt transformate în inimi și buze, ochi și flori, animale și simboluri mitologice sau religioase. Cunoașterea acestor simboluri oferă privitorului abilitatea de a „citi” și înțelege mesajele lui Dali. De exemplu, prin tablourile lui Salvador Dali, se poate studia mitologia și religia din perspectiva artistului.
În muzeu sunt expuse și schițele lângă bijuterii. Astfel, ni se permite să „intrăm” în gândurile lui Dali, să încercăm să urmărim cum s-a născut o capodoperă dintr-o idee și compara diferențele dintre schițe și rezultatul final.

În încheiere, semnătura lui Dali în aur și câteva informații video despre Salvador Dali, viața și opera sa (o replică a semnăturii artistului, aurită, poate fi achiziționată de la muzeul din Figueras pentru aproximativ 30 de euro). În acest articol sunt ilustrate doar câteva dintre comorile acestei colecții fabuloase, suprarealiste.

A Walk Around the Salvador Dali Museum – Figueres, Spain
https://www.youtube.com/watch?v=jHUxz2XNJV8

The Fascinating Life of Salvador Dali

Salvador Dali: A Soft Self-Portrait (Narrated by Orson Welles. Made in 1969.) https://www.youtube.com/watch?v=jSqkpYMWkao&pbjreload=101

Dreams by Dalí in Hitchcock’s Spellbound (1945) https://www.youtube.com/watch?v=8ITPLLIcPSM

https://www.salvador-dali.org/en/museums/dali-theatre-museum-in-figueres/visita-virtual/

Cele bune,
SMP

Salvador Dali, „Colierul Fantastic”,
https://www.christies.com/lotfinder/Lot/a-highly-important-suite-of-peridot-diamond-4468477-details.aspx

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s