Colecţiile Faberge-ep. 7.

Colecţiile Faberge-ep.7.

(Urmare la: Colecţiile Faberge-ep. 6)

Interesul pentru Faberge nu este limitat doar la obiectele create de către această firmă, ci includ orice poate oferi informaţii despre omul acesta şi lucrările sale. Descoperirea a două volume cu desene de bijuterii, provenind din atelierul lui Albert Holmstrom, pentru perioada 1909-1915, dă ocazia fascinantă unei priviri aruncate asupra felului în care funcţiona firma; la fel şi vânzarea registrelor pentru anii 1907-17 ale filialei din Londra.

Alte surse valoroase de informaţii apar la lumină odată cu vânzarea desenelor Casei Faberge (la licitaţia Christie’s, Londra, aprilie 1989, cuprinzând 128 loturi cu schiţe în cerneală, creion, şi studii în acuarelă pentru o gamă de produse Faberge). Mulţi desenatori sunt anonimi, dar unii sunt cunoscuţi graţie lui Bainbridge, a cărui poziţie de manager al filialei londoneze a însemnat că a cunoscut sau întâlnit pe mulţi dintre angajaţii ruşi, în timpul vizitelor pe care le-a făcut în Rusia, la începutul sec. XX.

Bainbridge l-a identificat pe Zosima Kritsky drept rusul care a desenat obiecte fanteziste de argint, iar desenele scoase la vânzare prezintă câteva exemple ale artei sal, în mod notabil un număr de vase de băut, ornate cu monştri marini, sirene şi animale.

Alt desenator pe care l-a numit Bainbridge a fost Eugene Jacobson, un baltic, care a desenat tot felul de obiecte de argint, şi ale cărui creaţii au fost de asemenea reprezentate în cadrul acestei licitaţii.

Modelele datează din anii 1880-1915, şi prezintă varietatea tipică de influenţe: Renaştere, Baroc, sec. XVIII francez, sec. XIX EMPIRE, şi Art Nouveau. Acestea indică, de asemenea, gama de produse de zi cu zi ale firmei Faberge, aşa cum au fost, cu seturi de toaletă, servicii de ceai din argint, vase de băut de mai multe tipuri, ornamente de masă, lămpi, rame pentru fotografii, şi bijuterii.

(Urmează: Colecţiile Faberge-ep. 8)

 

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s