Rodizit-londonit din Antsongombato / Madagascar (I).

Rodizit-londonit din Antsongombato / Madagascar (I).

Traducere adaptată după art. ” Rhodizite-londonite from the Antsongombato pegmatite, central Madagascar”, de Brendan M. Laurs, Federico Pezzotta, William B. (Skip) Simmons, Alexander U. Falster, Sam Muhlmeister, apărut în publicaţia Gems & Gemology.

Rodizit-londonit

Londonitul (eng. londonite) a fost aprobat ca o nouă specie de minerale în anul 1999. Acest borat de aluminiu şi beriliu rar este analogul bogat în cesiu al rodizitului (eng. rhodizite); cei doi membri ai seriei pot fi separaţi doar prin analize chimice cantitative.

Singura sursă de londonit de calitate gemă se află în pegmatitele din Antsongombato, în centrul Madagascarului. Materialul este incolor până la galben-verzui, RI în gama 1,689-1,691, SG 3,34-3,42, fluorescenţă SWUV verde-gălbui. Unele specimene aproape incolore de rodizit-londonit din Antsongambato au fost iradiate cu raze X, culoarea modificându-se în galben-verzui sau galben. Pietrele naturale şi cele iradiate se decolorează odată cu expunerea prelungită la lumina soarelui.

Rodizitul este un borat rar de aluminiu şi beriliu cunoscut doar în trei ţări: Rusia (Rose, 1834, 1836), Madagascar (Lacroix, 1919, 1922; Duparc et al., 1911) şi S.U.A. (Falster şi Simmons, 1989). Recent a fost recunoscut un analog bogat în cesiu al rodozitului, denumit londonit după dr. David London, Universitatea Oklahom, în onoarea contribuţiilor sale la studierea pegmatitelor granitice.

Londonitul a fost aprobat de International Mineralogical Association’ s Commission on New Minerals and Minerals Names în 1999, şi descris în literatură doi ani mai târziu (Simmons et al., 2001). Până acum londonitul a fost identificat doar în trei locaţii din Madagascar, dar rodizitul-londonit de calitate gemă este cunoscut doar într-un singur depozit, pegmatitele Antsongombato, în regiunea Betafo. Cca. 300 carate de rodizit-londonit de calitate gemă, aproape incolor până la galben-verzui, au fost faţetate de la începutul exploatării, în octombrie 1998.

Aspectul atrăgător şi duritatea semnificativă (8 pe scala Mohs; Simmons et al., 2001) a acestei geme o face potrivită întrebuinţării în bijuterii.

0e5fda09a66e4bdb22da86c2ffdfbeea

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s