
https://i.pinimg.com/originals/d8/4a/b3/d84ab38d0c6ef795bbb83a2df955e7d3.jpg
Mai 2021 – SMARALDUL, PRIMĂVARA ETERNĂ
Satinate sau mătăsoase, calde sau strălucitoare, smaraldele sunt numite „focul verde”, și asociate întineririi, fertilității și „primăverii eterne”. Nestemata guvernează luna mai și protejează pe nativii acestei luni. Verdele său fascinant poartă speranță, liniștește sufletul, și înflăcărează imaginația încă din antichitate, iar și iar, la fiecare început de primăvară odată cu renașterea naturii. În Roma antică, Pliniu cel Bătrân a spus că privitul smaraldului „este cea mai bună metodă de refacere a ochilor obosiți, lumina sa catifelată reconfortându-i și îndepărtându-le apatia și epuizarea”. Chiar și astăzi, excepționalul verde al nestematei este faimos pentru ameliorarea stresului și reducerea tensiunii oculare

https://i.pinimg.com/originals/5b/5a/8d/5b5a8dcc386c33327c7a133ca3b0d995.png
Numele „smaraldului“ vine din latină, smaragdus preluat din greacă: σμάραγδος, smáragdos care are o origine mai îndepărtată, din semită barraqtu („piatră strălucitoare“). https://ro.wikipedia.org/wiki/Smarald Friabil, cu o duritate pe scara Mohs de 7,5 – 8 și un luciu sticlos, smaraldul are o gamă de culori de la verde închis la verde deschis, generat de cantitatea de crom și câteodată de vanadiu, fiind cea mai cunoscută varietate de berile. Cele mai importante zăcăminte de smaralde au fost găsite în Columbia și Brazilia, și mai reduse în Africa de Sud, în Rusia în Valea Habah din Munții Ural, Statele Unite ale Americii, Austria, Norvegia.
Există și alte geme verzi, cum sunt turmalina, crisoprazul, granatul dermantoid, sau peridotul, dar smaraldul este cel mai strălucitor, și asociat cu cele mai luxuriante, mai excepționale și mai înverzite paradisuri terestre. Irlanda mai este și numită Insula de Smarald, verdele său reprezentând culoarea națională. Seattle, din statul american Washington, este numit Emerald City (orașul de Smarald), la fel ca orașul în care a călătorit Dorothy, în povestea „Vrăjitorul din Oz” a lui Frank Baum. Cea mai sacră icoană religioasă din Thailanda se numește „Buddha de Smarald”, chiar dacă este sculptată din jadeit verde!

https://www.emeralds.com/education/emerald-history/emerald-amulets-and-talismans/
Cele mai vechi smaralde cunoscute în istorie au fost descoperite în Egipt, lângă Marea Roșie și menționate în secolul al XII-lea î.Hr. Vechii egipteni au exploatat aceste pietre prețioase încă din 3500 î.Hr., până în timpul Cleopatrei, ultima faraoană a Egiptului, care era fascinată de smaralde, și pe care le folosea ca somptuoase „regalia” – privilegiile și simbolurile sale ca monarh.

Astfel, Cleopatra s-a împodobit ea însăși și palatul ei cu smaralde – talisman, și le oferea în dar și demnitarilor străini, ca o manifestare a bogăției și puterii sale. Un exemplu este colierul din imaginea anterioară, realizat în perioada re-descoperirii Egiptului antic (sec XIX-XX) după imaginile din palatele Cleopatrei, cu scarabei din smarald sculptat, care includeau și imagini ale zeiței Isis pentru investirea cu putere în cadrul ritualului sacru „Ceremonia Scarabeului”. Un alt talisman, este inelul Lotus din smarald și alte geme din imaginea de mai jos, realizat de Noor Muzo X Fares, în epoca modernă, sugerând antichitatea și forța credințelor resuscitate privind puterea și protecția smaraldului

https://www.forbes.com/sites/bethbernstein/2020/08/01/new-takes-on-talisman-and-protective-jewelry/?sh=56d5c44c77ab
În 1817, au fost descoperite minele „pierdute” ale Cleopatrei de la Marea Roșie, dar, din cauza exploatării masive dintre anii 3000 și 1500 î.Hr., nu au mai fost găsit depozite de smaralde. Tot în vremurile antice armata lui Alexandru cel Mare a înfruntat căldura, șerpii și scorpionii în căutarea prețioasei nestemate.

Mesopotamienii, grecii și romanii au apreciat smaraldul ca simbol sacru al fertilității și nemuririi. Legenda spune că acestă piatră prețioasă a fost una dintre cele patru date de Dumnezeu lui Solomon (care a domnit între 970 și 931 î.Hr.), prin care l-a înzestrat pe înțeleptul rege al Israelului cu puteri peste toată creația.

https://www.emeralds.com/education/emerald-jewelry/emerald-jewelry-styles/
În America de Sud, incașii și aztecii au privit smaraldul ca pe o piatră sfântă și ofrandă pentru zei. Ei foloseau smaraldele în ceremoniile religioase și pentru bijuterii cu cel puțin 500 de ani înainte de venirea conchistadorilor spanioli în secolul al XVI-lea.
Spaniolii au schimbat argint și aur cu smaralde, înflăcărând apoi imaginația Europei și Asiei. Ochii lumii s-au deschis către măreția smaraldului, și povești fantastice au fost țesute în jurul acestei nestemate neasemuit de frumoasă.
Sunt multe legende în jurul proprietăților vindecătoare ale smaraldelor, care erau considerate a avea puterea de a tămădui toate afecțiunile. Fierte sau zdrobite, ele erau, de asemenea, transformate în loțiuni și aplicate pe tăieturi sau folosite pentru alte afecțiuni ale pielii. Se credea că smaraldele vindecă durerile urechii și problemele digestive, boli de inimă, calcule biliare, hipertensiune arterială, insomnie, avorturi spontane, paralizie, boli mintale și dezechilibru. Se mai spunea că prețiosul smarald are puterea de a oferi perspicacitate, darul profeției, și înțelegerea trecutului pentru cea/cel care îl poartă.
Din tradiția pietrelor prețioase, se credea că smaraldul îi dăruiește purtătorului său capacitatea de a prevedea viitorul atunci când este plasat sub limbă, precum și pentru a dezvălui adevărul și a fi protejat împotriva răului. Se mai credea (sau spera!) că smaraldul vindecă boli precum holera și malaria. De asemenea, se credea că purtătorul unui smarald posedă capacitatea de a dezvălui adevărul sau falsitatea jurământului unui îndrăgostit, și de a face din acesta un vorbitor elocvent.
Atunci când Regina Victoria i-a propus Prințului Albert la 15 octombrie 1839 să se căsătorească (la doar cinci zile după ce el ajunsese la Windsor), el i-a oferit reginei un inel de logodnă în formă de șarpe, cu mici rubine, diamante și un smarald, care era piatra ei de naștere (24 mai 1819). Deși era un model neconvențional conform standardelor actuale, la acea vreme șerpii erau considerați simbolul înțelepciunii și al angajamentului etern. De asemenea, în acea perioadă era obișnuit ca inelele de logodnă să conțină pietre de naștere mai curând decât diamante.
Smaraldele au fost apreciate în toate timpurile, iar unele dintre cele mai renumite smaralde pot fi văzute în muzee și colecții. Muzeul de Istorie Naturală din New York, de exemplu, expune o cupă din smarald pur, realizată din trei piese suprapuse cu un total de 400 de carate, care a aparținut împăratului Jehangir, cel de-al patrulea împărat Mughal (pe tron între 1605 și 1627).

Magnifice bijuterii cu smaralde, adevărate capodopere, sunt realizate de mari case de bijuteriei și faimoși bijutieri excepționali, fiind purtate de celebrități și oameni bogați la ocazii și evenimente importante.
Splendide smaralde gravate decorează coroana purtată de Farah Pahlavi la încoronarea sa ca Împărăteasă (Shahbanu) a Iranului în 1959. Astăzi coroana face parte din colecția Ministerului Național al Finanțelor din Iran.
Un alt exemplu este parura lui Marjorie Merriweather Post, care include o brățară și o broșă, semnate de Cartier-Londra /1923, și care au fost re-prelucrate de Cartier-New York /1928. Bijuteriile sunt din platină, cu 250 de carate de smaralde (din care 7 pietre indiene Mughal, din sec. al XVII-lea), diamante și email. Parura apare în portretul Marjorie și a fiicei ei de Giulio de Blaas.


Deși stilul vestimentar abordat în viața de zi cu zi este informal și minimalist, Angelina Jolie nu se teme să atragă atenția pe covorul roșu. Ea a participat la nenumărate evenimente strălucitoare, depășind multe dintre cele mai bine îmbrăcate celebrități, datorită alegerilor sale ultra-elegante și însoțite de puține bijuterii, dar cu adevărat excepționale.
Se spune că Angelinei Jolie î se datorează aducerea smaraldelor în prim plan, atunci când la sosirea ei la ceremonia Oscarurilor din 2009, a purtat o pereche de cercei uriași din smarald de 115 carate în formă de pară, și un inel solitar gigantic – ambele bijuterii fiind create de Lorraine Schwartz.
Un smarald fin poate fi mai scump decât un diamant de înaltă calitate cu aceeași greutate în carate. Este cea mai proeminentă piatră prețioasă verde în popularitate și valoare. După unele surse smaraldul este piatra care sărbătorește 20 de ani de la căsătorie, iar după altele 35, sau chiar 55 de ani! Ce să mai crezi… o idee ar fi să sărbătorești cu smaralde fiecare an, atât de uluitoare este această piatră!
În final, două piese cu adevărat unice. Prima, un colier cu smaralde și diamante realizat de Cartier, cu un total de 75 de pietre prețioase lucrate în aur alb, creat pentru un înalt demnitar al guvernului indian în 1928. Prețul înregistrat atunci a fost puțin peste două sute de mii de dolari americani, dar dacă s-ar pune azi la licitație, doar prețul de pornire ar depăși cu mult trei milioane de dolari. Deși acest colier pare evident destinat unei femei, smaraldele, considerate masculine, erau mult mai des purtate de bărbați, și nu doar în India!
Cea de-a doua piesă, este și cea mai scumpă tiară vândută / cumpărată până acum. Bijuteria a aparținut contesei suedeze consoarte, prințesa Katharina Henckel von Donnersmarck. Tiara din smaralde și diamante Shizuka de circa 101,27 carate, și a fost vândută în 2011 de casa Sotheby’s Magnificent Jewels

Cele unsprezece smaralde au peste 500 de carate și se presupune că au aparținut cândva împărătesei Eugenie a Franței (există diverse teorii despre modul în care au fost obținute smaraldele, odată cu perlele ei din colecția La Païva, dar asta e altă poveste…). Baza tiarei prezintă o serie de diamante mari tăiate pe cushion – Shizuka, care sunt supra-pozate unui rând cu motiv de frunze de laur, tot din diamante. Când familia a decis să vândă tiara în 1979, proprietarii s-au orientat către Sotheby’s. Tiara a fost cumpărată în luna noiembrie a aceluiași an de către un cumpărător privat. Și când acel proprietar a decis să o revândă, Sotheby’s a fost din nou cel care s-a ocupat de vânzare. Toată lumea se aștepta ca tiara să aducă între cinci și zece milioane de dolari.
Dar, când ciocanul a anunțat încheierea licitației pe acest lot în 2011, un (alt) cumpărător privat a oferit și plătit 12,7 milioane de dolari pe tiara Katharinei. Acesta a fost un record mondial pentru o tiară vândută la licitație. Nu se știe cine a cumpărat piesa, dar se bănuiește că acesta provine din America de Nord.
Cele bune,
SMP
10 Historic Emerald Jewels ever sold at Christie’s