VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XIX).

VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XIX).

Celălalt scriitor era vărul lui Lampedusa, baronul Lucio Piccolo di Calanovella. Interesele sale mergeau de la compoziţii muzicale, la filozofie şi astronomie, urmând să publice un volum de poezii în 1954, cu sprijinul laureatului Premiului Nobel, Eugenio Montale, impresionat de câteva foi murdare, care îi fuseseră trimise într-un plic insuficient francat.

„Baroque Cantos” al lui Piccolo a devenit un succes instantaneu, poeziile sale înfăţişând o „lume siciliană unică-palermitană mai curând-aflată acum în pragul dispariţiei, fără a avea norocul conservării în vreo formă artistică…o lume a bisericilor baroce, a vechilor mănăstiri de maici, a sufletelor din aceste locuri, ale căror vieţi s-au scurs fără a lăsa urme.”

Lucio coresponda regulat cu W. B. Yeats, făcând adesea comparaţii între Sicilia şi Irlanda. Fratele său, Casimirio, altfel un campion al excentricităţii, avea preocupări mult mai modeste: pe de o parte, veşnica sa luptă cu germenii şi microbii, pe care îi înfrunta înarmat cu un flacon cu alcool dezinfectant; pe de alta, zânele, pe care le picta în mod adorabil. Mulţumită minunilor luminii infraroşii, Casimirio chiar a reuşit să fotografieze diverse spectre.

Era şi o soră, Agata Giovanna, care n-a reuşit să-i atragă atenţia lui Fulco. Retrasul trio îşi petrecea timpul închis în palatul din oraş, sau în vila cu vedere la mare de la Capo d’ Orlando. Intens preocupaţi de spiritism, fraţii Piccolo erau în permanentă comunicare cu lumea de dincolo. Fulco a refuzat să participe la frecventele lor şedinţe după ce, odată, a fost fugărit pe scări de o masă mult prea agilă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s