Faberge, bijutierul Curţii-ep.1.
,,Bijutier al Curţii” nu a fost un titlu formal, iar ouăle imperiale doar vârful unui lung şir de comenzi.
Erau nenumărate obiecte cerute, pentru a marca aniversările unor instituţii sau familii, daruri pentru oameni de stat sau regimente, ori ca recunoaştere a serviciilor făcute de diverşi oameni, toate acestea urmând să angajeze abilităţile şi energiile Casei Faberge.
Odată cu recunoaşterea imperială a venit şi cea a clasei bogate; membrii acesteia s-au simţit obligaţi, la rândul lor, să posede propriile colecţii Faberge. Printre aceştia, Alexander Kelch, un milionar siberian, patron entuziast al lui Faberge, şi care a comandat numeroase obiecte, printre care o serie de ouă-asemănătoare celor imperiale-pentru soţia sa Barbara. Acestea sunt cunoscute drept Ouăle Kelch.
Alt client favorit a fost Dr. Emanuel Nobel, un bogat afacerist suedez stabilit în Rusia (nepotul lui Alfred Nobel), o gazdă generoasă, care iubea să împrăştie creaţii Faberge doamnelor invitate la masă. Într-una din ocazii, acestea au primit pandante şi broşe realizate din cristal de stâncă şi diamante, în forma unor superbi fulgi de nea.
Eroinele baletelor şi teatrelor erau idolatrizate de către cei bogaţi. La sfârşitul unui spectacol, balerina Zucchina aproape a dispărut sub mulţimea buchetelor de flori, punctul culminant constituindu-l un colier cu diamante enorme, oferit de admiratorul ei, prinţul Vassilitchikov.
-va urma-








