Caterina şi Maria de’ Medici: contribuţii la afirmarea diamantelor.

Caterina şi Maria de’ Medici: contribuţii la afirmarea diamantelor.

Două regine ale Franţei, de origine italiană, Caterina şi Maria de’ Medici şi-au adus contribuţia în impunerea gustului pentru diamante în rândurile aristocraţiei. Prima, autoritară şi iubitoare de fast, avea relaţii strânse cu bijutierii săi personali. Până la noi a ajuns o scrisoare foarte amicală (aflată în Biblioteca Naţională a Franţei) prin care se informa despre sănătatea lui Francois Dujardin, şi îi descria bijuterii imaginate de ea, care dorea să-i fie realizate.

De exemplu, în toamna anului 1571 a comandat butoni din diamante şi perle, în forma literei S, pentru a simboliza propria sa solitudine ca văduvă; pe marginea scrisorii, Caterina a desenat în grabă schiţe ale bijuteriilor, descriind în detaliu-cu ortografia ei italiană-alcătuirea lor:

„…fault lute l’ ese de diamens et au milieu une perle come est le protet et si le fault de diamens daventage pour se qui fault ouit parel bouton come celuy ysi je vous balle la perle et les petits diamens…”

Ca răspuns, Dujardin îi prezintă trei modele desenate de mâna sa, după indicaţiile reginei.

Cât despre Maria de’ Medici , a avut norocul să posede un diamant fabulos, printre cele mai mari din Europa, pe care l-a cumpărat în martie 1604 pentru 25.000 scuzi de aur: Beau Sancy (notă: va fi scos la licitaţie la Geneva în 15 mai 2012). Într-un tablou de încoronare, pictat de Pourbus cel Tânăr (poate fi văzut în blog, în serialul „Portrete cu diamante”), Maria poartă această piatră în vârful coroanei. Crucea, împodobită cu 17 diamante mari, i-a fost dăruită de către soţ (Henri IV) cu o zi înainte de a fi asasinat.

maria de medici

După moartea reginei diamantul a ajuns în Olanda, apoi în Germania, unde a constituit piatra cea mai importantă a familiei regale a Prusiei. În 1610 Maria a făcut un inventar al bijuteriilor sale personale. Documentul înregistrează o cifră impresionantă în epocă: 11.538 diamante.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s