
IANUARIE 2021 – DIAMANTE DE GUINESS BOOK
Mouawad este o companie privată emirato-elvețiană, care produce și vinde bijuterii, obiecte de artă și ceasuri de lux. Firma are sediul central în Geneva, Elveția, un sediu în Orientul Mijlociu la Jumeirah Lakes Towers din Dubai, precum și sedii regional-continentale în Thailanda, Malaezia, Singapore și Statele Unite. Compania fondată în 1891 la Beirut, Liban, este acum condusă de a 5-a generație de descendenți ai familiei. Articolul de față prezintă pe scurt istoria firmei, și în principal, cele cinci recorduri absolute Guiness deținute de Mouawad, obținute în perioada 1990 – 2016. Informațiile din acest articol provin în principal de pe site-ul oficial https://www.mouawad.com
5 generații Mouawad
Compania și marca Mouawad au început cu David Mouawad (1865–1951) care a petrecut mai mult de două decenii în New York și Mexic învățând meseriile de ceasornicar, aurar și bijutier, înainte de a se întoarce la Beirut în 1891. Acolo, a deschis un mic magazin în 1908, în care a îmbinat meșteșugul reparației de ceasuri și bijuterii cu pasiunea sa de a crea ceasuri complicate și de a confecționa piese unice comandate de clienți bogați, și nu în cele din urmă, cu comercializarea de obiecte prețioase foarte valoroase.
A doua generație este reprezentată de fiul său, Fayez Mouawad (1917-1990), care a extins afacerea în anii 1950 când s-a mutat în Arabia Saudită. El a reușit să valorifice bogăția petrolieră din Orientul Mijlociu creând bijuterii personalizate pentru oamenii bogați din zonă.
Prin cea de-a treia generație, compania s-a extins și pe piața europeană și apoi mondială, sub conducerea fiului lui Fayez, Robert Mouawad. Acesta studiase inițial în Europa pentru a deveni medic, dar a fost convins de tatăl său să se alăture afacerii de familie. A început de jos – ca vânzător, încheind ulterior un acord cu tatăl său pentru a prelua afacerea ca unic președinte. La începutul anilor 1970, Robert a mutat sediul principal al firmei la Geneva, Elveția și și-a asumat riscuri imense cumpărând unele dintre cele mai mari diamante din lume. O nouă extindere majoră a reprezentat-o localizarea de sedii ale mărcii în mai multe zone bogate din Europa, Asia și America de Nord. La începutul anilor ’90, compania a decis să producă ceasuri de lux. Ulterior, Mouawad a contribuit și la formarea bijutierilor și la activitatea de cercetare, primind sprijinul Institutului Gemologic American, al cărui campus din Carlsbad, California este numit în onoarea sa. În primii ani ai noului mileniu, Robert Mouawad a achiziționat o reședință istorică în Beirut, pentru a găzdui colecțiile sale de arte plastice și piese antice, iar în 2006 a înființat Muzeul particular Robert Mouawad pentru expunerea colecțiilor de cărți, ceramică, elemente arhitecturale, olărit, arme antice, covoare, bijuterii, obiecte de artă și pietre prețioase rare pe care le-a adunat în decursul timpului.
A patra generație apare la conducerea companiei în anul 2010, când Robert Mouawad a părăsit firma pentru a se concentra asupra grupului său imobiliar, Fundației Robert Mouawad și a muzeului său (http://robertmouawad.com/private-museum ). El s-a retras oficial din firmă la 1 ianuarie 2010, când conducerea este încredințată fiilor săi Fred Mouawad și Pascal Mouawad, cărora Alain Mouawad li s-a alăturat pentru a conduce divizia de ceasuri în ianuarie 2013.

Odată cu începutul celui de-al doilea deceniu al secolului 21, Mouawad a intrat într-o nouă fază odată cu sosirea celei de-a cincea generații în companie. Jimmy Mouawad, fiul lui Fred Mouawad, și Anastasia Mouawad, fiica lui Alain Mouawad, aduc cu ei un nou impuls la Mouawad.

https://www.thenationalnews.com/lifestyle/fashion/dubai-based-lebanese-jeweller-mouawad-designed-the-miss-universe-power-of-unity-crown-1.949284#4
Cele 5 recorduri Guiness, în ordinea certificării și obținerii lor
În conformitate cu viziunea sa de a deveni un brand de lux admirat, lider în încântarea clienților săi din întreaga lume, Mouawad a setat un reper după altul și a câștigat aprecieri internaționale care au făcut marca sinonimă cu luxul și rafinamentul maxim. Ca urmare a acestei neîncetate căutări a perfecțiunii, Mouawad a fost onorat de Guinness World Records de cinci ori.
Primul premiu Guinness a fost acordat pentru Mouawad Splendor – cel mai scump diamant în formă de pară din lume (cântărind 101,84 carate, D-Internally Flawless, în valoare de 12,76 milioane dolari SUA), achiziționat de Robert Mouawad. Diamantul a fost distins cu Recordul Guinness în 1990.
Urmează recordul obținut de cel mai scump sutien din lume, „The Very Sexy Fantasy Bra” (11 milioane de dolari SUA), produs de Mouawad, a fost prezentat pentru prima dată în cadrul Victoria’s Secret Fashion Show de modelul Heidi Klum în octombrie 2003 la New York, SUA. Sutienul a fost certificat de Guinness World Records în același an, ca fiind cel mai scump sutien realizat vreodată.
Cu 2.809 de diamante albe tăiate rafinat, safire galben-portocaliu, granate rodolit și ametiste, sutienul are 2.200 de carate. Această uimitoare piesă de lenjerie (bijuterie?), este completată cu un slip asortat, care include 3.236 de diamante și pietre prețioase colorate, cu o greutate totală de 200 de carate.
Seria Guinness World Records continuă în 2011 cu poșeta cu diamante Mouawad „1001 de Nopți”, considerată cea mai scumpă poșetă de seară din lume. Cu o valoare de 3,8 milioane de dolari SUA, obiectul în formă de inimă, este fabricat manual, din aur de 18 karate, și încorporează 4.517 diamante, dintre care 105 galbene, 56 roz și 4.356 diamante incolore, având în total 381,92 de carate.
Colierul cu diamante Mouawad „L’Incomparable” (incomparabilul) deține recordul pentru cel mai valoros colier din lume (55 de milioane de dolari SUA) și include impecabilul diamant galben de 407,48 carate, prins grațios de un colier de diamant alb de 229,52 carate care sunt împletite în ramuri de aur roz de 18 carate. Magnificul diamant central provine din Congo din anii 1980, și a fost expus în muzee, inclusiv în instituția Smithsonian din Washington DC, SUA, înainte de a fi încorporat în acest colier uimitor, care a fost prezentat pentru prima dată la Expoziția de bijuterii și ceasuri de la Doha în 2013. Recordul a fost certificat în anul 2013.
Având o valoare de 3,5 milioane de dolari SUA, Caseta de bijuterii Mouawad Flower of Eternity a fost certificată drept cea mai valoroasă cutie de bijuterii din lume de Guinness World Records în anul 2016. Inspirată de motivul mărcii Mouawad „Flower of Eternity” (floarea eternității), care constă din trei petale forme în inimă care simbolizează trecutul, prezentul și viitorul, caseta a fost realizată din aur de 18 carate și argint pur, și încrustată cu 542,39 de carate de diamante albe și galbene, 293,24 carate de safire albe și roz, 20,06 carate de rubine și 1.799,75 de carate de lapis- lazuli.
În final, câteva bijuterii (evident cu diamante), create și realizate de casa Mouawad. Cele bune. SMP

