Tezaure transilvănene (II)-Tezaurul de la Cioara (jud. Hunedoara).

Tezaure transilvănene (II)-Tezaurul de la Cioara (jud. Hunedoara).

Cf. op. cit.

„Tezaurul de la Cioara (nume vechi)-sat Sălişte, comuna Băiţa, judeţul Hunedoara. A fost descoperit în 1820 de locuitorul Matei al lui Ştefan Molodeţ.

Imediat după descoperire, a fost sesizată Administratio Zalathanensis care a raportat la Viena, iar apoi a trimis întreaga descoperire acolo. În anul 1821, după examinare, au fost oprite, pentru Cabinetul Imperial de Monede şi Antichităţi, piesele cele mai bine păstrate, iar restul au fost înapoiate descoperitorului împreună cu echivalentul în monedă al celor reţinute.

Tezaurul este în întregime de argint şi se compune din: o placă (fragment), patru brăţări, cinci fibule, două torquesuri, un lanţ-colier împletit, trei fragmente dintr-o spirală, un corn de argint, de fapt ciocul (?) unui vas de argint, unsprezece piese din care cinci sînt pandantive în formă de cui de la un lanţ-centură, iar restul de şapte sînt patru mici bare torsate cu ochiuri la capete şi trei discuri de argint cu centrul perforat.

Au mai făcut parte din tezaur, dar s-au pierdut în timpul celui de al doilea război mondial o limbă de curea (?) şi două fragmente dintr-un tub.”

###

EXPERTIZARE / CERTIFICARE / EVALUARE diamante brute şi şlefuite, pietre preţioase diverse, bijuterii

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s