Goana după perlele americane (III).
În calitate de guvernator al Hispaniolei, Diego Columb a înfiinţat prima aşezare permanentă pentru pescuitorii de perle în Isla Cubagua, numită Nueva Cadiz. Din punctul de vedere al spaniolilor aşezarea era prosperă, în 1528 fiind aproape 1.000 de spanioli stabiliţi în Nueva Cadiz, incluzând negustori, funcţionari fiscali, meşteşugari, şi un mare număr de sclavi, în majoritate băştinaşi din Caraibe şi Venezuela, precum şi negri din Africa, care vâsleau la canoe şi se scufundau după perle.
Pescuitul perlelor s-a extins cu repeziciune în alte zone ale regiunii, incluzând Isla Margarita, Isla Coche, de-a lungul coastei la Cumana, Maracapana, apoi până la Cabo de la Vela, în actuala Columbia. În 1526, Oviedo y Valdes a oferit cea mai completă descriere a pescuitului perlelor din acea vreme:
„Mulţi indieni lucrează în grupuri…părăsesc insula Cubagua…şi se îndreaptă în zori, într-o pirogă sau barcă, acolo unde cred că ar putea găsi o mare cantitate de perle . În acel loc ancorează barca, în care rămâne un indian care o menţine atât de nemişcată pe cât poate; ceilalţi se scufundă. După o vreme un indian se întoarce la suprafaţă şi pune în barcă stridiile în care se găsesc perle . Se odihneşte puţin, ia o înghiţitură de mâncare, şi încă odată intră în apă, unde stă cât de mult poate, în final întorcându-se cu mai multe stridii. Între timp alţi indieni, toţi buni înotători, procedează la fel. Când se lasă întunericul şi cred că este vremea să se odihnească, se întorc spre casă în insulă, şi predau stridiile supraveghetorului-şef…Când acesta are mai multe, le deschide…Pentru a se scufunda, indienii se folosesc de două pietre legate cu o frânghie, pe care şi le atârnă pe umeri, câte una pe fiecare parte, şi intră în apă…de vreme ce pietrele sunt grele , indienii pot rămâne la fund. Când vor să se ridice la suprafaţă, doar aruncă aceste pietre.”
###
Gonzalo Fernandez de Oviedo y Valdes,
http://en.wikipedia.org/wiki/Gonzalo_Fernandez_de_Oviedo_y_Valdes
fără versiune în limba română.