
15 DECEMBRIE 2020 – „CUI I-E FRICA DE COCO CHANEL”?
Gabrielle „Bonheur” (Fericire) Chasnel, ajunsă faimoasă drept Coco Chanel, a fost o femeie formidabilă, care s-a luptat timp de șapte decenii – din adolescență și până la moarte, cu arme mai puțin obișnuite (ac, ață, textile, parfumuri sau diamante), cu prejudecățile vremii și pentru recunoașterea mondială. A fost și rămâne reprezentativă multor sfere sociale, și o abilă femeie de afaceri. A creat pălării și haine haute couture accesibile… aproape tuturor, fiind supranumită „regina săracilor”, parfumuri care îi poartă numele și bijuterii excepționale. Ea a fondat casa Chanel, „simbolul intemporal al eleganței franceze”, un imperiu al modei și stilului.
Un început de viață trist și complet nepromițător…
S-a născut la 19 august 1883 la Saumur și a decedat la 10 ianuarie 1971 la hotelul Ritz din Paris. „Chanel, de la 12 la 87 de ani”
Considerată bastardă conform normelor acelei vremi – fiind născută în afara căsătoriei, deși părinții ei fac acest pas un an mai târziu, ea a mai avut încă cinci frați și surori. Începuturile de rău augur nu prevesteau impactul pe care Gabrielle îl va avea asupra lumii modei. Familia era săracă și viața lor modestă s-a înrăutățit când, la moartea mamei sale (slăbită de multele sarcini și nașteri, de tuberculoză și de frigul din locurile unde muncea), ea și surorile ei au fost plasate de tatăl lor pentru restul copilăriei la orfelinatul abației cisterciene din Aubazine, Corrèze. Pentru a reduce la tăcere comentariile răutăcioase, dar și pentru a se amăgi singură, Gabrielle suplinește sentimentul de abandon inventându-și un tată aventuros care îi făcea cadouri somptuoase, negustor de vinuri plecat să facă avere la New York. Fără a aspira la noviciat, la 18 ani fuge din orfelinat la mătușa sa, pentru a scăpa de o căsătorie forțată și se înscrie la doamnele canonice de la Institutul Notre-Dame, unde se perfecționează în meseria de cusătoreasă.
Schimbarea, marile decizii
A învăța să coasă a fost probabil cel mai bun lucru care i s-a întâmplat. Talentul ei de croitoreasă i-a permis să-și câștige existența în timp ce încerca să-și facă drum ca actriță. Făcând pălării la început și mai târziu haine, ea a transformat ceea ce ar fi putut fi timpul pierdut în eventuale distracții provinciale într-o carieră fenomenală. Tot în perioada începuturilor ajunge să fie numită Coco, datorită unui cântec popular pe care îl cânta la petreceri: „Qui Qu’A Vu Coco”?
A abandonat repede actoria și cântatul pentru ca nu avea voce și talentele sale erau alte arte. Moda se schimba rapid și Coco și-a adaptat modelele pentru a reflecta noua siluetă în perioada Belle Époque, în special în anii 1900-1914. Folosind tricotul, o țesătură rezervată până atunci doar pentru lenjeria de corp, ea a creat bluze – tricou în stil numit marinieré, adevărată revoluție pentru femeile vremii. La sfârșitul Primului Război Mondial, era consacrată și luase lumea modei cu asalt. Moartea neașteptată a celui care o susținuse financiar și în același timp iubitul ei, Arthur (Boy) Capel, a aruncat-o pe Coco într-o continuă frenezie a muncii.
Coco Chanel a vrut ca ca femeile să fie libere, independente și vizibile, și a făcut ca ele să-și scurteze fustele până la genunchi și părul până la lobul urechii, să îmbrace rochii de după-amiază din tricot și pălării simple, aproape bărbătești și să se împodobească cu ciorchini de bijuterii false. Renumită pentru creațiile sale, tot ei i se datorează și celebra LBD (little black dress). „Moda se schimbă, dar stilul rămâne și cer doar să fiu imitată, ar fi cea mai bună dovadă a succesului meu”.

http://untitledmag.fr/la-mythique-petite-robe-noire-retour-sur-90-ans-dhistoire/
Chanel a dominat lumea modei pariziene în anii nebuni (1920-1930) și, la apogeul carierei sale în anii ’60 – ’70, conducea patru întreprinderi – o casă de modă, o afacere cu textile, laboratoare de parfumuri și un atelier de bijuterii pentru costume – pentru care munceau în total la 3.500 de lucrători.
Bijuteriile Chanelhttp și inconfundabila marcă a firmei
Când piața diamantelor s-a prăbușit în perioada marii crize mondiale, (the Great Depression), industria de profil a încercat să-și restabilească popularitatea. Aceasta a determinat-o pe Chanel să creeze o colecție de 47 de articole „Bijoux de Diamants”, care a constituit o expoziție la Paris în 1932. „Dacă am ales diamantele, este pentru că ele reprezintă cea mai mare valoare în cel mai mic volum. Iar dragostea mea pentru lucrurile care sclipesc m-a inspirat să încerc să combin eleganța și moda prin intermediul bijuteriilor”, spunea ea. Rezultatul a fost mutarea bijuteriilor cu diamante din sfera celor bogați și transformarea lor într-un obiect de modă.

Photo Courtesy of Sotheby’s.
https://www.langantiques.com/university/chanel/


Fiecare bijuterie a colecției din 1932 fost concepută pentru a fi convertibilă, având mai multe scopuri, și gândită cu sisteme de prindere cu cleme și setări invizibile. Motivele prezentate au fost compuse din variații ale arcurilor cu săgeți, stelelor și penelor.
La fel de insolite ca bijuteriile au fost și manechinele de ceară, fardate și îmbrăcate cu creații Chanel, pentru a afișa această colecție neobișnuită. Reacția bijutierilor convenționali ai vremii a fost una de oroare și de respingere, în special față de alegerea unui „croitor” în comparație cu adevărații bijutierii din Place Vendôme. Aceștia au încercat să blocheze vânzarea acestor creații și să le dezmembreze pe toate, doar câteva piese fiind cunoscute că au scăpat de mânia lor. Chanel pur și simplu a înfuriat casele de bijuterii consacrate! Totuși, a ieșit victorioasă.

https://www.femalemag.com.sg/gallery/fashion/coco-chanel-costume-jewellery-history-cuff-goossens-chains/

https://www.femalemag.com.sg/gallery/fashion/coco-chanel-costume-jewellery-history-cuff-goossens-chains/
Creând bijuterii speciale pentru a-i agrementa creațiile de modă, Coco Chanel a imaginat și folosit o abordare practică în realizarea bijuteriilor. Tehnica presupunea aranjarea pietrelor asemănător pieselor de puzzle și construirea unor modele din lut pentru a le susține, formând decorațiuni mai mari decât cele purtate în viața cotidiană pentru moda elegantă și personalizată.

http://www.thejewelleryeditor.com/jewellery/article/new-chanel-bijoux-de-diamants-film/

Les bijoux Chanel Joaillerie au fil des pages | Vogue Paris

https://www.vogue.fr/joaillerie/a-lire/diaporama/les-bijoux-chanel-joaillerie-au-fil-des-pages/9471?image=5c2f836ac3bd095094e577c6#collier-comete-de-la-collection-bijoux-de-diamants-crees-par-gabrielle-chanel-en-novembre-1932-bijoux-de-chanel-par-patrick-mauries
Inspirația pentru bijuteriile sale a venit în primul rând din antichitate, epoca egipteană, epoca bizantină, medievală și renascentistă, cu pietre prețioase și sticle colorate, cu lanțuri și aplicații complicate. În timp ce desenele ei vestimentare erau remarcabile, oamenii obișnuiți cu o anumită rigoare nu erau pregătiți pentru amestecul extravagant de bijuterii prețioase și ornamente scenografice. La acea vreme, pietrele prețioase de tip „cabochon” și pietrele „prea” colorate nu erau privite ca bijuterii reale, dar erau perfecte pentru a fi purtate așa cum își dorea Chanel. Aceste bijuterii la modă au individualizat-o și consacrat-o pentru totdeauna.
Astăzi, este rândul scriitorului Patrick Mauriès să reînvie patrimoniul de bijuterii al mărcii prin cartea Les Bijoux de Chanel, publicată de La Martinière. De la bijuteriile de costume pe care Coco Chanel le-a imaginat în 1932, până la comorile de bijuterii fine imaginate astăzi, autorul prezintă aproximativ 80 de ani de bijuterii, descifrând unele dintre simboluri folosind imagini de arhivă nepublicate, punctele forte ale mărcii Chanel, cum ar fi cometa sau leul, și livrarea unui repertoriu real care dezvăluie moștenirea Chanel Joaillerie.
În final, alte trei colecții Chanel – post Chanel care păstrează viu spiritul inconfundabil al casei sunt incluse in acest articol. Sub semnul Leului (Veneția 2013), Parisul Rus (2019) și noua colecție „Jardin de camélia“, revăzută în 2019. Aceasta din urmă include 50 de piese, dintre care 23 sunt transformabile, oferind libertatea purtării multiple. Astfel, un colier lung devine „tour de cou”, o broșă poate fi prinsă în păr, un inel crește sau se micșorează pentru a stârni dorință și invidie.

https://www.globalblue.com/destinations/france/paris/chanel-sous-le-signe-du-lion-collection#slide8

https://gemologue.com/designers/chanel-le-paris-russe-de-chanel-high-jewellery-collection-paris-couture-week-2019/


https://espritdegabrielle.com/remarquable-collection-chanel-haute-joaillerie-1-camelia-5-allures/
Ce ar mai fi de spus ? Poate că Chanel a devenit o figură populară în lumea literară și artistică pariziană. Ea a conceput costume pentru Baletele Ruse și piesa Orphée a lui Jean Cocteau și între prietenii ei se numărau Cocteau și Pablo Picasso, dar și că se pare că a fost colaboraționistă in anii celui de-al doilea război mondial… Că a avut mulți iubiți și nu s-a măritat niciodată. Iar când un aristocrat britanic a cerut-o în căsătorie, ea a spus: „Duci în Anglia sunt mulți, Coco Chanel e una în lume”! În anii 1920, Chanel și-a dus afacerea înfloritoare pe noi culmi. Ea a lansat primul ei parfum, Chanel No. 5, primul care a prezentat numele unei case de creație. Și este numărul 5, pentru că a cincea sticluță propusă i-a plăcut cel mai mult! Parfumul „este accesoriul nevăzut, de neuitat, suprem al modei, care vă anunță sosirea și vă prelungește plecarea ”, a explicat odată Chanel, dar și că „ o femeie care nu se parfumează nu are viitor”…

Cele bune,
SMP
Bijuteriile Chanel – date marcante
1932: Coco Chanel prezintă prima sa linie de bijuterii cu diamante.
1987: lansarea firmei în orologerie.
1997: înființarea unui butic la 18, Place Vendôme.
2012: deschiderea unui atelier de bijuterii deasupra buticului Place Vendôme.
2013: prezentarea colecției „Sub semnul leului” și anunțul restaurării leului în basorelief de pe fațada bazilicii San Marco din Veneția.
Cine dorește să afle mai multe despre Coco Chanel, despre viața ei, luptele și continuele controverse, poate accesa următoarele link-uri (doar câteva din nenumăratele disponibile):
⦁ La vie romanesque de Gabrielle Chasnel | Les guerres de Coco Chanel | ARTE ⦁
⦁ Coco Chanel’s Paris Apartment – Elegant Clutter
⦁ The History of Chanel – Documentary
⦁ MADEMOISELLE PRIVÉ: the „BIJOUX DE DIAMANTS” collection worn by celebrities – CHANEL