Diamante-De Beers (XI).

Diamante-De Beers (XI).

ARGYLE ŞI INDIA.

În anii 1970 şi începutul anilor 1980 prospecţiunile au dezvăluit prezenţa diamantelor în câteva locaţii din Australia; una dintre acestea a devenit în 1985 mina Argyle (vezi art. în blog). De atunci încolo, mina aceasta a afectat dramatic piaţa mondială a diamantelor.

După doar un an, Argyle a devenit cel mai mare producător mondial de diamante brute, în ceea ce priveşte volumul. Începând cu 1988, producţia minei Argyle a atins 35 milioane carate anual; aceasta includea câteva culori fantezie, printre care diamante roz.

Majoritatea noului material era adecvat doar pentru uz industrial, şi chiar diamantele de calitate gemă erau adesea mici, maronii, dificil de tăiat. Acestea s-au adresat industriei de tăiere a diamantelor din India, datorită forţei de muncă ieftine.

Un aspect negativ al acestui val de diamante a fost ameninţarea stabilităţii pieţei. La început, Argyle a diminuat pericolul alăturându-se CSO, către care a vândut 75% din producţie, iar restul prin propriile oficii din Antwerp, Belgia. Chiar şi diamantele roz au trebuit vândute prin intermediul CSO, apoi răscumpărate pentru a le vinde clienţilor proprii. Urmarea acestui fapt, CSO a putut controla cu grijă eliberarea pe piaţă a diamantelor, furnizând constant industriei din India materia primă necesară, şi menţinând poziţia dominantă a companiei De Beers.

Dar relaţia dintre De Beers şi Argyle a fost dificilă din start; în anii 1990 recesiunea economică în multe părţi ale lumii, plus enormul număr de diamante mici-majoritatea din Rusia-în circulaţie au forţat De Beers să amâne achiziţionarea producţiei minei Argyle. Aceasta a lăsat Argyle cu un mare stoc de diamante, promise prin contract companiei De Beers.

În 1996 acordul dintre Argyle şi CSO s-a prăbuşit. Proprietarii Argyle au considerat că pot profita mai mult prin vinderea în mod independent a producţiei. Dincolo de volumul mare, cca. 40 milioane carate diamante anual, producţia Argyle reprezenta la acea vreme doar un mic procent din valoarea diamantelor în luma.

După îndepărtarea Argyle, De Beers a păstrat mai departe controlul asupra pieţei mondiale a diamantelor brute, datorită implicării în numeroase mine profitabile din Africa de Sud, Namibia şi Botswana. Însă dificultăţile în negocierea contractelor cu Rusia, şi descoperirea unor noi mine în Canada, a multiplicat problemele cu care se confrunta compania De Beers.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s