Goana după perlele americane (VI).

Goana după perlele americane (VI).

Trecând peste aceste pierderi (vezi ep. V), majoritatea perlelor au ajuns în siguranţă în Spania, fiind depuse în tezaurul regal, sau în mâinile negustorilor. Sevilla a devenit cea mai importantă piaţă de perle, poziţie pe care a deţinut-o Veneţia în secolele precedente. Garcilaso de la Vega a scris că perlele din Indiile de Vest erau atât de abundente în Sevilla „încât erau vândute cu grămada…precum vreun fel de seminţe”.

Sevilla a depăşit chiar şi Lisabona care, prin deschiderea unor noi rute comerciale în jurul Capului Bunei Speranţe, controla sursele principale de perle din Golful Persic şi din Golful Mannar. Bijutierii, cei care găureau perlele, neguţătorii şi investitorii se îngrămădeau pe străzile din Sevilla. Prin intermediul lor perlele din Lumea Nouă erau duse în orice parte a Europei, şi chiar în Asia.

Acesta a fost începutul Epocii Perlelor în Europa: perlele au devenit o obsesie pentru elită, punctul culminant al modei, simboluri ale bogăţiei şi puterii. Fără o concurenţă serioasă din partea altor pietre preţioase (tehnicile sofisticate de faţetare a gemelor urmau să se dezvolte abia la mijlocul sec. XVII) perlele erau unice, fără rival. Zonele producătoare de perle din Lumea Nouă, Persia şi India abundă de legende despre antreprenori sau scufundători care au devenit enorm de bogaţi prin descoperirea unei singure perle.

Portretele care înfăţişează membrii familiilor regale din Europa abundă de perle, deopotrivă împodobind hainele şi bijuteriile. Deşi unele dintre acestea erau-probabil-perle europene de apă dulce, sau perle din Golful Persic, altele erau americane.

La Peregrina
La Peregrina

Unele dintre cele mai faimoase perle americane şi-au dobândit propriile nume şi istorii. La Peregrina, o perlă mare, albă, în formă de pară, a fost găsită în Panama, având ulterior proprietari faimoşi. Perla Charles II a fost găsită în 1691 fiind comparabilă, ca frumuseţe şi dimensiune, cu La Peregrina.

O altă perlă din Panama, La Huerfana („Orfana”), a fost numită astfel deoarece a fost descoperită printre cochilii goale, şi nu într-o stridie perliferă. Înainte de a deveni parte a bijuteriilor regale spaniole a fost în posesia Isabelei de Bobadilla, fiica celui care la trimis pe Columb înapoi în Spania, în lanţuri.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s