Tezaurul de la Someşeni-Cluj (jud. Cluj) / Someseni-Cluj Treasure.

Tezaurul de la Someşeni-Cluj (jud. Cluj) / Someseni-Cluj Treasure.

Cf. op. cit.

„Tezaurul de la Someşeni-Cluj (jud. Cluj), descoperit în complexul legumicol din stînga Someşului, în anul 1963. O mare parte din piese au fost distruse de către descoperitori. A fost recuperat în componenţa actuală în 1964.

Piesele sînt bogat ornamentate în filigran şi, mai ales, cu plăcuţe şi perle de almandine în tehnica cloisonne-ului, iar ca formă îmbină strălucit elemente ale tradiţiei locale cu influenţele romanităţii sud-dunărene.

Constituiau, probabil, inventarul unui mormînt princiar, similar cu altele de acest fel descoperite în Transilvania. Artă proto-bizantină de factură nord-dunăreană. Sec. V.

A-Fragment de colier, din zale duble de aur în formă de V, astfel împletite între ele încît să confere obiectului un profil faţetat. La capete erau sudate două capete de animal (cal?) din foaie subţire, modelate „au repousse” şi prevăzute pe mijloc cu un brîu din plăcuţe de almandine. De cele două capete sînt sudate verigi late cu caneluri la extremităţi, de care se prindea pectoralul.

Lungime totală-13, 60 cm.

Diametrul lanţului-0,90 cm.

Greutate-44,910 g.

B-Pectoral, dintr-o placă groasă de 3 mm, în formă de casetă circulară. Aversul este ajurat în complicate motive geometrice (mai ales semicercuri) care circumscriu o cruce mare, cu braţele evazate şi egale; toate motivele erau acoperite cu plăcuţe de almandine (căzute).

Reversul (fundul casetei), dintr-o placă mai subţire, are ştanţat în centru un crismons circumscris din motive imprimate în val. Pe suprafaţa laterală a pectoralului sînt sudate radial mai multe cuişoare de aur în care erau fixate mărgele de almandine; simetric sînt sudate două verigi tubulare pentru prindere în colier.

Înălţime-1,00 cm.

Diametru-5,80 cm.

Greutate-65,100 g.

C-Pandantive semilunare (şase bucăţi), în forma unor casete cu marginile subliniate de o sîrmă granulată şi faţa acoperită cu trei plăcuţe de almandine. În partea superioară au sudate cîte două picioruşe din sîrmă subţire.

Înălţime-0,30 cm.

Lungime-1,60 cm.

Lăţime-1,00 cm.

Greutate totală-14,520 cm.

D-Pandantive rombice (şase bucăţi), cu suprafaţa casetată şi acoperită cu almandine; la colţuri sînt sudate mici casete circulare în care sînt fixate almandine semisferice. Marginile sînt subliniate de un fir de aur crestat. Au fost montate iniţial într-un colier similar cu cel descoperit la Olbia (U.R.S.S.).

Înălţime-2,60 cm.

Lăţime-2,00 cm.

Grosime-0,30 cm.

Greutate totală-15,285 g.

E-Mărgele în formă de butoiaşe alungite (şapte bucăţi) cu un brîu placat cu almandine pe mijloc, lucrate „au repousse” din foaie de aur. Pe suprafaţa mărgelelor, simetric dispuse două cîte două, sînt sudate casete alungite umplute cu almandine care redau imaginea stilizată a capului de lup (cal?).

Înălţime-2,70 cm.

Diametru maxim-1,60 cm.

Greutate-cca. 9,000 g fiecare.

F-Mărgele poliedrice (patru bucăţi), din foaie de aur ajurată în motive triunghiulare umplute cu plăcuţe de almandine. De mărimi diferite, acestea erau înşirate pe un suport textil.

Diametru-între 1,20-1,60 cm.

Greutate-între 0,795-1,855 g.

G-Cataramă mare, cu placa dreptunghiulară, în formă de casetă, avînd suprafaţa ajurată în motive geometrice placate cu almandine; inelul şi spinul sînt din bară masivă.

Lungime-8,70 cm.

Grosime-0,70 cm.

Greutate-184,200 g.

H-Inel de cataramă, din bară masivă cu secţiunea semicirculară.

Diametru maxim-3,90 cm.

Greutate-44,520 g.

I-Inele cu şaton romboidal (trei bucăţi), avînd sudate la colţuri cîte două casete circulare subliniate de un fir de aur crestat. În jurul casetei centrale a şatonului, în care este montată o perlă rotundă de almandină, sînt dispuse radial alte şase casete celulare, umplute cu plăcuţe de almandin. Veriga este lată, sudată de şaton.

Diametru-între 2,30-2,50 cm.

Greutate-10,690; 8,825; 5,870 g.

J-Inel cu camee de argint. Are veriga din foaie de aur, goală prin interior, mai groasă în zona monturii. Aici este practicată o adîncitură circulară în care este fixată o camee de argint reprezentînd un cap de bărbat cu coif.

Diametru-2,80 / 2,60 cm.

Greutate-11,950 g.

K-Fragmente de brăţări atipice, provenind de la cel puţin două brăţări dintre care măcar una este tubulară, cu capetele îngroşate.

Greutate totală-110,000 g.”

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s