PIATRA LUNII

OCTOMBRIE 2020: OPALUL și TURMALINA

Fleurs d’Opales, o fascinantă colecție High Jewelry a casei Chopard care combină elemente ale pământului cu
modele florale vii, decorate cu o varietate de pietre prețioase colorate.
https://theeyeofjewelry.com/chopard/chopard-jewelry/6-extraordinary-black-opales-set-by-chopard/

Octombrie are două pietre spectaculoase care îi protejează pe nativii acestei luni: Opalul și Turmalina. Fiecare dintre ele este indiscutabil o stea de primă mărime între cristalele Mamei Natură, cu viață proprie și istorie personală. De aceea este cu atât mai remarcabil că cele două sunt într-o excelentă relație de prietenie și colaborare întărindu-se reciproc …. lucru rar între vedete!
OPALUL este una dintre cele mai râvnite pietre prețioase din lume. Numele său provine de la grecescul opallios, care însemnă „vezi cum se schimbă culoarea”. Cuvântul grecesc este o modificare a denumirii din sanscrita indiană, upala, tradus ca „piatră prețioasă”. Dacă cineva ar vorbi în aceste limbi amestecate, atunci opallios upala, ar însemna „a vedea o schimbare de culoare a pietrei prețioase”.
Opalele aruncă flash-uri care se schimbă odată cu unghiul de observație într-un joc irepetabil de culori, similar cu culorile curcubeului unui balon de săpun privit în lumină, doar că incomparabil mai dramatic!
Opalul este o nestemată puternică, destul de agresivă dar și intens protectoare. Întărește emoțiile și eliberează inhibițiile. Încurajează atât libertatea cât și independența. Opalul sporește conștiința cosmică și induce viziuni psihice și mistice. Stimulează originalitatea și creativitatea.

Opalele sunt diverse și întotdeauna spectaculoase, așa cum se vede în imaginea de mai sus. Sursele majore de opale sunt Australia, Brazilia, Etiopia, Mexic, Peru, Africa de Sud, Tanzania, SUA și Zimbabwe

Colier Art Deco cu mărgele de opal și închizătoare cu turmalină roz și diamante, Circa 1915.
https://www.christies.com/img/LotImages/2011/DUB/2011_DUB_07934_0062_000 (an_attractive_opal_and_tourmaline_necklace023042).jpg

Opalul este de asemenea o piatră calmantă care ajută la echilibrarea schimbărilor de dispoziție și la consolidarea încrederii în propriile sentimente. Este o piatră reconfortantă și de sprijin pentru cei aflați în momente de întristare. Cu toate acestea, în ultimele două secole superstițiile privind opalele le-au încărcat cu o nemeritată reputație malefică, piatra ajungând să fie cunoscută ca „piatra lacrimilor”. Unii încă mai cred și astăzi că opalele sunt blestemate, iar cele mai cunoscute superstiții spun:
• Că numai cei născuți în octombrie pot purta opale fără frică,
• Că opalele nu ar trebui niciodată să fie oferite sau acceptate drept cadou pentru că aduc ghinion și nenorociri,
• Că inelele de logodnă nu trebuie să conțină niciodată un opal, căci mireasa va deveni rapid văduvă,
• Că opalele lăptoase sunt înșelătoare , dar cele negre aduc noroc,
• Că anturarea opalelor cu diamante anihilează capacitatea lor de a alunga tristețea, pentru că diamantele au putere asupra opalului, și în fine,
• Că opalele devin palide în prezența otrăvii și își pierd strălucirea odată ce proprietarii lor mor….
TURMALINA se mândrește cu o istorie plină de culoare și romantism, rivalizând cu cele mai speciale și rare nestemate și are o gamă incredibilă de culori splendide. Cu o paletă de peste o sută de nuanțe diferite, turmalina este una dintre cele mai diverse pietre prețioase din lume. Aceasta i-a adus supranumele de piatră-cameleon, care este de două ori adevărat pentru că știm că o sursă majoră de turmalină este Madagascarul, insulă care găzduiește mai mult de jumătate din speciile de cameleoni din lume! De asemenea importante surse sunt Brazilia, Afganistan, Africa, Sri Lanka și Australia. În timp ce turmalinele sunt în general descoperite în depozite și cristale de mari dimensiuni, pietrele cu calități și frumusețe care le asigură statutul necesar pentru a fi incluse în bijuterii, nu sunt disponibile din abundenta.

Vechii egipteni credeau că turmalinele au căpătat culorile lor uimitoare după trecerea prin curcubeu după ce s-au născut din pământ. În cristaloterapie turmalina este piatra șamanică prin excelență, fiind folosită pentru ritualuri. Se crede că primele turmaline au fost descoperite de conchistadorii spanioli

în Brazilia, în anii 1500. La vremea aceea turmalinele verzi erau presupuse a fi smaralde. Abia în secolul al XIX-lea oamenii de știință și-au dat seama că aceste pietre aveau propriul lor tip de mineral. Turmalina poate fi utilizată în mai multe moduri, fie în scopuri terapeutice, cum ar fi relaxarea corpului și a minții (gestionarea stresului și anxietății), fie într-o abordare ma concentrată pe proprietățile sale științifice. Turmalinele au diverse proprietăți, dintre care unele cu totul excepționale. Turmalina albastră care conține litiu se spune că îndepărtează depresia.
Cunoscută sub numele de „piatră electrică”, turmalina este un cristal cu energie foarte mare. Ca proprietăți echilibrează energiile feminină și masculină prin promovarea unei bune sexualități și întărește încrederea în sine. Aduce prosperitate și generează toleranță și compasiune. Turmalina curăță, purifică și ancorează energia spirituală formând un scut în jurul corpului și purifică aura prin eliminarea blocajelor. Este foarte benefică pentru plante stimulându-le dezvoltarea și are proprietatea de a alunga insectele dăunătoare (în special turmalina neagră).
Tot turmalina neagră are proprietatea de a apăra împotriva undelor dăunătoare și a energiilor negative, protejând împotriva valurilor, a telefoanelor mobile, a radiațiilor sau a ceții magnetice. Ce ți-ai putea dori mai mult? Poate și să fie scut contra COVID19, dar nu trebuie să ne bazăm pe asta…

Așa cum am spus deja, turmalina are una dintre cele mai largi și spectaculoase game de culori (alb, roz, verde, albastru, pepene verde, galben, negru)! Unele tipuri sunt atât de proeminente și populare încât și-au dobândit propriile nume comerciale. Între acestea cele mai cunoscute sunt:
Rubelitul: Turmalină roșie, roșu purpuriu, roșu maroniu, roșu portocaliu, roșu coral sau roz.

Paraiba: Un albastru verzui intens, găsit doar în minele din statul Paraiba, Brazilia, și care este foarte scumpă (prețurile pentru o piatră de 1 până la 1,5 carate variind între 15.000 și 20.000
de dolari SUA, în funcție de claritate și culoare).

• Crom: verde intens.

• Pepene verde: roz în centru și verde în exterior.
Toate turmalinele colorate au proprietăți pleocroice (mai multe culori simultan), cu schimbarea culorii dominante când sunt privite din mai multe unghiuri, pleocroismul fiind generat de absorbția diferită a luminii în funcție de direcția razei. Unele pietre pot prezenta de asemenea, efectul de sclipire – reflexie optică numit „ochi de pisică”, cunoscut în gemologie ca „chatoyance”. Acest lucru este cauzat de incluziuni tubulare subțiri care se formează în interiorul pietrei prețioase. Sclipirea apare cel mai frecvent la turmalinele verzi, albastre și roz.
Câteva bijuterii excepționale cu opale și turmaline.

Setul cu opale și diamante creat de casa Altmann & Cherny a fost oferită de guvernul australian Reginei Elisabeta a II-a și soțului ei Prințul Philip în 1954, cu ocazia Turneului Regal Australian. Astfel, a fost selectat cel mai bun cristal de cristal opal exploatat vreodată pe câmpurile Andamooka din care John Altmann a tăiat și lustruit 6 pietre. Guvernul australian de sud a achiziționat 5 dintre acestea care au fost apoi transformate într-un colier, cercei și butoni.
Pentru că setul „Opalul Andamooka” a devenit cunoscut, el a fost expus la Palatul Buckingham în 2009, când Claire Altmann a avut bucuria să vadă aceste pietrele uimitoare pe care tatăl ei le tăiase cudragoste cu 55 de ani în urmă. John Altmann a susținut întotdeauna că a fost cel mai bun opal pe care l-a lucrat vreodată. A 6-a piatră de opal dur din setul inițial a fost vândută unui colecționar privat din Chicago, S.U.A.

Designerul de bijuterii brazilian Ruth Grieco a folosit două dintre cele mai valoroase pietre din lume pentru a compune noua ei colecție: turmalina Paraiba și diamantul alb sunt pietrele celor 25 de piese din Reflexos do Olhar (reflexiile privirii): brățări, coliere și cercei cu prețuri evident astronomice.

Bijuterii create de Karen Suen cu vibrante culori paraiba! O pereche spectaculoasă de cercei împodobiți cu diamante și turmaline paraiba rare, din colecția „Couture”.

Inel cu opal de foc împodobit cu paraiba, safire și diamante din colecția “Colourful” a lui Karen Suen.

Mai trebuie spus că una dintre cele mai frumoase zone costiere ale Franței se numește Côte d’Opale (Coasta de Opal), https://fr.wikipedia.org/wiki/C%C3%B4te_d%27Opale a cărei magie și lumină nordică sunt impresionante.

In final două link-uri unde puteti afla/vedea informatii foarte interesante despre opalele australiene si turmalinele din Madagascar:

• The Opals of Australia:


• Tourmalines from Madagascar:

Cele bune,
SMP

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s