VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XVII).

VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XVII).

(Partea a II-a a serialului.)

În calitatea sa de infanterist rănit, Fulco era îndreptăţit să fie dezmierdat precum şcolarul care fusese cu 11 luni în urmă, deşi s-a convenit că întoarcerea sa în clasă n-ar mai avea nici un rost. Statutul de veteran a atras avantajul suplimentar de a-l scăpa de rolul de copil, cu toate aspectele vieţii supuse cenzurii materne şi a interferenţei surorii. Acum era liber să-şi aleagă prietenii, să-şi cumpere cărţile şi discurile pe care şi le dorea, şi chiar să călătorească singur.

Fulco era scund de statură, cu un corp bine făcut şi picioare musculoase, antrenate nu într-o sală de gimnastică-după cum ar fi cazul în zilele noastre-ci pe pardoseala sălilor de bal din Europa. Avea un cap mai curând mare, cu un nas lung, şi un păr negru, bogat.

La încheierea războiului, viaţa socială din Palermo îşi revenise, completată de porţia obişnuită de monarhi: George V al Angliei, Constantine şi Sofia a Greciei împreună cu fiicele lor, regina Maria a României, şi regele Alfonso al Spaniei. O notă binevenită de şarm indigen era asigurată de tânăra generaţie a casei regale italiene.

Primul era prinţul moştenitor Umberto, care părea-cel puţin de la distanţă-plin de şarm, dar cunoscut de către nobilime pentru atitudinea sa rezervată şi pietate. Obiceiul său de a părăsi petrecerile pentru a ajunge la timp la slujba de la ora 18 a provocat cel puţin la fel de multe comentarii ca şi legătura sa cu actriţa de varieteu, Milly.

Marie-jose

Autentica sa atracţie către arte a stat la baza prieteniei cu Fulco; desena personal suvenirurile în formă de U, acoperite cu pietre preţioase, pe care le dăruia doamnelor de la Curte care îi atrăgeau atenţia, şi tot el s-a implicat în toate stadiile creerii rochiei de mireasă pentru prinţesa belgiană Marie Jose, viitoarea soţie. Dacă nu ar fi fost născut să domnească, prinţul de Piedmont ar fi putut să-şi lase amprenta în lumea modei.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s