PETER CARL FABERGE-Biografie.

PETER CARL FABERGE-Biografie.

Peter Carl Faberge, descris drept ultimul mare giuvaergiu, s-a născut la St. Petersburg în 30 mai 1846. Tatăl său, Gustav Faberge, a fost un bijutier cu un mic-dar prosper-magazin în St. Petersburg, pe strada Bolshaya Morskaya.

Numele francez al familiei poate fi urmărit până în Franţa lui Louis XIV, în sec. 17. Fiind hughenoţi, au fost persecutaţi, fapt pentru care au părăsit ţara. S-au mutat către est, schimbându-şi numele în Fabri, sau Favri apoi, când s-au simţit în siguranţă, în sec. 18, au revenit la cel de Faberge. În final s-au stabilit în Rusia unde, în 1814, tatăl său, Gustav, s-a născut la Pernau, în provincia baltică Estonia.

Educaţia ca bijutier a lui Peter Carl a început în Germania, fiind ucenicul unui aurar de frunte, Friedmann, în oraşul Frankfurt-am Main.

Ulterior, în Florenţa, se ştie că a vizitat faimosul centru de prelucrare a pietrelor, Opificio delle Pietre Dure şi, cu siguranţă, a văzut colecţia Medici, de bijuterii emailate şi vase preţioase (notă: le-am vazut şi eu, 150 de ani mai târziu, la vremea propriei mele ucenicii!).

În 1872 s-a căsătorit cu Augusta Julia Jacobs, iar primul dintre cei 4 copii, Eugene, s-a născut în 1874.

Când Faberge a preluat firma tatălui său aceasta era mică, dar cu reputaţia bine stabilită. În loc să continue tradiţia executării unor obiecte scumpe, a făcut o mişcare surprinzătoare, revoluţionară, orientându-se către crearea unor piese la care designul era cu mult mai important decât valoarea intrinsecă a materialelor folosite.

Al doilea pas a fost utilizarea unor pietre şi minerale mai puţin costisitoare, dar provenind din Rusia: jadul nefrit (jadul jadeit este altceva), cristalul de stâncă, cuarţul aventurin; chiar şi lemnul, provenind din pădurile ţării, şi-a găsit locul în capodoperele sale.

Dar evenimentul care i-a marcat destinul a fost numirea sa ca bijutier al Curţii imperiale ruse, în 1885.

-va urma-

 

faberge
broasca Faberge
papagal Faberge
Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s