OCTOMBRIE 2020 – Mata Hari, anii nebuni (1920-1930) și povestea bijuteriilor de acum un veac

În 1917, la 15 octombrie, deci acum fix 103 ani, a fost executată Mata Hari de un pluton de execuție. Avea 41 de ani și a rămas cea mai faimoasă spioană din lume. Ei îi dedic acest articol, considerând-o unul dintre cele mai interesante exemple privind evoluția femeilor în epocă, o promotoare a emancipării și eliberării femeilor, a spiritului aventurii, seducției și evident … a bijuteriilor anilor nebuni!

Mata Hari, la fel de faimoasă ca Lady Gaga astăzi

Viața sa a fost plină de erotism și intrigi care au atras un șir de iubiți, inclusiv miniștri, ofițeri și diplomați de pe ambele părți ale liniei frontului primului război mondial. Era mai cunoscută și mai faimoasă decât capetele încoronate ale caselor regale din Europa!

https://www.gettyimages.com/detail/news-photo/picture-of-mata-hari-the-dutch-dancer-in-france-who-was-news-photo/78949485

Născută în Țările de Jos, Margaretha Geertruida Zelle, a fugit la Paris în 1903, la vârsta de 27 de ani, pentru a începe o nouă viață după un divorț dificil și dureros de soțul ei Rudolph, un ofițer mai în vârstă din fostele Indii de Est olandeze (Indonezia de azi), unde au locuit împreună câțiva ani. Fără bani la Paris, ea s-a reinventat, devenind dansatoare într-un local de striptease cu numele „Mata Hari”, „Ochiul zilei” în limba indoneziană (Bahasa Indonesia). Faima ei de frumusețe exotică s-a răspândit rapid în toată Europa și a devenit o celebritate, ridicând și sprâncenele pentru numeroasele ei relații amoroase. Dansurile orientale „sacre” au mers dincolo de moralitatea publică din Europa conservatoare dinainte de război, Mata Hari putând fi admirată purtând doar un sutien-bijuterie din pietre și perle…

http://www.slate.fr/story/21573/clotilde-reiss-espionne-mata-hari-iran-nucleaire

În 1914 însă, popularitatea ei era în scădere, devenit o femeie ușoară în Paris, amuzând miniștri și devenind cunoscută pentru petrecerile ei extravagante.
Distrusă și dorind să-și continue stilul de viață fastuos, a acceptat în 1916 o ofertă a unui diplomat german de a-și achita datoriile dacă spionează Franța. Și-a oferit ulterior serviciile biroului de contraspionaj din Franța, unde agenții erau deja suspicioși față de ea. I-au dat mai multe misiuni, dar au ținut-o sub supraveghere.
A fost prinsă în ianuarie 1917 când autoritățile franceze au interceptat un cablu (telegramă) din Germania care părea să o identifice pe Mata Hari drept „Agentul H 21”. A fost arestată și acuzată că este agent dublu. Întrebată de un funcționar militar dacă a făcut dezvăluiri, ea a răspuns: „Niciuna și, dacă aș avea, le-aș păstra pentru mine”.

https://www.roughdiplomacy.com/death-of-mata-hari-eye-witness/

În dimineața de 15 octombrie 1917, Mata Hari a fost executată în suburbia pariziană Vincennes, președintele Raymond Poincare refuzându-i cererea de clemență.

Martorii au scris că purta o mantie lungă, din catifea neagră, cu garnituri și un guler mare, pătrat din blană. Se spune că a refuzat să fie legată la ochi și a trimis bezele plutonului.

Femeia fatală supremă, ea a inspirat o duzină de filme, numeroase cărți, lucrări istorice, expoziții și chiar un balet al baletului național olandez. Statutul ei iconic a fost consolidat în 1931 când actrița de origine suedeză Greta Garbo a jucat-o într-un film intitulat chiar Mata Hari.(https://www.youtube.com/watch?v=qrR7fcmmd_g)

http://printstore.bfi.org.uk/classic-portraits/greta-garbo-george-fitzmaurices-mata-hari-1931-1287879.html
Greta Garbo in Mata Hari (1931)

1920-1030, anii nebuni
În 1920 lumea începea să își revină după primul război mondial al cărui final a fost concomitent cu revoluția rusă, ambele fenomene având impact planetar. Dar cum era viața acum un veac?
Lumea tocmai ieșea dintr-una din cele mai mari pandemii cunoscută ca gripa spaniolă, care a infectat aproximativ 27% din populația lumii și a ucis cel puțin 50 de milioane de oameni. Speranța de viață a bărbaților era de aproximativ 53,6 ani, iar a femeilor de 54,6 ani. Principalele cauze ale decesului erau bolile de inimă, pneumonia și tuberculoza.
Pe măsură ce deceniul a progresat, s-au înregistrat decalaje tot mai mare între săraci și bogați, ca și o creștere semnificativă a prosperității la nivelul întregii societăți datorate industriei auto, corelate cu producția de oțel și construirea de autostrăzi. Aceste industrii au creat locuri de muncă, și au inovat linia de asamblare, putându-se angaja muncitori mai ieftini și mai puțin calificați (timpuri Noi Chaplin).
Alcoolul a fost interzis în Statele Unite. Al 18-lea amendament din Constituția Statelor Unite a interzis producția și consumul de alcool și a intrat în vigoare la 16 ianuarie 1920 (care a durat până la sfârșitul lui 1933. Alcoolul de pe piața neagră sau stabilimentele ilegale cu băuturi alcoolice făceau parte din peisajul american al anilor 1920. Manufacturierii și distileriile ilegale erau însă peste tot în lume, determinând creșterea criminalității organizate.
Femeile au primit drept de vot în SUA tot în 2020 prin al 19-lea amendament. În lume procesul începuse în 1881 în Isle of Man, Marea Britanie și se consideră că s-a încheiat în Arabia Saudită în 2005. Unele dintre organizațiile feministe înființate acum un secol funcționează și astăzi. https://en.wikipedia.org/wiki/Timeline_of_women%27s_suffrage

https://www.insider.com/photos-of-1920s-100-years-ago-2020#until-1920-suffragettes-rallied-for-womens-right-to-vote-in-america-7

Pălăriile erau esențiale pentru femei, bărbați și copii, și serveau ca simbol al statutului social. O doamnă nu ar fi ieșit niciodată din casă fără pălărie și mănuși. În 1920 femeile lucrau de obicei ca profesori, asistente medicale și servitoare, în timp ce bărbații erau în mare parte fermieri, medici, avocați și bancheri. “Secretara nemâncată de 3 zile” era prototipul femeilor tinere din epocă (flapper girl), cu păr și rochii scurte, cu pantofi cu toc, machiată, eliberată, ușor androgină, energică și independentă.

https://www.lovethispic.com/image/131303/1920%27s-flapper-girl

Radio-urile erau principala sursă de divertisment, iar cel mai adesea familia medie putea fi găsită strânsă în jurul radioului din sufragerii, ascultând împreună emisiunile transmise. Programele radio difuzau știri, evenimente sportive, teatru și muzică. Prin radio au fost popularizate și noi stiluri de muzică: jazz, charleston, blues, foxtrot sau tango. Cluburile de dans de jazz si tango erau în mare vogă.
Pe scurt, 1920 a inaugurat un nou deceniu care a adus transformări fundamentale și inovații care promiteau o viață de abundență.

Bijuteriile unui deceniu eliberator

Stilurile elegante ale epocii jazzului se extind în stilul bijuteriilor anilor 1920, fiind caracterizate de lux, strălucire și exotism. O eră în care femeile au prins gust pentru exotic, care s-a tradus prin dorința de culori strălucitoare, materiale mai puțin cunoscute venite de țări îndepărtate și noi forme unghiulare. Adoptarea materialelor plastice colorate și ușor de realizat în producția comercială a permis să se nască un stil complet nou, mai accesibil!

https://www.etsy.com/au/listing/654308617/napier-art-deco-art-glass-bracelet

Culorile strălucitoare au reprezentat noua estetică a anilor 1920; ascensiunea tehnologiei, bogăția și ușurința de a călători, au facilitat introducerea de culori nemaivăzute în lumea bijuteriilor. Culoarea reflecta vibrația erei jazzului. Invenția de noi materiale, ca ar fi plasticul, bachelita, rășina și pietrele din cele mai îndepărtate și exotice colțuri ale lumii, ai introdus un aspect complet nou designerilor de bijuterii. Orice lucru care adăuga decorațiuni gâtului, spatelui sau brațului gol a fost accesoriul perfect pentru o femeie ademenitoare din anii 1920, inclusiv era vorba despre perle supradimensionate, broșe de bijuterii ornamentate, coliere cu mărgele, franjuri și inele filigranate. Decadența, romantismul și excesul au fost vedetele incontestabile, dar de data aceasta luxul era la prețuri ieftine.
Autenticitatea nu mai era necesară. Ceea ce considerăm acum ca „bijuterii de scenă, costume” a apărut în magazinele de îmbrăcăminte și a înlocuit moștenirile și ornamentele exagerat de costisitoare din epoca edwardiană.

http://artetglam.blogspot.com/2015/03/lart-de-la-joaillerie-dans-les-annees.html

În epocă, oamenii erau fascinați de exotic, străin, necunoscut și inspirați de frumusețea „noului”. Ceea ce este clar în anii 1920 este că stilurile sale accesibile, pietrele semiprețioase și materialele economice au schimbat pentru totdeauna consumul, colecția și adulația de bijuterii.

LEADhttp://www.catwalkyourself.com/fashion-history/1920s-1930s/ Technologies Inc. V1.01
https://i.pinimg.com/originals/fe/18/c1/fe18c1928371abc5ed6a5b580721a1fc.png

Întrucât își permiteau acum să facă propriile alegeri de stiluri în loc să se bazeze moștenirile de familie din secolele trecute, femeile au îmbrățișat libertatea podoabei alese pe măsură ce bijuteriile au evoluat pentru a deveni mai degrabă o declarație decât un statut. Și fără constrângerile unui corset și veșminte grele pentru a le împovăra, aceste femei mai moderne, mai neînfrânate, erau libere să se miște, așa cum doreau.
Un șir de perle aici, o pană acolo – alegerea a fost doar a lor, în timp ce, fără să știe și naiv, se îndreptau către loviturile fiscale ale Marii Recesiuni și încă un război mondial…

Cea mai bună reprezentare a modei și bijuteriilor acelor vremuri pot fi văzute în cele două ecranizări ale romanului Marele Gatsby, scris de  F. Scott Fitzgerald în 1925.

Prima, în 1975 cu Robert Redford și Mia Farrow :

A doua, in 2013 cu Leonardo di Caprio și Carrey Mulligan:

Cele bune,
SMP

Femei la o cafenea in Paris, circa 1920.  https://www.insider.com/photos-of-1920s-100-years-ago-2020
LEAD Technolhttp://www.catwalkyourself.com/fashion-history/1920s-1930s/ogies Inc. V1.01

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s