Aurul sciţilor (IV).

Aurul sciţilor (IV).

Săpăturile de la kurganul Tolstaia Moghila (începute în 1971), în apropiere de localitatea Ordjonikidze (regiunea Dniepropetrovsk) prezintă un interes excepţional. Dintre toate obiectele exhumate din acest tumul, cel mai remarcabil este un pectoral din aur, ornat cu trei frize cu scene din viaţa domestică a păstorilor sciţi, executate cu o mare fineţe.

Toate aceste piese provenite din morminte situate pe teritoriul Ukrainei, descoperite între anii 1950-1980 sunt conservate la Kiev, la Muzeul tezaurelor istorice.

Studiul civilizaţiei sciţilor în Ukraina, Caucazul septentrional şi Siberia a permis stabilirea unor concluzii foarte interesante legate de similitudinile monumentelor din sec. VI î.e.n., descoperite în toate aceste regiuni. Încetul cu încetul, arheologii au ajuns să observe unele trăsături caracteristice, proprii numeroaselor elemente ale civilizaţiei sciţilor, extinsă pe un vast teritoriu, între Dunăre şi Mongolia.

Pe acest teritoriu imens au fost exhumate adesea obiecte identice, în special piese de harnaşament (ceea ce poate fi explicat prin faptul că, la acest popor nomad, calul era principalul mijloc de deplasare, permiţând parcurgerea unor distanţe lungi), de arme (vârfuri de săgeată din bronz, akinakes-uri) şi chiar unele garnituri de bijuterii.

Existenţa unei culturi comune se evidenţiază, odată în plus, prin frecventele reprezentări de animale, adesea afrontate, realizate într-un stil caracteristic, acceptat sub denumirea de stil animalier scitic.

EXPERTIZARE BIJUTERII

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s