Bijuterii bulgare.

Bijuterii bulgare.

Articole de bijuterie descoperite pe teritoriul actual al Bulgariei, la multe dintre piesele timpurii fiindu-le dificil de atribuit o origine sau perioadă, unele fiind importate din centre greceşti, iar altele fiind produse de către aurarii locali traci.

O mare cantitate de bijuterii şi alte articole din aur au fost descoperite în numeroşi tumuli, îngropate împreună cu nobili morţi între sec. VI-III î.e.n., sau chiar mai târziu. Acestea includ creaţii realizate cu mare măiestrie, precum cercei din aur, inele spiralate, coliere şi pectorali, decorate cu motive ciocănite şi filigran.

Există exemplare încă din sec. VI î.e.n., dar cele mai fine piese datează din sec. V-III î.e.n., după care încep să se evidenţieze stilurile caracteristice greceşti, persane, romane şi bizantine.

După invadarea zonei de către bulgari, în sec. VII e.n., au continuat să fie produse bijuterii din aur, dar în cantităţi mici, precum ornamente de centuri şi colane rigide (engl. torcs), unele decorate cu email, perle şi granate, o parte cu motive creştine; au fost descoperite piese de bijuterie datând inclusiv din sec. XIII-XIV.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s