TRONUL PĂUNULUI / THE PEACOCK THRONE.
În anul 1628 împăratul mogul Shah Jahan a comandat realizarea unui tron de aur şi argint, încrustat cu o uriaşă cantitate de pietre preţioase (diamante, rubine, smaralde, safire, perle, ş.a.); a fost finalizat în anul 1635, fiind numit (persană) Takht-e Tavus (Tronul Păunului), datorită unui ornament constând din doi păuni, cu care era împodobit. Jean-Baptiste Tavernier l-a văzut în 1665, descriindu-l ulterior („Six voyages…”).
Următoarele rânduri reprezintă traducerea din Bernier („Voyages dans les Etats du Grand Mogol”):
„L-am văzut pe rege aşezat pe tron în capătul marii săli, învestmântat somptuos…Tronul era susţinut de şase mari picioare, despre care se zice că ar fi de aur masiv, şi cu totul încrustat cu rubine, smaralde şi diamante. Cu adevărat nu pot şti nici cantitatea, nici preţul acelei mulţimi de pietre scumpe, deoarece nu este posibil să te apropii suficient pentru a le putea număra, şi judeca puritatea lor; vă pot spune doar că sunt o mulţime din cele mai mari diamante, şi-dacă îmi amintesc bine-este preţuit la patru crore de rupii. Cum am spus deja, o rupie valorează 30 de soldi, un lakh este echivalent cu 100.000 de rupii, şi un crore este 100 de lakh. Aşa că tronul poate fi estimat la 40.000.000 de rupii.
Shah Jahan, tatăl lui Aurangzeb, l-a comandat pentru a demonstra câte pietre preţioase s-au adunat în decursul timpului în tezaurul regal… În ce priveşte măiestria acestui tron, nu corespunde cu materialele folosite: cea mai bună idee constă din doi păuni, acoperiţi cu pietre scumpe şi perle, care au fost făcuţi de un artist francez…un artizan uimitor care, după ce a înşelat cu pietre false mai mulţi principi din Europa…s-a refugiat la această Curte, unde face avere.”
În 1738 Nadir Shah a invadat India, luînd tronul ca pradă de război în 1739. După asasinarea sa în 1745, menţiunile despre acesta dispar din înregistrări. Tronul din Teheran, existent în prezent, nu este unul şi acelaşi cu tronul mogulilor, prezentat mai sus.