Aurul sciţilor (III).

Aurul sciţilor (III).

În 1912-1913, în Ukraina, pe malul drept al Niprului (Dniepr), nu departe de Nikopol, săpăturile la kurganul Solokha au adus la lumină materiale importante. Una dintre camerele funerare fusese jefuită încă din antichitate, dar arheologii au descoperit o alta, care fusese cruţată. Mormântul conţinea o enormă cantitate de obiecte din argint şi aur, printre altele un superb pieptene de aur ornat cu scene înfăţişând luptători sciţi, veritabilă capodoperă a orfevreriei greco-scite din sec. IV î.e.n. După săpăturile de la tumulul Solokha arheologii au fost îndreptăţiţi să spere la alte succese în Ukraina, dar acestea aveau să vină mult mai târziu.

Primul război mondial a întrerupt pentru patru ani toate cercetările arheologice; când acestea au reânceput, condiţiile erau cu totul noi, sub egida instituţiilor ştiinţifice sovietice. Noile cercetări arheologice au fost dirijate de Institutul de arheologie al Academiei de ştiinţe a Republicii Ukraina.

În 1954, lângă Melitopol, săpăturile de la un tumul din sec. IV î.e.n. au adus la suprafaţă un goryte (tolbă pentru arc şi săgeţi) împodobit cu o placă din aur, cu scene en repousse evocând mitul lui Ahile. S-a dovedit ulterior că aceasta fusese executată cu aceiaşi matriţă ca şi plăcile similare descoperite în tumulii de la Certomlîk (Tchertomlyk), Ilinetski şi Elizavetovskaia.

Săpăturile de la kurganele sciţilor s-au intensificat în anii 1960-1970, fiind întreprinse în stepele de pe litoralul nordic al Mării Negre. În acea perioadă, Institutul de istorie al Academiei de ştiinţe a Republicii Ukraina a excavat aproximativ 300 de tumuli. Într-unul din aceştia, Gaimanova Moghila, lângă satul Balki (regiunea Zaporojie) a fost găsit un vas din argint aurit, din sec. IV î.e.n, ornat cu o scenă înfăţişând un grup de sciţi aşezaţi, cu servitori care le oferă vin şi o gâscă.

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s