VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XI).

VERDURA-Viaţa şi opera unui artist bijutier (XI).

Un eveniment major în calendarul societăţii palermitane era Bătălia Florilor, o paradă spectaculoasă în care aristocraţia străbătea străzile oraşului în trăsuri încărcate cu flori, spre admiraţia cetăţenilor mai puţin norocoşi. Atât de bogat împodobite erau aceste trăsuri, încât trebuiau aduse încărcături speciale de trandafiri, violete şi crini chiar şi din Napoli sau Florenţa.

Într-o astfel de ocazie, landoul (notă: tip de trăsură) familiei Niscemi a trecut pe lângă cel al familiei imperiale germane; legenda spune că Fulco a aruncat cu atâta violenţă un trandafir către împărăteasă încât-atunci când s-au întâlnit din nou-aceasta îşi ţinea o batistă la faţă.

Se înţelege de la sine că Donna Franca Florio va dobândi toate laudele; chiar şi ziarele pe care nu le deţinea soţul ei se întreceau să o numească „Fiica Paradisului” şi „Regina Florilor”; adesea Fulco o întreba pe mama sa: „De ce nu poţi fi la fel de frumoasă ca Franca Florio?”. Kaiserul o numea „Steaua Italiei”.

Tot ce era legat de Donna Florio era excepţional, de la avere la persoana sa; bijuteriile-în particular parurile cu diamante de la Cartier-erau invidiate de multe regine. Dar era un fapt cunoscut de toţi că fiecare perlă naturală, extrem de preţioasă şi perfect potrivită, de pe lungul ei şirag, fusese adăugată după câte o infidelitate a soţului.

Adolescenţa lui Fulco a fost un şir de evenimente care se repetau: Crăciunul, Paştele, mai, iunie, băile în mare la Mondello, călătoriile în străinătate, apoi întoarcerile acasă.

Rarele surprize erau întotdeauna binevenite: odată Giulio i-a prezentat un partener de joacă exotic, Abu-ba-ker, fiul unei căpetenii din Somaliland-ul italian, care a petrecut o vară întreagă cu familia Santostefano la Villa Serradifalco, proprietatea lor de la Bagheria. Apoi, un cadou african mai puţin rafinat, o cămilă pe care a numit-o Moffo.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s