Diamantele contelui de St. Germain

Diamantele contelui de St. Germain.

Urmatoarea postare este inspirata de lucrarea „Extraordinary Popular Delusions and the Madness of Crowds” scrisa de Charles Mackay (1814-1889), publicata in anul 1841, London, Richard Bentley, New Burlington Street.

http://en.wikipedia.org/wiki/Charles_Mackay

In capitolul dedicat alchimistilor se fac referiri (printre multi altii), la contele de St. Germain.

(Referinte,

http://en.wikipedia.org/wiki/Count_of_St._Germain)

S-ar putea sa va intereseze traducerea catorva paragrafe legate deopotriva de un personaj faimos al epocii si de diamante.

…Madame du Hausset spune ca l-a vazut pe St. Germain si a vorbit cu el in cateva randuri…De obicei poarta inele cu diamante de mare valoare, iar ceasul si cutia de prizat tutun sunt impodobite din abundenta cu pietre pretioase…

Baronul de Gleichen, in „Memoriile” sale, relateaza despre conte ca i-a aratat intr-o zi atat de multe diamante, incat a crezut ca are in fata toate comorile lampii lui Aladdin; si, adauga el, are o mare experienta in ce priveste pietrele pretioase, si ca a fost convins ca toate pietrele contelui erau veritabile.

Se pare ca acesta (contele de St. Germain) detinea secretul indepartarii incluziunilor din diamante si ca-probabil-a obtinut sume considerabile cumparand la preturi mici pietre cu imperfectiuni, apoi vanzandule cu profit de 100%. Madame du Hausset povesteste urmatoarea anecdota despre acest individ neobisnuit:

„Regele”, spune ea, „a ordonat sa-i fie adus un diamant de dimensiuni medii, care avea o imperfectiune in el. Dupa ce l-a cantarit, maiestatea sa i-a spus contelui ‘valoarea acestui diamant asa cum este, si cu imperfectiunea in el, este 6000 livre; fara imperfectiune, poate valora cel putin 10.000. N-ai vrea sa ma faci castigatorul a 4.000 livre?’

St. Germain a examinat diamantul cu mare atentie, si a spus: ‘Este posibil, se poate face. Il voi aduce peste o luna’. La momentul stabilit a adus diamantul, si i l-a dat regelui…Regele l-a cantarit imediat, si l-a gasit cu foarte putin mai usor. Maiestatea sa l-a trimis prin Monsieur de Gontant la bijutierul sau, fara sa-i spuna nimic din cele intamplate.

Bijutierul i-a oferit pentru el 9.600 livre. Totusi regele a cerut diamantul inapoi, spunand ca doreste sa-l pastreze ca o curiozitate. Nu si-a putut stapani uimirea, si a spus ca Monsieur de St. Germain poate sa valoreze milioane, in special daca poseda secretul de a face diamante mari din cele mici.

Contele nu a spus nici ca poate, nici ca nu poate, dar aa afirmat ca stie sa faca perlele sa creasca, si sa le dea cel mai bun luciu…”

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s