Diamante din Borneo; tezaurul din Lombok.

Diamante din Borneo; tezaurul din Lombok.

În marea insulă Borneo, împărţită între Indonesia, Malaysia şi sultanatul Brunei (notă: primele două ţări, şi muzeele lor naţionale, le-am vizitat cu ceva vreme în urmă) diamantele au fost extrase încă din sec. X. Primele înregistrări apar în rapoartele portughezului Duarte Barbosa, 1518; Jean-Baptiste Taverniere („Six voyages…”), care a ajuns în Batavia (actuala capitală a Indonesiei, Jakarta, în ins. Java) descrie un comerţ activ cu diamante, ce se desfăşura acolo:

„În insula Borneo, insula cea mai mare din lume, este un râu numit Succadan. În nisipul acelui râu se găsesc pietre frumoase, cu aceeaşi duritate ca cele din râul Guel, şi alte mine pe care le-am citat…În Batavia, un diriginte al companiei (notă: VOC, Compania olandeză a Indiilor Orientale) mi-a arătat un diamant de 25 carate şi 1/8, o piatră perfectă scoasă chiar din râul Succadan. Motivul principal care m-a împiedicat să mă duc în insula Borneo a fost că regina insulei nu permite niciunui străin să scoată vreo piatră din ţară. Lucrul acesta este foarte dificil, şi puţinele care sunt scoase se vând în Batavia…”

La puţină vreme după trecerea lui Tavernier prin Java, Compania a primit monopolul comerţului cu diamante din Borneo. Terenurile aluvionare cele mai bogate se găsesc în vestul Kalimantan, nu departe de oraşul Pontianak, în lungul râului Landak, şi la baza lanţului muntos Maratu.

Diamantele din Borneo n-au ajuns niciodată la importanţa celor din India, fiind rezervate suveranilor locali. În prezent, obiecte împodobite cu aceste pietre, unele cântărind chiar 20 carate, se află în Muzeul Naţional din Jakarta, Indonesia. Un lucru curios: moda bijuteriilor cu diamante a fost lansată de olandezi în zonă, iar regii locali din Indonesia i-au imitat pe aceştia.

Principalul loc în care au fost create bijuteriile regale indonesiene a fost insula Lombok. Atraşi de bogăţiile aflate acolo, olandezii au cotropit insula la sfârşitul sec. XIX; tezaurul din Lombok, cuprinzând nenumărate diamante provenind din Borneo, a ajuns în Ţările de Jos. După ce Indonesia şi-a dobândit independenţa în anul 1949, acest tezaur a făcut obiectul unui intens război diplomatic cu vechiul imperiu colonial. Parte din tezaur a fost restituit Indonesiei în 1970; restul se mai află în Olanda, cuprinzând bijuterii excepţionale, diamantele Lombok (50 carate) şi Banjarmasin (40 carate).

Lombok

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s