Safirul Stuart / Stewart Sapphire.

Safirul Stuart / Stewart Sapphire.

Un safir actualmente montat în Coroana Imperială de Stat Britanică, măsurând 3,8 X 2,5 cm, şi cântărind 104 carate.

Istoria sa este incertă, dar se spune că ar fi fost purtat în mitra lui George Neville, Arhiepiscop de York, apoi confiscat de Edward IV, şi montat în Coroana de Stat. În timpul Commonwealth-ului lui Cromwell a fost vândut; ulterior montat în Coroana de Stat a lui Charles II.

A fost luat de către James II, când acesta a fugit în Franţa (1688), şi înmânat fiului său, prinţul James Francis Edward, „Bătrânul Pretendent”; de la acesta a ajuns la fiul său mai tânăr, Henry Benedict, Cardinal de York, ultimul Stuart. Cardinalul l-a purtat în mitră; cu puţin timp înaintea morţii (1807) l-a vândut unui negustor veneţian, Arenberg.

Arenberg l-a revândut unui italian, care l-a cumpărat pentru George, prinţ de Wales, ulterior regele George IV. Acesta i l-a dăruit prinţesei Charlotte, la moartea căreia s-a reântors la George IV, ca o Bijuterie a Coroanei.

La încoronarea reginei Victoria a fost montat în noua Coroană Imperială de Stat, sub rubinul Prinţului Negru (notă: care „rubin” este, de fapt, un spinel roşu); a fost înlocuiit, pentru încoronarea lui George V (1910) de către Steaua Africii II, fiind mutat în poziţia sa actuală, în partea centrală din spatele coroanei.

Notă:

Am văzut acest safir în Londra.

Lasă un comentariu