Un francez în ţara diamantelor: Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689).

Un francez în ţara diamantelor: Jean-Baptiste Tavernier (1605-1689).

Bijutierul şi negustorul francez de pietre preţioase, Jean-Baptiste Tavernier, a vizitat de patru ori minele de diamante din Golconda şi din apropierea acesteia, în cursul călătoriilor sale în India; descrierea este făcută în Cartea a II-a din lucrarea „Six voyages en Turquie, en Perse et aux Indes” (notă: cel puţin un exemplar din prima ediţie se află în Florenţa).

Conştient de valoarea mărturiilor sale, Tavernier s-a definit cu legitimă mândrie drept „primul în Europa care a deschis francezilor calea spre acele mine, singurul loc de pe pământ unde se găsesc diamante„.

Aceste însemnări, ce abundă de detalii pitoreşti şi moralizatoare, se remarcă-mai presus de orice-prin informaţii pertinente asupra modului de evaluare a gemelor în Orient şi Europa, precum şi despre tehnicile de tăiere utilizate de bijutierii indieni, uneori foarte diferite de cele ale omologilor europeni.

Vizitând minele din Kollur, „la şapte zile de Golconda”, unde lucrează „până la 16.000 de oameni, bărbaţi, femei şi copii”, Tavernier nota:

„În ce priveşte culoarea pietrelor, trebuie remarcat faptul că în Europa pietrele mari le examinăm la lumina zilei, în vreme ce indienii o fac noaptea, la lumina unei lămpi mari, aşezată într-o nişă pătrată cu dimensiunea de un picior, săpată în peretele opus al încăperii…”

Desigur, Jean-Baptiste Tavernier s-a întâlnit cu omnipotentul Mir Jumla, guvernator de Karnataka şi ministru de finanţe al sultanului din Golconda, Abdullah Qutb Shah. Acestuia îi este dedicat articolul următor din blog, „Diamantele ministrului Mir Jumlah”.

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile cerute sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s