Perlele lui Cristofor Columb (I).

Cristofor Columb

Perlele lui Cristofor Columb (I).

Mini-serialul următor are la bază traducerea adaptată a Cap. I, „Columbus’ s Pearls”, dintr-o carte foarte interesantă intitulată „Pearls: A Natural History”. A fost publicată în anul 2001 de către Harry N. Abrams, Inc., în asociere cu The American Museum of Natural History (A.M.N.H.) şi The Field Museum. Autori, Neil H. Landman (Division of Paleontology, A.M.N.H.), Paula M. Mikkelsen (Division of Invertebrate Zoology, A.M.N.H.), Rudiger Bieler (Department of Zoology, The Field Museum) şi Bennet Bronson (Department of Anthropology, The Field Museum) faţă de care autorul acestui blog se consideră îndatorat.

###

Frustrată de rutele lungi şi costisitoare prin Asia Mică şi Orientul Mijlociu, împiedicaţi de ocuparea Constantinopolului de către turci, monarhia spaniolă din sec. XV încerca să dibuiască o cale alternativă pentru a ajunge la bogăţiile Indiei şi Orientului. Inspiraţi de lăcomie, de dorinţa mesianică de a converti lumea la creştinism, şi de concurenţa acerbă a portughezilor, regele Ferdinand şi regina Isabella a Spaniei au căzut de acord să sponsorizeze pe exploratorul genovez Cristofor Columb pentru descoperirea Indiilor.

Contractul îi acorda titlul de amiral, autoritatea asupra pământurilor ce urmau să fie descoperite, precum şi 10% din valoarea tuturor bunurilor obţinute. În schimb, monarhii au prezentat o listă clară a bunurilor pe care le aşteptau-„perle , pietre preţioase, aur, argint, mirodenii…” Din întâmplare sau voit, perlele au fost primele trecute pe listă.

Columb a navigat către vest în 1492, ducând cu el mostre de aur şi perle, pentru a putea să explice scopurile sale celor pe care i-ar fi putut întâlni. A debarcat undeva în Antilele Mici din Marea Caraibilor, pe care le-a confundat cu o parte din Asia; astfel a introdus numele de Indiile de Vest, iar cel al locuitorilor, indieni. A explorat coastele insulelor Cuba şi Hispaniola (astăzi Haiti şi Republica Dominicană), consemnând doar „apă potrivită pentru creşterea perlelor” şi „scoici care sunt un indicator (al prezenţei perlelor)”.

După ce a stabilit o aşezare la Santo Domingo, în Hispaniola, s-a întors triumfător în Spania ducând aur, bumbac, indieni ce urmau să fie botezaţi, dar fără perle.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s