Perlele lui Cristofor Columb (III).

Perlele lui Cristofor Columb (III).

În Spania evenimentele erau împotriva lui Columb. Marinarii care s-au întors au vândut pe cont propriu perlele pe care le-au dobândit, iar noutăţile s-au răspândit cu iuţeală şi-împreună cu perlele-au ajuns la Curtea Spaniei. Ferdinand şi Isabella au fost nemulţumiţi de faptul că Columb nu le-a trimis nici o perlă, sau veşti despre descoperirea lor. Se pare că au crezut, astfel cum au motivat detractorii, că Columb a încercat să ascundă descoperirea, pentru a pretinde ulterior perlele venezuelane pentru el.

La aceste suspiciuni s-au adăugat îngrijorările legate de modul în care Columb a tratat situaţia politică din Hispaniola, transportarea sclavilor în Spania care-se pare-au ofensat sensibilităţile creştine ale reginei, şi rapoartele despre cruzimea excesivă manifestată faţă de marinari şi băştinaşii din Indiile de Vest.

În 1500 Columb a fost arestat şi adus în lanţuri în Spania. Deşi căzut în dizgraţie, a fost capabil să se salveze-se spune-mişcând până la lacrimi pe regină cu descrierea încercărilor prin care a trecut. S-a scuzat pentru incapacitatea de a obţine perle, şi de a descoperi sursa lor, dând vina pe sănătatea şubredă, lipsa unei nave corespunzătoare, ş.a. Odată eliberat prin ordin regal, s-a pregătit imediat pentru a patra călătorie spre Lumea Nouă.

Columb s-a îmbarcat în a IV-a şi ultima sa călătorie în 1502. Deşi nu mai era în dizgraţie demult, autoritatea şi privilegiile acordate îi erau retrase. Din nou instrucţiunile specificau să „observe ce aur, argint, perle, pietre (preţioase), mirodenii, şi alte produse se află, în ce cantităţi, şi de unde provin”.

În cursul acestei călătorii Columb a urmat coasta de est a Americii Centrale, oprind pe traseu în actualele Panama şi Honduras. Deşi a întâlnit numeroşi băştinaşi, nu a obţinut-în aparenţă-nici o perlă. S-a întors în Spania în 1504, din nou fără perle, murind în 1506. Deşi nu a câştigat din descoperirea sa, nici nu a realizat potenţialul ei, călătoriile sale au iniţiat o „goană după perle” care avea să dureze următorii 150 de ani.

###

Continuare în serialul „Goana după perlele americane”.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s