SEPTEMBRIE 2020 – ALBASTRU REGAL

Pietrele lunii septembrie sunt safirul albastru, agatul, piatra lunii, zirconul, peridotul și sardonixul. Zodiile lunii, Fecioara și Balanța mai includ șase pietre suplimentare: citrin, cornalina, jad, jasp, opal și lapis lazuli. Dar pentru toți astrologii din toate timpurile, nu este nicio îndoială că nestemata primordială care guvernează luna septembrie este safirul albastru regal.

Vechii perși credeau că întreaga lume se sprijină pe un safir a cărui reflexie a transformat cerul în albastru. Natura indestructibilă a safirului este unul dintre motivele pentru importanța sa mistică. În antichitatea greacă și romană nobilimea purta safire pentru a-și arăta importanța dar și a îndepărta invidia, vrăjile și blestemele. În Evul Mediu, safirele albastre erau asociate cu lumina paradisiacă, marii sacerdoți le purtau ca simbol al divinității și dumnezeirii, iar oamenii de rând credea că safirele atrăgeau binecuvântările sfinților.

Aceste pietre rafinate ne captivează nu numai pentru nuanțele loruluitoare, ci și pentru că durează milioane – chiar miliarde – de ani pentru a se naște și întrupa în adâncurile Terrei. Este al doilea ca tărie după diamant pe scara de duritate Mohs, natura indestructibilă a safirului fiind unul dintre motivele pentru importanța sa mistică.
Safirele sunt cele mai valoroase și mai rare pietre prețioase naturale de culoare albastră. Sunt prețuite și dorite datorită senzaționalelor culori, a durității, rezistenței și strălucirii lor. În industria bijuteriilor, safirul fără nici un alt prefix de culoare se referă la varietatea albastră a mineralului corindon. Cu toate acestea, safirul include toate celelalte culori ale corindonului (așa cum se vede în imaginea următoare) cu excepția rubinului, care are propriul său nume și o culoare roșie specială, cunoscută ca „sânge de porumbel”

 Kashmir Sapphire, measuring 7.79 x 7.63 x 4.71 mm and weighs 2.38 carats.
https://www.invaluable.com/blog/how-to-buy-a-sapphire/

Misteriosul, magnificul, divinul safir albastru regal a fost dintotdeauna o sursă de fascinație și inspirație pentru oameni. Elena din Troia purta la gât un safir, pentru a-i spori frumusețea și atracția, ceea ce spune multe… Cuvântul safir provine din cuvântul grecesc sappheiros care înseamnă „culoare albastră”. Este una dintre cele patru pietre prețioase, împreună cu diamantul, rubinul și smaraldul.

https://www.diamondere.com/blog/how-to-choose-the-right-shade-blue-sapphire/
http://pike.com.au/stunning-sapphire-septembers-birthstone/

Atracția safirului constă și în energia și proprietățile sale vindecătoare. Safirul albastru este privit ca o piatră a concentrării și ordinii mentale, introspecției și viziunii interioare, și ca o conștientizare a eului.
Teoria chakrelor spune că safirul ajută la deschiderea celui de-al treilea ochi pentru a primi înțelepciune și perspicacitate, precum și chakra gâtului, care permite comunicarea propriei viziuni către ceilalți. În utilizările sale de vindecare, safirul este uneori comparat cu lapis lazuli, deoarece ambele pietre evocă puterea culorii albastre profund misterioase, dar spre deosebire de acesta, safirul are o strălucire și o claritate a adâncimii inconfundabilă ce pare să-și extindă iluminarea în sufletul oricui îl privește.
Asociat cu spiritualitatea și devotamentul profund, se crede că safirul aduce pacea și mulțumirea
sufletească, precum și încrederea în împlinirea destinului – safirul albastru regal fiind chiar numit si piatra destinului. Iată câteva proprietăți suplimentare atribuite safirului:
• Protejează de energia negativă
• Atrage abundența financiară
• Promovează claritatea mentală și aduce înțelepciune
• Evocă și invocă devotamentul
• Consolidează integritatea și intuiția
• Limpezește mintea și îndepărtează depresia
• Ajută și îmbunătățește vederea

În continuare câteva celebre bijuterii cu safire – albastru regal, care indiferent dacă au aparținut sau nu unor celebrități ori unor capete încoronate, sunt învăluite de intrigi, și au o istorie și aură inconfundabile.
Safirul Reginei Maria a României (căruia îi acordăm mai mult spațiu, prin informații preluate parțial de la https://www.royaldiamante.ro/blog/author/daniel/ și
https://expertdiamant.wordpress.com/2011/01/05/safirul-reginei-maria-a-romaniei/)

http://royalwatcherblog.com/2016/08/03/romanian-diamond-sautoir/

Inițial, enormul safir de 478,68 de carate cu proveniență din Sri Lanka, a făcut parte din colecția din 1910 a celebrei case Cartier, fiind montat într-o casetă de platină cu motive florale și 3 gheare incrustate cu diamante. Ulterior, același diamante au fost folosite in componența unui colier a cărui frumusețe a făcut înconjurul lumii. Expus in anul 1919 la un salon din Spania, acesta a fost admirat de numeroase regine, printre care și cea a României. In 1921, regele Ferdinand l-a cumpărat de la Cartier, contra sumei de 1.375.000 de franci, plătiți in patru rate, până in anul 1924. A fost o investiție imensă pentru o bijuterie la acea vreme. Un an mai târziu, in 1922, regina a purtat faimosul colier la încoronarea Regelui Ferdinand I ca Rege al României Mari. In testamentul ei din 1926, Regina Maria a lăsat bijuteria moștenire Elenei (soția lui Carol al II-lea), pentru a fi dată regelui Mihai, atunci când acesta se va căsători. Când a fost exilat in 1947 Regele Mihai a luat cu el celebrul colier. In 1948, l-a vândut bijutierului newyorkez Harry Winston, suma fiind confidențială. La nunta Regelui Mihai cu Anna de Bourbon, ea a purtat colierul incrustat cu diamante al Reginei Maria, însă fără safir. Nu s-a mai auzit nimic despre safirul Casei Regale pana in 2003, când a fost cumpărat la o licitație de către un client anonim contra sumei de 1,5 milioane de dolari.
Steaua Bombay-ului, este un safir stea de 182 de carate (36,4 g), tăiat cabochon, originar tot din Sri
Lanka. Mary Pickford, vedeta filmului mut, a primit acest safir de la soțul ei, Douglas Fairbanks. La
moartea ei în 1979, Pickford a lăsat bijuteria moștenire Muzeului Smithsonian. Edward G. Stotsenberg, președintele Fundației Mary Pickford, scriind pentru L.A. Times, a spus că a sunat pe cineva de la muzeu care a venit să vadă piatra și a spus: „Vrem acest safir. Este mult mai strălucitor decât tot ce am văzut vreodată”. De asemenea, popularul gin numit Bombay Sapphire, a primit numele de la faimoasa bijuterie!

https://en.wikipedia.org/wiki/Star_of_Bombay

Trebuie menționate tiarele, coroanele și parurile cu safire, purtate la marile evenimente regale.

Două sunt ilustrate în continuare.

https://www.tiara-mania.com/2012/01/leuchtenberg-sapphire-parure-tiara.html
The Sapphire and Diamond Parure of Princess Marguerite of Urach Countess of Wurtemberg – Circa 1840, https://www.instagram.com/p/CAaYP6kle_v/
Lovia with detachable sapphire pendants from Van Cleef & Arpels’ Romeo and Juliet Collection.
Cercei detașabili din Colecția Romeo și Julieta a casei Van Cleef & Arpels
https://expertdiamant.wordpress.com/2010/12/24/logan/
În Galerie d’Apolon, muzeul Louvre, Paris, se află expus un safir albastru cu o tăiere neobişnuită, cuboidală, în greutate de 135,80 carate.
https://expertdiamant.wordpress.com/2011/01/01/ruspoli-un-safir-neobisnuit/

Si câteva bijuterii mai accesibile, care nu te ruinează complet….

https://roxandy.ro/inele-cu-pietre-naturale/30-inel-cu-safir-si-diamante.html
https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=3300975456584003&id=167745313240382

Nu am inclus in acest articol inelele de logodnă cu safir, întotdeauna elegante, sofisticate și veșnic în vogă. În articolele trecute sunt imagini cu inelul Josefinei primit de la Napoleon Bonaparte și al Dianei, purtat acum de Catherine, Ducesa de Cambridge.

Mai trebuie spus în final că există și safire blestemate, cum este Safirul Violet din Delhi…. așa se scrie istoria și apar miturile, inclusiv cele urbane! Un filmuleț la link-ul de sub poză și povestea pe scurt, mai jos.

The Delhi Purple Sapphire

Safirul Violet din Delhi Delhi nu este cu adevărat un safir, ci … un ametist! Timp de decenii a stat ascuns în Muzeul de Istorie Naturală din Londra, până în 1970 când a fost găsit în timpul unui inventar. Bijuteria se afla în interiorul mai multor cutii cu o notă în care scria „de trei ori blestemat și pătat de sângele și dezonoarea tuturor celor care l-au posedat” de către Edward Heron-Allen, figură importantă a timpului său și ultimul deținător al pietrei (https://en.wikipedia.org/wiki/Edward_Heron-Allen)
Bijuteria a fost adusă în Anglia din India de către colonelul W. Ferris, după ce a fost furată din templul Indra din Cawnpore în 1857. Piatra este montată într-un cadru de argint, cu gravuri de simboluri și două pietre mici sculptate sub formă de scarabei egipteni. De când a intrat în posesia pietrei și până a murit, el „a fost un nenorocit, și-a pierdut sănătatea și banii”, și aceeași soartă a avut și fiul său după ce a moștenit-o.
În 1890 bijuteria a ajuns la Edward Heron-Allen, care a început imediat să sufere consecințele acestei posesiuni. El preferat chiar să i-o dea unui prieten care a spus că nu crede în blesteme, dar care a returnat-o după ce a fost „copleșit de fiecare dezastru imaginabil”. În 1904, copleșit și îngrijorat de faptul că piatra îi afectează fiica nou-născută, el a ferecat-o în 7 cutii într-o bancă, cu avertizarea amintită. Heron-Allen a murit în 1943, iar fiica sa, îndeplinind una dintre ultimele sale dorințe, a scăpat de bijuterie donând-o muzeului. Heron-Allen a concluzionat în notă: „Oricine deschide cutiile și va citi acest avertisment va face cu bijuteria după cum consideră potrivit. Sfatul meu este să o arunce în mare.” Nepotul lui, Ivor Jones, a refuzat întotdeauna să atingă piatra: „Mama mea nu a făcut-o niciodată și mi-a recomandat să nu o facem din cauza blestemului”, a dezvăluit el.Blestemul nu s-a încheiat doar cu asta. The Times relatează că la începutul anilor 2000, John Whittaker, fost șef de micropaleontologie la Muzeul de Istorie Naturală, a dus bijuteria la primul simpozion anual al Heron-Allen Society și, în drum spre casă, a fost prins de o uriașă furtună. La al doilea simpozion sa îmbolnăvit de un virus la stomac și la al treilea a avut o puternică colică renală.

Cele bune,
SMP

Credit: Israeli Diamond Musium
https://en.israelidiamond.co.il/diamond-articles/gems-and-jewelry/sapphire-september-birthstone-gem

Link-uri:
https://ashergems.com/blog/the-five-best-sources-of-blue-sapphire/
https://ro.pinterest.com/beaujour8/blue-sapphire-necklace/
https://www.gehnaindia.com/blog/myths-and-legends-that-surround-the-blue-sapphire/
https://ro.wikipedia.org/wiki/Safir
https://www.pinterest.ca/suzannegagne186/saphir/
https://www.pinterest.es/pin/433401164114038584/?nic_v2=1a2GKJ4Ue

Lasă un comentariu