O capodoperă a meşterului aurar din Sibiu, Sebastian Hann (1709).

O capodoperă a meşterului aurar din Sibiu, Sebastian Hann (1709).

Cf. Ştefan Burda, „Tezaure de aur din România”, Ed. Meridiane, Bucureşti, 1979.

„Tetraevangheliar, tipărit la Bucureşti, în anul 1693, de către Antim Ivireanul, ieromonah, pentru Constantin Brâncoveanu voievod. A fost dăruit de către domn mănăstirii sale de la Hurez, după ce cartea a fost ferecată în aur de către meşterul sibian Sebastian Hann.

Are însemnare de dedicaţie la încheierea textului şi inscripţie de apartenenţă gravată pe ultima copertă a ferecăturii. Pe prima copertă este reprezentată central scena Anastasis, înconjurată cu scene din Patimi; la colţuri-simbolurile celor patru evanghelişti, în chenare în relief, cu motive renascentiste fin cizelate.

Coperta ultimă este împodobită cu o scenă centrală reprezentîndu-i pe Împăraţii Constantin şi Elena. De remarcat vestimentaţia, coroanele şi sceptrul, elemente tipice epocii marelui domn român. În jurul acesteia, tot încadrate de chenare în relief, sînt dispuse reprezentările: Naşterea şi Adormirea Maicii Domnului, Apostolii Petru şi Pavel, Sfîntul Procopie şi Ioan Botezătorul, Arhidiaconul Ştefan.

Întreaga ferecătură este o capodoperă a meşterului sibian, executată probabil după schiţe şi desene trimise de voievod, aşa cum adesea obişnuia acesta din urmă. Abundă cizelura extrem de fină, îmbinată cu ciocănirea măruntă şi reliefuri „au repousse”. În cîmpul coperţilor, pe arcadele sau chenarele drepte care încadrează diferitele reprezentări, sînt cizelate ori gravate motivele florale specifice artei româneşti din epoca brâncovenească.

Prin fineţea execuţiei şi somptuozitatea ornamentului această ferecătură reprezintă una dintre cele mai de seamă opere ale artei aurului din evul mediu românesc păstrată pînă azi. Artă românească (epoca brâncovenească); 1709.

Înălţime-35,00 cm.

Notă: consider de interes următorul site:

www.brukenthalmuseum.ro

Publicitate

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s