Tot așa cum în decursul istoriei fiecărei zile a săptămânii le-au fost atribuite în diverse culturi pietre –cristale care le guvernează (iată dor câteva exemple: Luni: piatra lunii, perla; Marți: jasp-ul, hyacinth-ul (zirconul roșu); Miercuri: smaraldul, agata; Joi: turmalina, ochiul de pisică; Vineri: berilul, ametistul; Sâmbăta: safirul, granatul, și Duminica: diamantul, rubinul), și lunile anului sunt guvernate de cristale și nestemate considerate norocoase. Sunt multe interpretări ale astrologilor privind pietrele prețioase asociate lunilor și zodiilor, de la cei antici (egipteni, babilonieni, greci) și cei medievali, până la cei moderni, iar unele dintre acestea sunt chiar contradictorii! De aceea, în funcție de interesul în acest domeniu, afinități și preferințe, cred ca fiecare este îndreptățit/ă să își aleagă cristalul și talismanul norocos, pentru vindecarea unor suferințe sau împlinirea dorințelor!

Sursa: https://gemstagram.com/facts-about-rainbow-crystals-meanings-properties-and-benefits/
În articolele informative de la începutul fiecărei luni voi propune o piatră pe care o voi prezenta, fără dorința și fără pretenția de a acoperi sau epuiza subiectul.
AUGUST 2020 – DIAMANTUL
Fără nici un pic de originalitate, voi începe cu diamantul. Considerat norocos de astrologii bizantini pentru zodia racului, pentru berbec de cei medievali și pentru leu de astrologii romani, babilonieni si cei moderni, diamantul este considerat întâia piatră prețioasă, de unde si numele său „adamas” în limba greacă, indestructibil, de neînvins, primul (nu întâmplător numele primului om/bărbat a fost Adam!), sau „al-amas” în arabă – cel mai dur.
Diamantul, carbon pur – fie el de origine pământeană sau nu (diamantul negru), este o piatră fascinantă și oricât de mic ar fi are puterea să aprindă imaginația și să declanșeze pasiuni! Ziua, sub lumina puternică a soarelui, ca și privighetoarea care este gri și mititică, nu-și dezvăluie întreaga frumusețe, dar odată cu seara cântecul ei este magic și de neegalat, iar diamantul o flacără fără seamăn. Fiecare fațetă a diamantului atinsă de un fascicol luminos cuprinde întregul spectru al culorilor universului!
Cele mai multe diamante sunt incolore, dar ele pot avea culori și nuanțe extrem de diverse, așa cum se vede în imaginea de mai jos:

Sursa: http://naturalcolordiamonds.info/?page=grading
De asemenea, diamantele pot avea incluziuni, impurități, dar, deși acestea sunt mai puțin valoroase (ca preț), asta nu le face decât mai speciale, „cu personalitate”, așa cum spune domnul Dan Stoica, creatorul ROXANDY. Doar două lucruri mai vreau sa amintesc aici, ambele arătând puterea și fascinația diamantului.
Primul face referire la diamantele considerate „blestemate” care aduc tragedii, ghinioane și nenorociri, între care cele mai cunoscute sunt:
- Strălucitorul Diamant Hope de 45,52 carate, considerat și cel mai faimos din lume, are un trecut lung și fascinant. Diamantul Speranței a fost blamat pentru o listă lungă de tragedii, între care bătăi, înjunghieri, omoruri, nebunie și sinucidere. E de menționat că regele Ludovic al XVI-lea al Franței și Maria Antoaneta au deținut diamantul albastru în timpul Revoluției Franceze, care a adus și la decapitare lor.

Sursa: https://www.gemrockauctions.com/learn/news/the-hope-diamond-value-history-and-mystery
2. Diamantul Black Orlov. Un diamant negru de 67,50 carate, Orlovul Negru este cunoscut și sub numele de Ochiul lui Brahma. Se datorează faptului că piatra a fi fost furată dintr-o statuie străveche a zeului hindusBrahma, este ceea ce a început blestemul lui Black Orlov. În 1932, un dealer de diamante l-a dus la New York pentru a încerca să găsească un cumpărător pentru celebra piatră. S-a omorât sărind dintr-un zgârie-nori doar câteva luni mai târziu. Similar, prințesa Nadia Orlov care avea piatra s-a omorât aruncându-se dintr-o clădire.

- Diamantul Koh-i-Noor are o istorie deosebit de sângeroasă de 5.000 de ani, timp în care a fost capturat și re- capturat de Indieni, Persani, Afgani și Sikhși. Se spune că blestemul lui Koh-i-Noor afectează doar bărbații; femeile sunt imune la ghinionul ei. În cele din urmă, soldații britanici au furat diamantul de 109 carate de la sikhși. Astăzi, este încrustat în Coroana Încoronării Reginei Mame – Marea Britanie. Este interesant și faptul că Koh-i-Noor este încă disputat: Afganistanul, Iranul și India susțin că sunt proprietarii de drept ai pietrei.

4. Sancy este un diamant în formă de pară de 55,23 carate, cu o nuanță de un galben pal. La fel ca unele dintre celelalte diamante blestemate, Sancy ar fi fost furat din India. Un soldat francez l-a vândut regelui James I al Angliei, care l-a purtat ca talisman. Se crede că Sancy că a fost blestemat pentru că a dispărut și a reapărut de atâtea ori în istoria sa. La un moment dat, s-a încercat furtul diamantului de la un mesager, dar hoții nu l-au găsit. Cu toate acestea, el a fost totuși găsit doar câteva zile mai târziu. La autopsie s-a descoperit că diamantul se afla în stomacul mesagerului, care îl înghițise, astfel încât tâlharii să nu-l găsească… După încă multe aventuri, Sancy este astăzi la Muzeul Luvru, unde poate fi văzut in Galeria Apollo.

Sursa: https://www.worthy.com/blog/knowledge-center/diamonds/the-sancy-diamond/
5. Faimos pentru că a decorat sabia lui Napoleon, Diamantul Regent de 140,64 de carate are o nuanță slabă de albastru. Diamantul a ajuns la faimos după ce și el a fost furat din India. Hoțul care l-a furat din mina Golconda din India este la originea blestemului său. Pentru a ascunde diamantul, hoțul și-a făcut o rană deschisă în picior și a pornit pe un vapor către Europa, în speranța de a vinde piatra, dar căpitanul navei a aflat de piatra extrem de valoroasă, l-a ucis pe hoț și a vândut diamantul însuși. În zilele noastre, Diamantul Regent este expus la Luvru, împreună cu Diamantul Sancy menționat anterior.


Sursa: https://blog.arpegediamonds.com/history-of-famous-colored-diamonds-the-regent-diamond
6. Chiar dacă orice diamant sau piatră prețioasă pe care Elizabeth Taylor a primit-o de la vreun soț ar putea purta „blestemul divorțului”, cel mai notoriu articol din celebra sa colecție este probabil Diamantul Burton-Taylor. Purtat de ea ca piatră centrală pe un pandantiv cu diamant, diamantul are formă de pară și cântărește 69,42 carate. Taylor-Burton este cunoscut drept „primul diamant de un milion de dolari”, datorită valorii sale fără precedent. După cel de-al doilea divorț al lui Taylor de Richard Burton, actrița a scos la licitație diamantul pentru 5.000.000 de dolari. Veniturile din licitație au finanțat construirea unui orfelinat în Botswana. Ca o adevărată eroină, Elizabeth Taylor a transformat amintirile e nefericite din diamantul „blestemat” pentru a-i ajuta pe copiii orfani.

Cel de-al doilea lucru demn de menționat este, evident, inelul de logodnă! Primul inel de logodnă cu diamant bine consemnat și documentat în istorie, a fost cel oferit de arhiducele Maximilian al Austriei de la curtea imperială din Viena, în 1477, logodnicei sale, Maria din Burgundia. Acest lucru i-a influențat ulterior pe aristocrați și cei bogați să îi urmeze exemplul.

Sursa: http://nasvete.com/wp-content/uploads/2015/10/Diamond-engagement-ring-given-by-Miximilian-to- Mary.jpg
Deși, în timp, inelele de logodnă cu diamante au fost tot mai apreciate, un impact semnificativ l-a avut sloganul lansat în 1947 de compania De Beers, care a mizat pe asocierea imortalității pietrei cu durabilitatea unei căsnicii! Mesajul comercial a fost conceput să contribuie la creșterea vânzărilor de diamante, afacere în mare scădere după Marea Criză economică din anii 1930 și cel de-al doilea război mondial. El funcționează și astăzi!

Deocamdată vă invit sa vizionați un scurt filmuleț (de 3 minute) cu istoria de 100 de ani a inelelor de logodnă și vă las să concluzionați și/sau să continuați singuri documentarea, …. pentru că, aproape totul mai e de spus!
https://www.youtube.com/watch?v=6uHTHC64G48
Cele bune, SMP
Link–uri:
https://ro.wikipedia.org/wiki/Diamant
https://www.costerdiamonds.com/blog/origin-of-black-diamonds/
https://www.youtube.com/watch?v=A5QV2Q6Kovs
https://ro.pinterest.com/pin/459437599471770159/
https://www.diamonds-examiner.com/guide/famous-diamonds
