Martie 2021 – SIRENA NESTEMATELOR

Potrivit legendei, acvamarina („aqua marina” nume derivat din latină, care se traduce prin „apă de mare”), este protectoarea semnelor astrologice ale celor din zodiile peștelui și berbecului născuți în luna martie, precum și al semnului bivolului din zodiacul chinezesc. La fel ca zeița Venus, piatra a apărut din mare, dar nu din spuma valurilor, ci din sipetul cu comori al sirenelor, fiind considerată dintotdeauna un talisman norocos pentru cei care călătoresc pe sau peste apă, purtător de energie magică, curaj și seninătate, și eliberând de anxietăți și neliniști. Acestei nestemate subtile și misterioase, renumite pentru marea ei frumusețe și pentru culoarea sa magnifică, i-au fost atribuite multe virtuți de multe civilizații de-a lungul veacurilor și erelor istorice. Ea are un efect pozitiv asupra sănătății fizice, asupra bunei dispoziții și creierului, aducând impresionante beneficii intelectuale și psihologice.
Acvamarina – o voi numi astfel în întregul articol, și nu acvamarin, cum este obișnuit în limba română. Din punct de vedere energetic este guvernată de Lună, și puternic generatoare de „yin”, energia feminină, iar prin efectele sale de vindecare și întărire, acvamarina poate fi comparată cu piatra lunii. Piatra numită și berilit, de culoare albastru-verzui este un mineral din familia berilelor, așa cum mai sunt smaraldul (verde), heliodorul (galben), morganitul (roz), goșhenitul (bleu pal-incolor), și bixbitul (berilul roșu) – https://ro.wikipedia.org/wiki/Beril . Astăzi majoritatea acvamarinelor provin din Brazilia, Madagascar, Sri Lanka, Pakistan, Columbia, India, și Rusia.

Belle Époque Aquamarine Cameo Brooch in Gold with Diamond, Ruby, and Pearl Accents. Photo courtesy of Pearl-Nautilus.
https://blog.stuller.com/wp-content/uploads/2017/12/Famous-Aquamarine-Belle-Epoque-Cameo-Brooch.jpg

La fel ca smaraldul, acvamarina are o duritate de 7,5 până la 8 pe scara durității Mohs, ceea ce înseamnă că este relativ puternică în comparație cu alte pietre prețioase, deși poate fi spartă fără prea mult efort. Acvamarina își poate pierde o parte din culoare dacă este expusă la lumina puternică a soarelui pentru perioade lungi de timp. Pentru a contracara acest efect nedorit, majoritatea gemelor utilizate în bijuteriile de ultimă generație sunt tratate termic pentru a-și întări /păstra culoarea albastră, dar pietrele netratate sunt purtătoarele unei forțe mult mai intense.
Datorită energiei sale curgătoare, nestemata are o capacitate puternică de a genera mișcarea, protecția și purificarea propriei energii, conducând la vindecarea emoțională, și la aprofundarea stărilor meditative. Capacitatea acvamarinei de a induce un sentiment de armonie este asemănătoare cu cea a turcoazului, dar efectele energetice sunt puțin diferite. În timp ce turcoazul induce un sentiment de armonie agreabilă, acvamarina își transmite bucuria ca stropii valurilor care lovesc țărmul mării – jucăuși, glumeți și chiar ironici! Nestemata vindecă traume emoționale, calmează stările temperamentale încinse și conflictuale, reduce stresul, ușurează și reduce tensiunile emoțiilor suprimate, aduce pacea, calmează mintea și inima înfierbântate, ajută la rostirea adevărului și întărește abilitățile psihice. În meditație, energia înțeleaptă a acvamarinei ajută la accesarea stărilor meditative profunde, ca și la conectarea cu propria înțelepciune ca sursă de putere și decizie.

Fulco di Verdura, Broșă cu acvamarină și diamante https://i.pinimg.com/originals/4f/2c/62/4f2c62772f5eed8a00402ad0b6937255.jpg

Nestemata aceasta stimulează intelectual, are vibrații profunde și puternice care influențează pozitiv și predispun prin excelență profesiile artistice și exprimarea talentului, conducând la performanțe artistice deosebite, prin sporirea sensibilității și expresivității. Ca simbol al inocenței, purității și fidelității, acvamarina protejează îndrăgostiții și atrage iubirea. Piatra oferă echilibru cuplului, moderează pasiunile, aduce bucurie și speranță, chiar și în adversitate. Pentru unii, acvamarina este asociată cu altruismul și devotamentul față de ceilalți. Mai mult, piatra protejează împotriva dușmăniilor și eșecurilor, și, de asemenea, stârnește gustul pentru studiu și bucuria învățării

În India, acvamarina era considerată o amuletă norocoasă, iar în Egiptul antic era un talisman ritualic. Proprietățile sale oculte au fost descrise și prețuite mai ales în Evul Mediu. Reputată pentru a păstra tinerețea posesorului/posesoarei, această piatră de o limpezime excepțională face minuni în situații care necesită mai multă claritate: probleme oculare, pierderea simțului orientării, incapacitatea de a te exprima. Remediază epilepsia, spasmele și convulsiile, durerea de diafragmă. Purtată de gât, vindecă afecțiunile gurii și ale gâtului. În perioada Renașterii colierele sau rozariile cu acvamarine erau prescrise împotriva durerilor dentare. Sumerienii, egiptenii și evreii au admirat și au apreciat foarte mult acvamarina, ca simbol al fericirii și al tinereții veșnice. În epoca creștină, acvamarinul a fost identificat cu Sfântul Toma.

George Fouquet, Broșă cu Acvamarine Art Nouveau, 1901 https://i.pinimg.com/originals/16/c6/31/16c631ea1e116fb75450b192376be84c.jpg

Această piatră este potrivită în special pentru personalități puternice, oameni ambițioși, și pentru cei cu funcții de înaltă responsabilitate. De asemenea, corespunde în numerologie numărului 4, numărul tenacității. Se spune că „oricine iubește această nestemată strălucită știe ce vrea de la viață și va munci din greu pentru a și obține acest lucru”. În fine, se spune că a visa acvamarina este un semn al succesului în viața sentimentală și în societate: petreceri, distracții, teatru, lumină și toată veselia „ universului festiv ”. Dacă visul arată acvamarina în apă, aceasta este o promisiune a belșugului „în toate”.

Acvamarina este piatra artelor divinatorii care clarifică percepțiile și clarviziunea. În plus, face mai armonioasă comunicarea cu ceilalți. Foarte populară printre îndrăgostiți, întărește și consolidează o dragoste în devenire sau o relație fragilă sau confirmând o relație deja stabilită. Prințul Harry a continuat tradiția de a oferi o bijuterie cu acvamarină miresei sale, în ziua nunții lor, când i-a dat lui Meghan inelul Dianei, un solitar tăiat „smarald”. Inelul uluitor, de o mare frumusețe, a reprezentat și „ceva albastru”, conform tradiției și simbolisticii nunților nord- americane.

Every Time Meghan Markle Has Worn Princess Diana’s Royal Jewels (elle.com)

Totuși, cel mai faimos exemplu contemporan este parura de acvamarine purtată de regina Elisabeta a II-a. Colierul i-a fost oferit de guvernul brazilian la încoronare, iar mai târziu i s-au făcut alte piese pentru a le purta împreună, inclusiv o tiară uimitoare.

http://mydesignofgems.com/2018/03/28/3-famous-aquamarine-pieces-you-will-want-to-know/

Piatra centrală a tiarei reginei Elisabeta este o mare acvamarină. Această diademă are o mare simbolistică, deoarece i-a fost oferită cadou de președintele brazilian pentru încoronarea ei în 1953! Fidelă proprietăților emblematice ale pietrei de a reprezenta noi începuturi, regina și-a iubit noul cadou și a fost văzută purtându-l constant și în numeroase ocazii, chiar și în prezent!

Bijuteriile cu acvamarine, doar cu această nestemată sau în nenumărate combinații cu perle, pietre sau metale, caboșon sau fațetate, au fost prețuite în toate epocile și purtate dintotdeauna, fiind considerate de bun augur, ca protecție, ca inel de logodnă, sau ca talisman, și nefiind foarte scumpe, au fost accesibile aproape tuturor celor interesați. Începând cu epoca victoriană târzie, bijuteriile acvamarine au înflorit capturând spiritul diferitelor perioade: Belle Époque (1871-1914), Art Nouveau (1890-1910), Art Deco (1920-1930), epoca modernă (după al doilea război mondial până în 1970), și cea contemporană (din anii 1980 până în prezent), așa cum se vede în exemplele alese pentru ilustrarea acestui articol.

Includ această ultimă bijuterie special pentru cele născute/cei născuți în luna martie, cu scuze pentru imensa întârziere a articolului dedicat pietrei lunii lor. Tuturor celorlalți, le doresc să se bucure de frumusețea acestei nestemate.

Cele bune,
SMP

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s