Perlele lui Cristofor Columb (II).

Perlele lui Cristofor Columb (II).

Monarhii spanioli au fost încântaţi. Cu binecuvântarea papei, şi reconfirmarea recompenselor şi privilegiilor, Columb era pregătit în 1493 pentru a se întoarce în Indiile de Vest. În timpul acestei călătorii a descoperit o abundenţă de stridii, între Cuba şi Jamaica, pe care a ordonat să fie adunate. Deşi gustoase, acestea nu conţineau nici o perlă; speciile pe care le-a colectat nu sunt cunoscute.

De-abia în a treia călătorie a sa, atunci când Columb a ajuns în America de Sud (1498), a găsit în sfârşit sursa perlelor atât de dorite. Ducând provizii pentru aşezarea din Hispaniola, a făcut un ocol către sud, apropiindu-se de coastele Americii de Sud. Traversând strâmtoarea de lângă Trinidad, a pătruns în golful Paria, în apropiere de gura fluviului Orinoco (în actuala Venezuela). Într-un sat indian Columb a observat că femeile băştinaşe purtau brăţări de „perle sau perle baroce de înaltă calitate”. Întrebând despre sursa perlelor, indigenii au gesticulat către nord şi vest, indicând latura dinspre Caraibe a peninsulei.

Columb le-a luat perlele la schimb cu ace, nasturi, foarfece, şi bucăţi de farfurii de faianţă, cerând indienilor să-i adune mai multe perle până la eventuala sa întoarcere. Îngrijorat că proviziile sale se stricau în căldura lunii august, a părăsit golful Paria prin Bocas de Dragon.

Navigând înapoi spre Hispaniola, a trecut pe lângă insulele Cubagua şi Margarita, locuri ce vor fi cunoscute ulterior drept „Coasta Perlelor”, cele mai bogate zone în perle din America. Dintr-o pură întâmplare a numit una din insule „Margarita”, cuvântul greco-roman pentru perle, în cinstea infantei Margarita de Austria, care urma să se căsătorească cu moştenitorul tronului Spaniei.

Fără a explora mai departe, Columb şi-a continuat drumul spre colonia sa din Hispaniola, unde facţiunile rivale luptau pentru supremaţie. În timp ce era implicat în medierea chestiunilor coloniei, a trimis două corăbii înapoi spre Spania cu scrisori despre aşezarea întemeiată de el, şi despre descoperirea unei noi regiuni care-de fapt-reprezenta continentul America de Sud. Asupra perlelor din Venezuela a păstrat tăcerea, fapt ce urma să aibă consecinţe dezastruoase asupra sa.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s