Perlele lui Cristofor Columb (III).

Perlele lui Cristofor Columb (III).

În Spania evenimentele erau împotriva lui Columb. Marinarii care s-au întors au vândut pe cont propriu perlele pe care le-au dobândit, iar noutăţile s-au răspândit cu iuţeală şi-împreună cu perlele-au ajuns la Curtea Spaniei. Ferdinand şi Isabella au fost nemulţumiţi de faptul că Columb nu le-a trimis nici o perlă, sau veşti despre descoperirea lor. Se pare că au crezut, astfel cum au motivat detractorii, că Columb a încercat să ascundă descoperirea, pentru a pretinde ulterior perlele venezuelane pentru el.

La aceste suspiciuni s-au adăugat îngrijorările legate de modul în care Columb a tratat situaţia politică din Hispaniola, transportarea sclavilor în Spania care-se pare-au ofensat sensibilităţile creştine ale reginei, şi rapoartele despre cruzimea excesivă manifestată faţă de marinari şi băştinaşii din Indiile de Vest.

În 1500 Columb a fost arestat şi adus în lanţuri în Spania. Deşi căzut în dizgraţie, a fost capabil să se salveze-se spune-mişcând până la lacrimi pe regină cu descrierea încercărilor prin care a trecut. S-a scuzat pentru incapacitatea de a obţine perle , şi de a descoperi sursa lor, dând vina pe sănătatea şubredă, lipsa unei nave corespunzătoare, ş.a. Odată eliberat prin ordin regal, s-a pregătit imediat pentru a patra călătorie spre Lumea Nouă.

Columb s-a îmbarcat în a IV-a şi ultima sa călătorie în 1502. Deşi nu mai era în dizgraţie demult, autoritatea şi privilegiile acordate îi erau retrase. Din nou instrucţiunile specificau să „observe ce aur, argint, perle , pietre (preţioase), mirodenii , şi alte produse se află, în ce cantităţi, şi de unde provin”.

În cursul acestei călătorii Columb a urmat coasta de est a Americii Centrale, oprind pe traseu în actualele Panama şi Honduras. Deşi a întâlnit numeroşi băştinaşi, nu a obţinut-în aparenţă-nici o perlă . S-a întors în Spania în 1504, din nou fără perle , murind în 1506. Deşi nu a câştigat din descoperirea sa, nici nu a realizat potenţialul ei, călătoriile sale au iniţiat o ” goană după perle ” care avea să dureze următorii 150 de ani.

###

Continuare în serialul „Goana după perlele americane”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s