Turmalinele „Paraiba”.

Turmaline Paraiba .

Tourmaline Paraiba, turmalin

Turmalinul este un grup de minerale; una dintre specii este turmalinul-elbait, iar în cadrul acesteia „Paraiba” este o varietate.

Cu mai bine de 20 de ani în urmă, un garimpeiros (prospector independent) i-a arătat lui H. D. Barbosa mostre de pegamatit ce conţineau fragmente colorate strălucitor; acesta s-a grăbit să-şi asigure drepturile de explorare pe un mic deal din statul brazilian Paraiba.

Timp de 7 ani Barbos şi echipa sa au efectuat săpături, până când au ajuns la un depozit de pegmatite descompuse. Condiţiile de muncă erau (şi sunt) extrem de dificile, lipsa de apă acută, iar temperaturile ridicate.

La început rezultatele nu au fost spectaculoase: mina (în prezent numită Mina da Batalha) a produs doar turmaline în diverse nuanţe de verde. Pe măsură ce minerii au pătruns în adânc, au apărut primele pietre de culoare albastru-electric, pentru care exploatarea urma să devină faimoasă. Extragerea materialului se desfăşura încet, cu dalta şi ciocanul, folosirea dinamitei fiind menţinută la un minim absolut, din frica de a nu deteriora aceste cristale rare.

Tourmaline

La începutul anilor 1990 mina producea ceva mai mult de 10.000 carate (cca. 2 kg.) de pietre brute, dar rezerva s-a epuizat în decursul următorului deceniu. Dificultăţilor implicate de exploatare li s-au adăugat cele aferente drepturilor de proprietate (asupra mineralelor existente în subsolul unei suprafeţe de teren de dimensiunea unui stadion!); în cele din urmă, în anul 2000, Barbosa a obţinut câştig de cauză.

În ultimii ani, câteva noi descoperiri în alte părţi le Braziliei, şi în estul Africii, dau speranţe că materialul disponibil pe piaţă va fi ceva mai abundent.

Din momentul descoperirii, aceste turmaline s-au bucurat de o primire entuziastă, datorită culorilor unice; în special în Japonia sunt extrem de căutate specimenele frumos colorate.

Deşi agentul care le conferă culoarea (cuprul) este frecvent întâlnit în alte geme-exemplu, turcoaz-acesta este rareori prezent în turmaline. Nuanţele turmalinelor „Paraiba” variază între albastru-verzui, verde albăstrui, verde, albastru, violet; pietrele cele mai căutate sunt albastre sau violet.

Pe măsura splendorii şi rarităţii lor este preţul, peste 10.000 dolari / carat pentru exemplarele frumos colorate şi de dimensiuni mari (uneori, peste 20.000 dolari / carat).

Heitor Dimas Barbosa

 

Tourmaline Paraiba

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s