„Tezaurul de la Buzău”.

„Tezaurul de la Buzău”.

Cf. op. cit.

„Tezaurul de la Buzău” cuprinde mai multe obiecte descoperite în perimetrul sau la marginea oraşului Buzău, ori chiar în cuprinsul judeţului cu acelaşi nume, la date diferite. Patru catarame cu plăci celulare au fost achiziţionate în sec. XIX, iar celelalte obiecte în anul 1941. Încadrarea lor stilistică şi cronologică este diferenţiată. Artă locală, sec. IV-XIV.

A-Patru catarame de aur cu placa celulară iniţial acoperită cu almandine. Artă locală din feudalismul timpuriu, de tradiţie romană tîrzie. Sec. IV.

Lungime-între 3,70 şi 4,80 cm.

Greutate-54,100 g; 54,795 g; 16,400 g; 13,730 g.

B-Elemente de colier: trei tubuşoare cu nervuri fine inelare realizate „au repousse” şi patru casete celulare (cu pietrele ornamentale căzute din vechime) ornamentate în aceeaşi tehnică. Obiecte de dimensiuni mici-sub un centimetru lungime. Artă locală. Sec. IV.

Greutate totală-1,530 g.

C-Pandantive mari (două exemplare); provin probabil de la nişte cercei de tîmplă, avînd în partea superioară o placă triunghiulară pe care sînt sudate şatoane umplute cu mărgele din pastă de sticlă şi subliniate cu motive florale în filigran de o foarte fină execuţie. În partea inferioară au suspendate cîte opt lănţişoare terminate cu mici zurgălăi din foiţă de aur. Artă feudală românească de tradiţie bizantină; sec. XIV-XV.

Înălţime-7,80 cm.

Lăţime maximă-3,40 cm.

Greutate-11,580 g şi 10,115 g.

D-Inel sigilar, cu veriga din foaie de aur, mai subţire în zona inferioară, şi o casetă adîncită în care este montată o gemă din pastă de sticlă verde, cu silueta unui ţap. Artă feudală românească; sec. XIV-XV.

Diametru-2,50 cm.

Greutate-4,840 g.

E-Aplice florale vestimentare, decupate prin ştanţare dintr-o foaie foarte subţire, ornamentată cu linii fine. Elemente decorative de o largă răspîndire de-a lungul secolelor, practic fără limite precise.

Diametru-între 1,20-1,40 cm.

Greutate totală-1,00 g.”

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s