Tăierea diamantelor-o invenţie italiană.

Tăierea diamantelor-o invenţie italiană.

S-ar putea crede că India, locul în care au fost descoperite primele diamante, a fost (conform legendelor) şi cel în care au fost tăiate prima dată, încă de acum 2.000 de ani, cu ajutorul pulberii de diamant.

Nimic mai fals: nici unul dintre diamantele care au ajuns în Europa, între sfârşitul sec. XIII şi prima jumătate a sec. XIV nu au fost tăiate, nici măcar sumar. „Secretul” folosirii pulberii de diamant pentru tăierea lor a fost descoperit în Europa la sfârşitul sec. XIV, undeva în Italia (Veneţia, Florenţa sau Genova), între anii 1400-1410. De aici s-a răspândit în statele princiare indiene. Mai mult, doar bijuteriile mogule realizate între sec. XVII-XVIII conţin diamante tăiate în India.

După descoperirea acestei tehnici, vreme de câteva decenii tăietorii italieni au experimentat diverse forme, adecvate celor ale diamantelor brute. Nu este nici un dubiu asupra faptului că tăietorii italieni erau familiarizaţi cu geometria antică, cunoscând lucrările lui Euclid şi Pitagora. Datorită acestui fapt au putut rezolva probleme complexe legate de influenţa unghiurilor şi simetriei asupra refracţiei luminii, pentru a spori brilianţa pietrelor şlefuite.

Din Italia, prin intermediul reţelelor de agenţii, pe care comercianţii italieni le aveau în toată Europa, s-a propagat tehnica tăierii diamantelor în centre precum Bruges, Anvers şi Paris.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s