VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XV).

VERDURA – Viaţa şi opera unui artist bijutier (XV).

O scrisoare din partea prinţesei către avocatul ei a fost găsită printre documente: „Voinţa mea, în legătură cu testamentul despre care am vorbit alaltăieri, este aceasta: îl numesc pe nepotul meu, Corrado Valguarnera, drept legatar universal, iar pe tatăl său, fiul meu Giuseppe Valguarnera e Favara, prinţ de Niscemi, uzufructuarul proprietăţilor disponibile”. Datat 5 septembrie 1906, şi semnat în clar Maria Favara, prinţesă de Niscemi.

Cele trei fiice ale prinţesei au fost răvăşite, dar nici una mai mult decât Carolina, a cărei întreagă viaţă se petrecuse pe orbita unei mame despotice, dar binevoitoare în aparenţă. Deşi primogenitura fusese abolită demult, se aştepta ca prinţesa să-l favorizeze pe singurul ei fiu supravieţuitor; dar nu şi-a imaginat nici o clipă că ea şi-în particular-Maria Felice şi Fulco, vor fi daţi complet la o parte.

Giuseppe Valguarnera di Niscemi a cerut ca însemnarea mamei sale să fie considerată un testament legal valabil, surorile sale nemaiavând altă cale decât să-l atace în instanţă.

Între timp, cei patru Santostefano au experimentat dubioasa noutate a unei vieţi de familie. Cu timpul, Giulio (notă: tatăl lui Fulco, soţul Carolinei) a ajuns oaspete în propria sa casă: Carolina a fost de acord să-i acopere datoriile, întâi în schimbul unei părţi din Palazzo Verdura, apoi a deplinei proprietăţi. Devenise pentru copiii săi ţinta glumelor; aceştia îl numeau Giulietto, un diminutiv mai curând neruşinat decât afectuos.

Traiul împreună nu însemna şi împărţirea aceluiaşi acoperiş, deoarece Palazzo Verdura nu era compus dintr-unul, ci din trei palazzi separate, plus o casă, aranjate haotic în jurul unei grădini, şi a unor curţi interioare atât de înguste, încât nu vedeau niciodată lumina zilei.

Pentru Fulco, impresionat de faptul că palatul fusese construit pe locul unui vechi cimitir arab, structura aceasta întortocheată părea „mai curând un kasbah, decât un palat”.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s