Brățara cu talismane

https://www.vanityfair.com/hollywood/photos/2011/11/elizabeth-taylor-jewels-slideshow-201111
Brățara cu talismane purtată de Elisabeth Taylor în anii 60

Brățara cu talismane
Așa cum ne informează Observatorul Astronomic Vasile Urseanu „ după „Mărțișor”, „Babe” și „Moși”, după „zăpada mieilor„, când calendaristic am pășit deja în anotimpul primăverii, deși luna martie se dovedește a fi destul de capricioasă, ne apropiem de momentul echinocțiului de primăvară care marchează începutul primăverii astronomice. El se produce anual, în jurul datei de 20 martie, când longitudinea astronomică a acestuia revine la valoarea de zero grade”. https://www.astro-urseanu.ro/echinoctiu_primavara.html

Acesta este cel mai bun moment din an pentru a ne atrage norocul și a ne proteja împotriva ghinionului cu o brățară cu talismane, care să prindă în ea toate simbolurile dorite – de la cele mai simple și nepretențioase, la cele mai sofisticate și scumpe. Și ce poate fi mai decorativ decât o brățară încărcată cu vrăji prietenoase care să atragă ce ne dorim, când știm că brățările au fost dintotdeauna bijuteriile care semnifică păstrarea sufletului viu? Să ne amintim și că însuși șnurul alb și roșu al mărțișorului reprezintă simbolul reînnoirii și al luminii, al belșugului și speranței, al norocului, și al iubirii. O sursă nesecată de inspirație sunt chiar mărțișoarele, prinse într-un lanț, sau de un șnur.

Talismanele /farmecele, au fost inventate și purtate de mii de ani, în special pentru a invoca norocul, dragostea și forțele spirituale, dar și de protecție împotriva spiritelor malefice. Cele mai vechi brățări cu talismane au fost purtate de faraonii Egiptului antic, care credeau că acestea le vor face mai ușoară trecerea în viața de apoi. Cavalerii Evului Mediu purtau farmece prinse de centură pentru a-și identifica statutul și ascendența, și în secolului al XVI-lea, talismanele erau adesea purtate în luptă pentru a îndepărta răul și a aduce noroc purtătorilor lor, dar și dăuna dușmanilor acestora.
În timpul epocii (mai puțin superstițioase!) a Renașterii, farmecele erau populare în rândul oamenilor simpli, dar purtarea amuletelor a revenit pe deplin în timpul Reginei Victoria, care a inventat brățara cu talismane așa cum o știm acum, și a cărei apreciere și utilizare a crescut rapid, fiind răspândită mai întâi de nobilimea europeană, către toate păturile sociale

Regina adora să poarte talismane și medalii cu pietre prețioase care conțineau fotografiile minuscule ale celor dragi, sau chiar șuvițe de păr. Atât de puternică era pasiunea ei pentru aceste comori minuscule încât, pentru a sărbători fiecare an nou, comanda bijuterii cu talismane pentru a le oferi familiei și prietenilor ei.
Talismanele au continuat să înflorească de-a lungul anilor ca o formă foarte populară de bijuterii. De exemplu, soldații britanici și americani din cele două Războaie Mondiale purtau amulete de noroc, așa numitele „Fums Up”, o siluetă de copil mic cu cap de lemn care trebuia atins atunci când simțeau ca se apropie pericolul. Să bați în lemn se credea că poate alunga ghinionul. Atunci, la fel ca azi!

Cele bune
SMP

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s