Diamantele în istoria Indiei (I).

Diamantele în istoria Indiei (I).

În India diamantele au fost întotdeauna un factor decisiv al puterii, şi o impresionantă dovadă a realizărilor economice. Istoric, diamantele au fost dăruite pentru a obţine sau păstra favorurile unei iubite sau conducătorului, ca tribut, sau ca expresie a fidelităţii, la schimb cu concesii şi protecţie. Împăraţii moguli au folosit diamantele ca un mijloc de a-şi asigura nemurirea, gravându-şi numele şi titlurile pe acestea. Inscripţiile de pe pietrele majore provenind din India, aflate în Tezaurul Naţional Iranian includ numele împăraţilor Akbar (de 11 ori), Jahangir (9), Shah Jahan (7), Alamgir / Aurangzeb (5).

Istoria este plină de conexiuni nefericite legate de stăpânirea diamantelor. În numeroase cazuri diamantele au jucat (şi joacă) un rol central în evenimentele sociale, politice, economice şi religioase. Dorinţa de a deţine diamante a rezultat în intrigi, scandaluri, trădări şi violenţe, morţi subite sau cu încetul, implicând mijloace ingenioase şi torturi cumplite, mai elaborate decât ar putea inventa orice scriitor de ficţiune.

În istoria Indiei diamantele au fost folosite pentru achiziţionarea de echipament militar, finanţarea războaielor, pregătirea revoluţiilor, tentarea dezertărilor. Au contribuit la abdicarea sau decapitarea potentaţilor; au fost folosite pentru asasinarea unui reprezentant al puterii dominante, cu ajutorul alimentelor amestecate cu fărâme de diamant.

Au fost folosite pentru garantarea unor mari împrumuturi, necesare destabilizării politice sau economice a regimurilor. Forţaţi să plece spre tărâmuri mai sigure, proprietarii de diamante au apreciat uşurinţa cu care acestea pot fi ascunse şi transportate, ca o formă concentrată a averii.

diamante india

Lasă un comentariu