VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (IX).

Brosa Verdura

VERDURA – Viaţa şi opera unui artist bijutier (IX).

Frumos şi impetuos, prinţul Corrado a fost unul dintre indivizii care au inspirat personajul Tancredi Falconeri (notă: vezi referirile din ep. VIII la romanul „Ghepardul”), pretendentul lui Angelica. Dar în timp ce Tancredi a fost împins de un amestec de dorinţă şi nevoie (notă: de bani) către un mariaj în afara clasei sale sociale, Corrado şi-a permis să facă ceea ce a dorit. Tancredi era un cameleon incorigibil, pe când prinţul Corrado era un idealist, închis de trei ori pentru susţinerea lui Garibaldi (odată la cererea sa, pentru a împărtăşi destinul camarazilor).

În cele din urmă Palermo a capitulat: noua prinţesă nu era doar irezistibilă, ci avea un comportament exemplar. După căsătorie, ea s-a reîntors la studii, perfecţionându-şi limbile franceză şi germană. A dat naştere la trei fiice şi doi fii; când Enzo, cel mai mic copil, a murit brusc la vârsta de 12 ani, „şi-a pierdut minţile pentru multe luni, şi credinţa pentru totdeauna.”

Adesea prezentată vizitatorilor ca o „figură maternă maiestuoasă”, emblematică pentru oraş, prinţesa era lăudată de presă pentru filantropia sa, patronând spitalul pentru copii, Crucea Roşie şi Societatea pentru protecţia animalelor. Unul dintre proiectele sale favorite a fost Cucine economiche, un şir de cantine pentru săraci, care funcţionau în cele mai defavorizate zone ale oraşului.

Călătoriile în străinătate au fost întotdeauna plăcerea prinţesei Maria, aceasta plecând în fiecare an pe continent câte două luni, împreună cu fiica sa şi nepoţii. Ea era cea care stabilea itinerarele, alegând destinaţiile pentru meritele lor artistice: Bavaria, pentru un tur al castelelor lui Ludwig Nebunul, Viena pentru a-l asculta pe Caruso în „Rigoletto„, Munchen pentru Oktoberfest. Mijloacele de transport erau variate şi precare, de la trăsuri cu cai în pasul St. Gothard, la automobile închiriate, pe valea Loirei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s