Bijuteriile indienilor maya.

Bijuterile indienilor maya.

Articole de bijuterie pre-columbiene realizate de indienii maya din sudul Mexicului şi Yucatan, şi regiunile învecinate Belize (fost British Honduras) şi Guatemala, în principal în timpul aşa-numitului Imperiu Vechi (cca. 317-987), şi a Imperiului Nou (perioada clasică, între cca. 987 şi până la cucerirea spaniolă de către Francisco de Montejo, 1527-1546).

Aurul nu era găsit pe plan local, astfel încât tehnicile de prelucrare a metalului nu au fost bine dezvoltate, cele mai multe articole de bijuterie din metal descoperite în regiune fiind importate din Costa Rica şi Panama. Obiectele principale erau discuri mari, posibil plăci pentru piept, decorate cu motive complicate în repousse, din foi subţiri de aur dublate de lemn sau cupru aurit.

Bijuteriilelocale erau-în principal-realizate din jad, incluzând pandante, ornamente de nas, coliere, brăţări, ş.a. Cele mai multe obiecte au fost descoperite de către Edward H. Thompson

Edward H. Thompson

prin dragarea între 1904-1907 a unui bazin  de la Chichen Itza (Cenote of Sacrifice), Yucatan, Mexic, unde erau aruncate drept ofrande pentru zeul ploii.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s