
NOIEMBRIE 2020 – TOPAZUL
Pietrele lunii care îi protejează pe cei născuți în noiembrie sunt conform majorității covârșitoare a astrologilor și gemologilor topazul și citrinul… ceea ce poate fi destul de înșelător, pentru că aceste nestemate sunt ca doi frați gemeni, frecvent fiind luați unul drept celălalt. Culorile lor predominante sunt tonurile rafinate de chihlimbar cald, asociate imaginilor voluptoase și îmbietoare ale sezonului autumnal. Mierea senzuală, ceaiul oriental, cafeaua tare aburindă și ciocolata aromată și parfumată, lumina blândă și generoasă a razelor soarelui topit printre frunzele care cad nostalgic din copaci în armonii aurii și arămii, sunt toate reflectate de topaz. Topazul și citrinul pot avea și tonuri mai reci, amintind de ploile care prezic venirea inexorabilă a iernii. Pentru că fiecare dintre cele două nestemate merită să fie tratate individual, articolul de față este dedicat topazului, citrinul urmând în curând. Și pentru că acum câteva veacuri o nestemată excepțională și misterioasă a fost considerată diamant și apoi topaz, fără a se ști adevărul vreodată, vom vorbi și despre legenda Diamantului Braganza.
Topazul este o piatră prețioasă uimitoare și populară. Cristalul dur, spectaculos și luminos se găsește în natură în mai multe culori spectaculoase. Pe scara durității de la 1 la 10 a lui Mohs în care diamantul are duritatea maximă, 10, iar safirul și rubinul 9, topazul are 8, ceea ce îl face ideal pentru bijuterii. În plus are o transparență ridicată și un luciu sticlos uluitor. Prețuirea și simbolistica topazului datează din cele mai vechi timpuri. În antichitate se credea că este un talisman aducător de noroc și că strălucirea lui solară aduce căldură și înțelepciune. În Egiptul Antic, topazul galben auriu era un simbol al lui Ra, zeul soarelui, multe amulete incluzând această piatră. O altă credință veche despre topaz spune că își schimbă culoarea atunci când intră în contact cu alimente sau lichide otrăvite. Grecii credeau că întărește trupul și spiritul, și că are puterea de a-l face nevăzut pe purtător. Romanii considerau că cele mai semnificative proprietăți ale topazului sunt capacitatea de a îmbunătăți vederea și a te apăra de magia neagră. Fiind o piatră de foc, în tradițiile hinduse topazul este asociat astrologic planetei Jupiter. Până în vremurile moderne și în lipsa unor metode clare de certificare ca duritatea, indicele de refracție și greutatea specifică, topazul a fost confundat adesea cu peridotul și crisoberilul (cristalele mai verzui), iar cristalele galbene cu citrinul și safirul galben. De fapt topazul, citrinul și safirul galben sunt complet diferite, având o singură dar puternică asemănare: culoarea.

De la stânga la dreapta: citrin, topaz, safir
Astăzi, topazul (piatră semiprețioasă) este mai popular ca oricând și înlocuiește cu succes diamantul sau safirul galben în bijuterii, nefiind atât de scump ca cele două pietre prețioase amintite. Topazul își derivă numele din două surse foarte diferite. Prima se referă la insula legendară din Marea Roșie numită Topazios, iar a doua este cuvântul grecesc Topazion, care în sanscrită înseamnă foc. Topazul pare a fi nelimitat în variațiile sale de culoare. Se găsește în mai multe nuanțe de galben, roșu, portocaliu, violet, albastru, maro și roz. De aceea este o piatră prețioasă care se poate potrivi cu gustul tuturor. Topazul albastru se găsește, în general, în trei nuanțe distincte: Cer albastru (senin și calm), Swiss Blue / albastru elvețian (electric) și London Blue (mai închis, ca cerneala și metalic, precum oțelul).


Topazul roz este cea mai vie categorie de topaze și pietrele naturale de această culoare sunt destul de rare. În general, topazele galbene sau maro pot fi tratate termic pentru a deveni roz, purpurii sau violete.


Topazul alb este adesea confundat cu diamantul datorită strălucirii și luminozității sale. Mai este denumit Topaz clar sau Topaz argintiu. Este considerată ca gemă excelentă pentru meditație și cu importante proprietăți vindecătoare.
Topazul mistic este un tip de bijuterie destul de nou, apărut pentru prima dată în jurul anului 1998. Este în fapt topaz alb natural care a fost acoperit cu titan sau cu un metal similar (la fel cum pastilele amare sunt învelite cu zahăr), conferindu-i-se un efect unic de curcubeu. Nu este un tip de topaz veritabil, ci mai degrabă un topaz tratat, dar foarte spectaculos.
Topazul Madeira a luat numele de la vinul cu a cărui culoare seamănă. În ultimii ani acesta a devenit din ce în ce mai popular. Nuanțele sale pot varia de la galben deschis până la maro închis.
Topazul imperial (nume dat pietrei în Rusia Țaristă) aparține în general categoriei Madeira. Cu toate acestea, este o variantă de culoare foarte rară și prin urmare foarte apreciată, având o nuanță puternică portocalie cu subtonuri roșii. Galbenul auriu și oranjul deschis “somon” aparțin de asemenea topazului imperial și simbolizează opulența, luxul și puterea. Sigiliul din topaz imperial al casei Romanov, secolul al XIX-lea, expusă la Muzeele Kremlinului din Moscova,


el mai mare topaz fațetat din lume este Topazul Auriu American, care are 22.892,5 carate (puțin peste 4,5 Kg!) și este expus Muzeul Național de Istorie Naturală Smithsonian din SUA. Acest topaz imperial provine din localitatea Minas Gerais din Brazilia, care este cel mai mare producător mondial de topaz. În afară de Brazilia, țară considerată „Paradisul nestematelor”, piatra se găsește și în Japonia, Australia, Myanmar, Nigeria, Sri Lanka și în alte țări. Topazul este, de asemenea, disponibil în unele regiuni chinezești, cum ar fi Yunnan, Mongolia Interioară, Guangdong, provincia Xinjiang, etc.
Legenda Diamantului Braganza
Cel mai faimos topaz din lume este…. incredibilul „Diamant Braganza”. Acesta este o piatră gigantică, limpede, care cântărește aproximativ 1680 de carate. Despre piatra brută de culoare galben foarte deschis și cu o claritate extrem de pură, s-a crezut inițial că este diamant timp de câteva decenii după descoperirea sa în 1725, evident în Brazilia. Ulterior s-a spus că ar fi de fapt un topaz alb, dar fără certitudine. Nestemata a fost dăruită familiei regale Braganza aflate în exil la sosirea în Rio de Janeiro capitala Braziliei de atunci, după ce familia regală portugheză a fugit de armata lui Napoleon în 1807.
Misterul din jurul Diamantului Braganza a crescut o dată cu trecerea timpului. Locul unde se află a fost un mister încă de la moartea regelui Ioan al VI-lea în 1826 și rămâne un mister și astăzi. Este posibil ca nestemata să fi revenit în Portugalia în timpul răsturnărilor politice de la începutul jumătății secolului al XIX-lea și să rămână în siguranță în tezaurul coroanei portugheze, până în zorii primei republici din 1910. Controversa din jurul nestematei în ceea ce privește natura sa exactă, dacă este un enorm diamant sau un cristal de topaz excepțional este de asemenea nesoluționată, deoarece niciun expert nu a avut vreodată ocazia de a examina înșelătoarea și fantomatica piatră prețioasă prin metode sigure și științifice de determinare și certificare.
Regalia portugheză este pe nedrept mai puțin cunoscută decât faimoasele surori ale altor case regale și imperiale. Vedeți mai jos un spectaculos exemplu de ordin portughez din Colecțiile Regale, „Placa celor Trei Ordine Militare” din 1789, setate cu diamante tăiate strălucitor, smaralde și rubine.
O ultimă notă despre casa Braganza. Portugalia nu mai este monarhie din 1910 și nu mai are rege din 1932, când ultimul său monarh, Manuel II zis și „Patriotul” sau „Nefericitul”, a murit în exil la Twickenham, Anglia, la doar 43 de ani, după o zi întreagă în care a asistat la meciuri de tenis la turneul de la Wimbledon la 2 iulie 1932. Decesul a survenit ca urmare a unui edem al faringelui. Nu a avut urmași. Domnia sa se încheiase deja cu 22 de ani înainte, prin dizolvarea monarhiei portugheze în revoluția din 5 octombrie 1910, iar Manuel și a trăit restul vieții în exil în Twickenham.
Astăzi, Dom Duarte, Duce de Braganza (Duarte Pio João Miguel Gabriel Rafael, născut la 15 mai 1945), în calitate de șef al Casei Braganza și strănepot al regelui Miguel I, reclamă defunctul tron portughez.
Odată cu dispariția descendenților masculini direcți după 1932, Dom Duarte a devenit singurul Braganza moștenitor al liniei masculine (ramura braziliană dispăruse în 1921). În 1995, ducele s-a căsătorit cu Isabel Inês de Castro Curvelo de Herédia, o femeie de afaceri, descendentă a nobilimii portugheze. Evenimentul a fost prima căsătorie regală portugheză pe teritoriul național de la căsătoria regelui Carlos I cu prințesa Amélie de Orléans în 1886.
Ducele și ducesa au trei copii, continuând linia Braganza, deoarece niciunul dintre frații ducelui nu s-a căsătorit și nici nu a avut copii.
“Pour la bonne bouche”, vă invit să vedeți trei broșe speciale, realizate în diverse epoci si stiluri cu metale și pietre prețioase, care includ minunate topaze de culoare.


Link-uri
- Vă invit să descoperiți un scurt video cu „10 informații interesante despre Topaz” la link-ul https://www.youtube.com/watch?v=6s15dWcPC2U
- „Diamantele braziliene din secolul al 18-lea”, un video realizat recent, în cadrul unui webinar pe timpul pandemiei de COVID 19 https://www.youtube.com/watch?v=4z5WP0ckZw4
- In fine, Topaz este și titlul unui thriller american de spionaj din 1969 regizat de Alfred Hitchcock, bazat pe romanul lui Leon Uris „Topaz”, din 1967. Filmul este despre un agent de informații francez care se încurcă în politica Războiului Rece dinainte de criza rachetelor cubaneze din 1962 și despre destrămarea unui cerc internațional de spionaj sovietic în Franța.
Cele bune,
SMP